LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 06:31

Στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Οι εκτιμήσεις πηγών της ευρωζώνης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το ύψος του οποίου ανακοινώνεται σήμερα από την Eurostat.

χρήματα - λεφτά

Του Νίκου Ρογκάκου

Στο 4% του ΑΕΠ τοποθετούν πηγές της ευρωζώνης το πλεόνασμα του 2018, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο το σενάριο της έκπληξης δηλαδή της εκτίναξης σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα ανακοινωθούν σήμερα από την Eurostat και εκτιμάται ότι θα εκτονώσει ως ένα βαθμό τις πιέσεις για μέτρα και παροχές μόνιμου χαρακτήρα που ζητά το Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο.

Από την άλλη θα καθησυχάσει τους θεσμούς για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως τα είναι αναδρομικά από τα κομμένα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει να ανακατεύουν την «τράπουλα» με τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού προκειμένου να βρουν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα χρηματοδοτήσει το μόνιμο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων. Τουλάχιστον 500 με 600 εκατ. ευρώ έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να ανακοινώσει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές τις μειώσεις φόρων σε ΦΠΑ (στην εστίαση) και εισόδημα (μείωση συντελεστή κλίμακας από το 22% στο 20%) ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην βενζίνη.

Οι υπολογισμοί στο στρατηγείο της πλατείας Συντάγματος έχουν ξεκινήσει και τα «αποκαλυπτήρια» για τη νέα δημοσιονομική πολιτική θα γίνου με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023 που θα στείλει η Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στις Βρυξέλλες. Στο Γενικό Λογιστήριο «χτίζουν» το νέο Μεσοπρόθεσμο πάνω στο βασικό σενάριο του περσινού, το οποίο προέβλεπε δημοσιονομικό χώρο ακόμη και 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

Συγκεκριμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2019 στο 3,96%, το 2020  θα ανέλθει στο 4,15% , το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Στη βάση αυτών των προβλέψεων ο δημοσιονομικός χώρος, η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στους στόχους που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και τα αποτελέσματα προβλέπεται να διαμορφωθεί ως εξής: στα 866 εκατ. ευρώ το 2019,στα 1,287 δισ. ευρώ το 2020, στα 2,112 δισ. ευρώ το 2021 και  στα 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Παππάς στον ΑΝΤ1: Ο Γεωργιάδης είναι εργατικός, αλλά αναποτελεσματικός08:23Ισραήλ: Η Χαμάς παρέδωσε τα λείψανα ενός εκ των δύο τελευταίων ομήρων08:08Μουντιάλ 2026: Εξετάζονται αλλαγές στο πρωτόκολλο VAR, θα ...αποφασίζει και για τα κόρνερ07:53Κουκάκι: Καταδρομική επίθεση σε καταστήματα07:39Ρωσία: Δεν βρισκόμαστε πιο κοντά στη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία07:25Επίδομα παιδιού - Α21: Κλείνει προσωρινά η πλατφόρμα σήμερα07:11Γάζα: Δημοσιογράφος νεκρός μετά από ισραηλινό πλήγμα06:57ΤΑΞΙ: Συνεχίζεται και σήμερα η απεργία06:42Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 3 Δεκεμβρίου06:28Τι καιρό θα κάνει την Τετάρτη06:14Υπεγράφη η έγκριση του Εθνικού Χάρτη Εκτίμησης Κινδύνου Δασικών Πυρκαγιών23:59Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις AI κάμερες – Στόχος μας είναι να σώσουμε ανθρώπινες ζωές, δηλώνει ο Παπαστεργίου23:51Θεσσαλονίκη: Αθώοι Σκωτσέζοι οπαδοί για κατοχή καπνογόνων στο γήπεδο της Τούμπας23:43Τραμπ: Σύντομα θα ξεκινήσουν χερσαίες επιθέσεις στη Βενεζουέλα23:35Παρτιζάν: Συμφώνησε ο Αντρέα Τρινκιέρι για να διαδεχτεί τον Ομπράντοβιτς στην τεχνική ηγεσία23:27Γκίλφοϊλ: Η Ελλάδα δεν είναι απλώς ένας γεωπολιτικός παράγοντας, αλλά μια αξιόπιστη συνέταιρος των ΗΠΑ23:19Τροχαίο με εγκατάλειψη στα Χανιά: Στο νοσοκομείο ένας μοτοσικλετιστής (εικόνες)23:11Πιτσιλής - Future Unfold: Η ΑΑΔΕ μετασχηματίζεται σε "data-driven" Οργανισμό23:03Χατζηδάκης - Future Unfold: Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σύμμαχός μας εάν συνεχίσουμε να προχωρούμε με σοβαρότητα στην οικονομία22:58Θεσσαλονίκη – Μπλόκα αγροτών: Άνοιξε το τελωνείο Ευζώνων έπειτα από 4 ώρες αποκλεισμού22:53
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο