LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - ΠεριβάλλονΔημοσίευση: 03 Απριλίου 2018 09:52

Εκτοξεύθηκε το πρώτο “σκουπιδιάρικο” του διαστήματος (βίντεο)

Τα διαστημικά σκουπίδια έχουν εξελιχθεί σε “πονοκέφαλο” για πολλούς δορυφόρους και οι ειδικοί φοβούνται πως είναι θέμα χρόνου κάποια σύγκρουση.

Πρώτο διαστημικό απορριμματοφόρο - RemoveDebris

Ο ευρωπαϊκός πιλοτικός δορυφόρος RemoveDebris, που θα δοκιμάσει ένα νέο σύστημα αποκομιδής των διαστημικών σκουπιδιών, εκτοξεύθηκε το βράδυ της Δευτέρας από το ακρωτήριο Κανάβεραλ στη Φλόριντα των ΗΠΑ, πάνω σε έναν πύραυλο Falcon 9 της αμερικανικής εταιρείας SpaceX.

Το βάρους 100 κιλών “αλιευτικό-σκουπιδιάρικο”, που διαθέτει ένα καμάκι και ένα δίχτυ για να πιάνει τα διαστημικά θραύσματα και μετά να τα σέρνει στη γήινη ατμόσφαιρα για να καούν, κατευθύνεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου θα φθάσει την Τετάρτη το μεσημέρι. Από εκεί, αφού παραμείνει μερικές εβδομάδες για προετοιμασία από τους αστροναύτες, θα ξεκινήσει την αποστολή του τον Μάιο.

Τα διαστημικά σκουπίδια έχουν εξελιχθεί σε μεγάλο πονοκέφαλο για τους πολλούς δορυφόρους που περιφέρονται γύρω από τη Γη, αλλά και για τον ίδιο τον ISS και τους αστροναύτες του. Εκτιμάται ότι πάνω από 7.500 τόνοι μικρών και μεγάλων σκουπιδιών, από βίδες έως τεράστια κομμάτια πυραύλων, γυροφέρνουν τον πλανήτη μας και είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάποιο διαστημικό “τροχαίο”.

Το RemoveDebris είναι ένα χαμηλού κόστους πρόγραμμα (15 εκατ. ευρώ), που χρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατά το υπόλοιπο 50% από εταιρείες με επικεφαλής την Airbus και από πανεπιστήμια.

Ο δορυφόρος ταξιδεύει προς τον ISS μέσα στο σκάφος Dragon, που έστειλε στο διάστημα ο μεταχειρισμένος πύραυλος Falcon της SpaceX, ο οποίος έχει ξαναπετάξει. Είναι η 14η εμπορική αποστολή της ιδιωτικής SpaceX για ανεφοδιασμό του ISS, στο πλαίσιο συμφωνίας που έχει υπογράψει η εταιρεία του Έλον Μασκ με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και καλύπτει τις εμπορικές αποστολές έως το 2024.

Εκτός από το RemoveDebris, το Dragon μεταφέρει εφόδια, εξοπλισμό και υλικό επιστημονικών πειραμάτων για τους αστροναύτες του ISS, συνολικού βάρους 2,6 τόνων.

Η άφιξη του Dragon στον ISS προγραμματίζεται για τις 12:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης. Το σκάφος θα προσδεθεί στις στον διαστημικό σταθμό με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ISS, τον οποίο θα χειρίζονται ο Ιάπωνας αστροναύτης, Νορισίγκε Κανάι, και ο Αμερικανός Σκοτ Τινγκλ. Η όλη διαδικασία θα μεταδίδεται ζωντανά από τη NASA TV.

Το Dragon θα παραμείνει ένα μήνα περίπου στον ISS, εωσότου ξεφορτωθεί το φορτίο του και φορτωθεί ξανά με οτιδήποτε θέλουν να ξεφορτωθούν οι αστροναύτες. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη Γη με φορτίο περίπου 1,8 τόνων και θα “βουτήξει” στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοιχτά του Μεξικού.

Η επόμενη αποστολή του μεταγωγικού της SpaceX στον ISS θα γίνει τον Ιούνιο, ενώ ενδιάμεσα, στις 16 Απριλίου, ένας άλλος πύραυλος Falcon 9 θα θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη το νέο μικρό τηλεσκόπιο TESS της NASA για την ανακάλυψη εξωπλανητών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΙερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο