LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 23 Απριλίου 2019 06:31

Στο 4% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018

Οι εκτιμήσεις πηγών της ευρωζώνης για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, το ύψος του οποίου ανακοινώνεται σήμερα από την Eurostat.

χρήματα - λεφτά

Του Νίκου Ρογκάκου

Στο 4% του ΑΕΠ τοποθετούν πηγές της ευρωζώνης το πλεόνασμα του 2018, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο το σενάριο της έκπληξης δηλαδή της εκτίναξης σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα.

Τα στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2018 θα ανακοινωθούν σήμερα από την Eurostat και εκτιμάται ότι θα εκτονώσει ως ένα βαθμό τις πιέσεις για μέτρα και παροχές μόνιμου χαρακτήρα που ζητά το Μαξίμου από το οικονομικό επιτελείο.

Από την άλλη θα καθησυχάσει τους θεσμούς για τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς κινδύνους, όπως τα είναι αναδρομικά από τα κομμένα δώρα σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν φτάσει να ανακατεύουν την «τράπουλα» με τους κωδικούς δαπανών του προϋπολογισμού προκειμένου να βρουν τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που θα χρηματοδοτήσει το μόνιμο «πακέτο» των φοροελαφρύνσεων. Τουλάχιστον 500 με 600 εκατ. ευρώ έχει διαμηνύσει ότι χρειάζεται ο Πρωθυπουργός για να ανακοινώσει λίγο πριν από τις ευρωεκλογές τις μειώσεις φόρων σε ΦΠΑ (στην εστίαση) και εισόδημα (μείωση συντελεστή κλίμακας από το 22% στο 20%) ή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην βενζίνη.

Οι υπολογισμοί στο στρατηγείο της πλατείας Συντάγματος έχουν ξεκινήσει και τα «αποκαλυπτήρια» για τη νέα δημοσιονομική πολιτική θα γίνου με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2020-2023 που θα στείλει η Αθήνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου στις Βρυξέλλες. Στο Γενικό Λογιστήριο «χτίζουν» το νέο Μεσοπρόθεσμο πάνω στο βασικό σενάριο του περσινού, το οποίο προέβλεπε δημοσιονομικό χώρο ακόμη και 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

Συγκεκριμένα στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 – 2022 προβλέπεται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανέλθει το 2019 στο 3,96%, το 2020  θα ανέλθει στο 4,15% , το 2021 στο 4,53% και θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2022 κλείνοντας στο 5,19% του ΑΕΠ.

Στη βάση αυτών των προβλέψεων ο δημοσιονομικός χώρος, η απόσταση δηλαδή ανάμεσα στους στόχους που απορρέουν από το πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και τα αποτελέσματα προβλέπεται να διαμορφωθεί ως εξής: στα 866 εκατ. ευρώ το 2019,στα 1,287 δισ. ευρώ το 2020, στα 2,112 δισ. ευρώ το 2021 και  στα 3,582 δισ. ευρώ το 2022.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΓενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενοΧθες 22:20 | Ειδήσεις

Ορισμένα από τα εκκρεμή θέματα αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχέςΧθες 20:17 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λειψυδρία και η έλλειψη τροφής οδηγούν τα άγρια ζώα στα χωριά ακόμα και σε πόλεις.

Φάκελος Interpol: Η τουρκική υποψηφιότητα για την προεδρία και ο κίνδυνος “Άλωσης” του Διεθνούς ΟργανισμούΣάββατο 22 Νοεμβρίου 2025 16:52 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου, η Τουρκία θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καταχραστές των μηχανισμών της Interpol, αφού το καθεστώς Ερντογάν έχει επανειλημμένα προσπαθήσει να τους εργαλειοποιήσει για εξοντώσει πολιτικούς αντιπάλους του. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις – Μπλόκα από 30 Νοεμβρίου σε δρόμους, λιμάνια και τελωνείαΧθες 16:56 | Ειδήσεις

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ηράκλειο: Οπαδός επιτέθηκε σε τερματοφύλακα σε αγώνα τοπικής κατηγορίας 23:59Γενεύη: Πιθανή μια νέα επίσκεψη του Ζελένσκι στις ΗΠΑ για περαιτέρω συζητήσεις του ειρηνευτικού σχεδίου23:48Τεταμένη η ατμόσφαιρα στα Βορίζια: Νέο επεισόδιο μεταξύ των οικογενειών μετά το αιματοκύλισμα23:36Δένδιας: Συνεκτικό πλέγμα μέριμνας για όσους υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τις οικογένειές τους με - Οι 7 άξονες στήριξης23:24ΑΕΚ: Επιστροφή του Ζίνι στην δράση και στα γκολ 23:10Ζελένσκι για συνομιλίες Γενεύης: Tο επιτελείο Τραμπ ακουεί την γνώμη μας 22:56Εύβοια: Συνελήφθη 45χρονος που ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του22:42Γενεύη - Ρούμπιο: Κάναμε τρομερή πρόοδο - Έχουμε ένα βασικό κείμενο22:28Ηράκλειο: 76 μετανάστες διασώθηκαν νότια των Καλών Λιμένων22:14Συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν: Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν την σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ22:00Λουτράκι: Συμπλοκή με μαχαίρι έξω από νυχτερινό κέντρο – Ένας τραυματίας21:46ΠΑΟΚ: Ο δικέφαλος του βορρά "αφόπλισε" την Κηφισιά και παραμένει στο κυνήγι του Ολυμπιακού21:32Εσωκομματικές εκλογές ΝΔ - Μητσοτάκης: Είμαστε η μεγάλη δημοκρατική παράταξη αυτού του τόπου21:18Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα21:04Η πορεία ενός θρύλου της κιθάρας: Το ταξίδι του Eric Clapton20:50Προσωπικά ευγνώμων προς τον Τραμπ δηλώνει ο Ζελένσκι 20:36Άγρια ζώα σε πόλεις και χωριά: Λύκοι, αλεπούδες και αγριογούρουνα όλο και πιο συχνά σε κατοικημένες περιοχές20:22Κύκλωμα αρχαιοκαπηλείας: Αρχές ανακάλυψαν θησαυρό μαμούθ, συλλήψεις σε Ελλάδα και εξωτερικό20:08Κατολισθήσεις και κατεστραμμένες καλλιέργειες στην Αλβανία - Σε πορτοκαλί συναγερμό η Γαλλία19:54Γενεύη -Ρούμπιο: Θετική πρόοδος στις συνομιλίες ουκρανικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών19:40
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο