LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 04 Νοεμβρίου 2016 19:30

Η Αρκτική θα μείνει χωρίς πάγο το 2045

Δυσοίωνη μελέτη επιστημόνων για την παγοκάλυψη στην Αρκτική και τις συνέπειες στη θερμοκρασία του πλανήτη

AP - Αρκτική - πάγοι
Η έκταση των πάγων στην Αρκτική συρρικνώνεται κατά 3 τετραγωνικά μέτρα, για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώνει ο άνθρωπος στην ατμόσφαιρα, εκτιμά μελέτη που δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο περιοδικό Science. Και αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, η Αρκτική κινδυνεύει να μένει χωρίς πάγο από το καλοκαίρι του 2045 και μετά, αλλάζοντας ριζικά το τοπίο του Βορρά αλλά και τη θερμοκρασία της Γης.

Η μελέτη συνδύασε δεδομένα για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου με εκτιμήσεις για την έκταση των πάγων της Αρκτικής από το 1968 έως το 2000.

Οι ερευνητές διαπιστώνουν, για πρώτη φορά, ότι υπάρχει γραμμική, ή αναλογική, σχέση, ανάμεσα στις εκπομπές άνθρακα και τη μέση έκταση των αρκτικών πάγων το μήνα Σεπτέμβριο, όταν η παγοκάλυψη πέφτει στο ετήσιο ελάχιστο.

Αυτή η απλή και άμεση συσχέτιση ανάμεσα στους δύο παράγοντες «κρυβόταν σε δεδομένα κάτω από τη μύτη των επιστημόνων» σχολιάζει το Science. «Βλέποντάς το εκ των υστέρων, είναι κάτι που θα μπορούσε να είχε γίνει πριν από 20 χρόνια» λέει ο Ντιρκ Νοτζ του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας «Μαξ Πλανκ» στο Αμβούργο, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Σύμφωνα με τους νέους υπολογισμούς, οι ετήσιες εκπομπές μιας τετραμελούς αμερικανικής οικογένειας αντιστοιχούν σε απώλεια 200 τετραγωνικών μέτρων θαλάσσιου πάγου το χρόνο, δέκα φορές περισσότερο απ’ ό,τι μια τετραμελής οικογένεια στην Ινδία.

Σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη που παρουσίασαν οι ερευνητές, οι εκπομπές του μέσου Έλληνα αντιστοιχούν σε απώλεια τουλάχιστον 15 τετραγωνικών μέτρων θαλάσσιου πάγου το χρόνο.

Προγενέστερες μελέτες εκτιμούσαν ότι η μετατροπή της Αρκτικής σε απέραντη θάλασσα θα ξεκινούσε πολύ μετά το 2045. Σύμφωνα, όμως, με τους συντάκτες της νέας έρευνας, οι μελέτες αυτές βασίζονταν σε μοντέλα που υποεκτιμούν το ρυθμό θέρμανσης της Αρκτικής και το ρυθμό με τον οποίο θα συνεχιστεί το λιώσιμο στο μέλλον.

Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι για να εξαφανιστούν σχεδόν τελείως οι καλοκαιρινοί πάγοι θα πρέπει να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ακόμα ένα τρισεκατομμύριο τόνοι διοξειδίου του άνθρακα. Αν διατηρηθεί σταθερός ο ρυθμός των εκπομπών, αυτό θα συμβεί το 2045.

Όπως επισημαίνει η μελέτη, η ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσε να αυξήσει τη θερμοκρασία του πλανήτη κατά 2,0 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Αυτό είναι εξάλλου το απόλυτο όριο ανόδου που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔημοσκόπηση MARC για τον ΑΝΤ1: Η πρόθεση ψήφου, η ακρίβεια και τα ΤέμπηΧθες 16:32 | Ειδήσεις

Ποιους επιλέγουν οι πολίτες ως καταλληλότερους για να εκπροσωπήσουν την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά. Πόσα κόμματα μπαίνουν στη Βουλή.

Κατατέθηκε η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπειΧθες 19:53 | Ειδήσεις

Η τροπολογία για την προστασία της ακεραιότητας του Μνημείου αναμένεται να ψηφιστεί αύριο (21/10).

Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρόςΧθες 21:41 | Ειδήσεις

Το Ισραήλ βομβάρδισε χθες τη Γάζα ως απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς, η οποία διαψεύδει αυτές τις κατηγορίες.

Γεραπετρίτης προς Φιντάν: Θέματα κυριαρχίας είναι εκτός συζήτησης – Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία η ΑΟΖΧθες 19:01 | Ειδήσεις

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε, στη συνάντησή του στο Λουξεμβούργο με τον Τούρκο ομόλογό του, ότι η ανάδειξη του Τουφάν Ερχιουμάν ως νέου ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο ελπίδας και προσδοκίας.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στο Παλαιό Φάληρο23:59Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονος που άρπαζε χρυσαφικά από πεζούς κινούμενος με ποδήλατο23:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονη στην Αμμουδάρα23:33Ιταλία – φονική επίθεση σε πούλμαν ομάδας μπάσκετ: Συλλήψεις από τον χώρο της άκρας δεξιάς23:19Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός23:06UEFA Europa League: Φέγενορντ – Παναθηναϊκός την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 22:0022:52Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Γαλλία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες στα βόρεια του Παρισιού (βίντεο)22:39Σισέ σε Μπενίτεθ: Φέρε την ομάδα μας εκεί που αξίζει - Πανάθα μόνο!22:25Λισαβόνα: Το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια ήταν "εκτός προδιαγραφών"22:12Γάζα: Το Ισραήλ ανέκτησε από την Χαμάς ακόμη μια σορό ομήρου21:58Γαλλία: Ο Μακρόν δέχθηκε τον Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή21:45Παρίσι - Λούβρο: Το χρονικό της "κλοπής της δεκαετίας"21:31Μπαρτσελόνα: «Μεντιλίμπαρ, ένας παλιός γνώριμος» - Οι 25 φορές με 6 ομάδες και το 100ο γκολ του Μέσι στον Ολυμπιακό21:18Formula 1 - GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη του Μαξ Φερστάπεν21:04Νετανιάχου: Ρίξαμε 153 τόνους βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας χθες20:51Χαλκίδα: Άγριος ξυλοδαρμός ηλικιωμένου από νεαρούς20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Ιωάννινα: Πατέρας δωρίζει νεφρό στον γιο του - Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου20:10Κατατέθηκε η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει19:57Αχαΐα: Σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - "Στόχος μας να αποφύγουμε το lockdown"19:43
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο