LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 26 Απριλίου 2019 18:16

Κατρούγκαλος: σε καλό δρόμο ο ερχομός κινεζικής τράπεζας στην Ελλάδα

«Επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μας με την Κίνα η επίσκεψη του πρωθυπουργού»… 

Γ. Κατρούγκαλος - Πεκίνο - forum

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού επιβεβαίωσε τον στρατηγικό χαρακτήρα της συνεργασίας μας με την Κίνα και το γεγονός ότι έχουμε σήμερα το καλύτερο επίπεδο των διμερών σχέσεων από ποτέ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, από το Πεκίνο. 

Όπως είπε ο υπουργός, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του στην κινεζική πρωτεύουσα με αφορμή το 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον «Δρόμο του Μεταξιού», τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν τόσο με συμβολικό τρόπο, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που κλήθηκε να μιλήσει στο φόρουμ, όσο και σε επίπεδο πρακτικό, αφού «έπειτα από καιρό και με συστηματική διαπραγμάτευση δόθηκε η άδεια εισαγωγής στην Κίνα για τον κρόκο, που ήταν από τα βασικά αιτήματα που είχαμε στο παρελθόν». Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία και για μια σειρά άλλα φρούτα, που ήταν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης όλο το τελευταίο διάστημα. 

Όλες αυτές οι θετικές εξελίξεις, εκτιμά ο κ. Κατρούγκαλος, είναι απόρροια του κλίματος που δημιούργησε η επίσκεψη αλλά και του γεγονότος ότι «συστηματικά αναβαθμίζονται οι διμερείς σχέσεις την τελευταία τετραετία», χωρίς να παραγνωρίζεται, όπως σημείωσε, το γεγονός ότι και οι παλαιότερες κυβερνήσεις είχαν επενδύσει στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με την Κίνα, «αλλά ποτέ δεν ήταν σε τόσο καλό επίπεδο». 

Κινεζική τράπεζα στην Ελλάδα 

Σε ό,τι αφορά το νέο τριετές (2020 - 2022) Πλαίσιο Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα από τον κ. Κατρούγκαλο και τον αναπληρωτή επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο υπουργός επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι περιλαμβάνει συγκεκριμένους τομείς, «στους οποίους θα πρέπει να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε», φέρνοντας ως παράδειγμα τον χρηματοπιστωτικό. 

«Φαίνεται ότι είναι σε καλό δρόμο να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα κινεζική τράπεζα», σημείωσε ο υπουργός, επισημαίνοντας τις δυνατότητες ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας που υπάρχουν επίσης στον τουριστικό τομέα, όπου «είμαστε σχετικά πίσω σε σχέση με το μεγάλο δυναμικό που έχει η κινεζική αγορά», στον τομέα των επενδύσεων, ειδικά σε νέες τεχνολογίες, αλλά και στον αγροτικό τομέα. 

Ειδικότερα για τις νέες τεχνολογίες, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι σημαντική ήταν και η συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής της Huwaei, σήμερα, στο πλαίσιο ανάλογων συναντήσεων που είχε και ο ΥΠΕΞ , στη Σαγκάη, κατά την πρώτη διεθνή έκθεση εισαγωγών της Κίνας. 

«Η Κίνα, όπως το είπε ξεκάθαρα και ο πρόεδρος Σι, επιδιώκει πια να μην είναι μόνο το παγκόσμιο εργοστάσιο, όπως ήταν όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, αλλά να γίνει και μια παγκόσμια εσωτερική αγορά, γιατί αυτή τη στιγμή έχει μια μεσαία τάξη 400 εκατ., καμιά άλλη χώρα στον κόσμο δεν έχει μια τέτοια μεσαία τάξη και θέλει πια να καταναλώνει προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως είναι τα αγροτικά μας, να ταξιδεύει στο εξωτερικό κ.λπ. Έχουμε, λοιπόν, και μία σύμπτωση συγκυρίας στις καλές μας σχέσεις με την Κίνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και ΘεσσαλονίκηΣήμερα 16:15 | Ειδήσεις

Που θα χτυπήσουν οι ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από θυελλώδεις ανέμους και χαλαζοπτώσεις.

Μητσοτάκης για Visa Express: Απτή απόδειξη της προσέγγισης Ελλάδας - ΤουρκίαςΣήμερα 12:23 | Ειδήσεις

Μετά την υλοποίηση της Visa Express οι αφίξεις Τούρκων πολιτών στη Λέσβο από το τέλος Μαρτίου έως την Τετάρτη ήταν αυξημένες κατά 868% σε σύγκριση με το 2023

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)Σήμερα 18:55 | Ειδήσεις

Τι ζητά με υπόμνημα η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της. Νωρίτερα ο πατέρας της έκανε μήνυση αλλά ''δεν έγινε τίποτα''.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάζει το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45Σέρφερ “δάμασε” κύμα-τέρας και έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ (βίντεο)19:32Κακοκαιρία - Σάββατο: Ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και δυνατοί άνεμοι19:18Δίκη Πισπιρίγκου: Μήνυση Δασκαλάκη εναντίον της αδερφής της 19:04Ιεροσόλυμα - Πατριαρχείο: Ανακοίνωσε τον μέγιστο αριθμό προσκυνητών για την Ανάσταση 18:51ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις Ευρωεκλογές18:37Σύμη: Τσάντα με εκατομμύρια δολάρια βρέθηκε στη θάλασσα18:23Κασσελάκης για Κυριαζίδη: Ο Μητσοτάκης δεν έχει τη στοιχειώδη ηθική να αποβάλει έναν ομοφοβικό βουλευτή18:10Πρατήρια καυσίμων – Σκρέκας: Συνεχείς οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια17:56Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματα17:43Youth League - Ολυμπιακός: Στον τελικό τα “μωρά” των ερυθρόλευκων17:29Anonymous: Χάκαραν τον ισραηλινό στρατό17:16Βαρκελώνη: Σκύλοι θεραπείας φέρνουν χαμόγελο σε ασθενείς της εντατικής (βίντεο)17:02“Παγιδευμένοι” - Νέα επεισόδια: Αγωνία και διλήμματα για τον Δημήτρη και την Άννα (εικόνες)16:49Ενδοοικογενειακή βία – Θεσσαλονίκη: Εκβίαζε και έδερνε τη γυναίκα του για να πάρει χρήματα16:35Κακοκαιρία: Μήνυμα 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη 16:21
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο