LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΥγείαΔημοσίευση: 31 Μαΐου 2016 19:00

BEAM: Στο τελικό του μέγεθος το 1ο φουσκωτό δωμάτιο της NASA

Είναι το πρωτότυπο μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε να προσφέρει ευρυχωρία και άνεση σε μελλοντικές, μακρινές αποστολές.

NASA - φουσκωτό δωμάτιο - BEAM

Έστω και με τη δεύτερη προσπάθεια, η NASA κατάφερε να φουσκώσει πλήρως τον πρώτο χώρο διαμονής που φτάνει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό σφιχτά πακεταρισμένος για εξοικονόμηση χώρου. Το φουσκωτό δωμάτιο είναι το πρωτότυπο μιας τεχνολογίας που θα μπορούσε να προσφέρει ευρυχωρία και άνεση σε μελλοντικές, μακρινές αποστολές.

Το BEAM, ένας διογκούμενος χώρος διαβίωσης που αναπτύχθηκε από την αμερικανική εταιρεία Bigelow Aerospace, έφτασε τον περασμένο μήνα στον ISS και συνδέθηκε σε θυρίδα της υπομονάδα Tranquility του Σταθμού.

Παρέμεινε ξεφούσκωτο μέχρι την Πέμπτη, οπότε η NASA αύξησε την πίεση για να το φουσκώσει. Αντί όμως να διογκωθεί μέχρι τον τελικό όγκο των 13 κυβικών μέτρων, η κατασκευή κινήθηκε μόλις για λίγα εκατοστά.

Η επιχείρηση τελικά επαναλήφθηκε το Σάββατο, οπότε ο αστροναύτης της NASA Τζεφ Ουίλιαμς άρχισε να ανοίγει τις βαλβίδες οκτώ δεξαμενών με πεπιεσμένο αέρα που μετέφερε το ίδιο το ΒΕΑM. Ο αέρας αφέθηκε να εισρεύσει σε ριπές ώστε η NASA να έχει το χρόνο να ανιχνεύσει τυχόν διαρροή.

Δέκα λεπτά αργότερα, το δωμάτιο είχε πενταπλασιαστεί σε όγκο φτάνοντας στις τελικές του διαστάσεις, με μήκος σχεδόν τέσσερα μέτρα και διάμετρο 3,2 μέτρα.

NASA - φουσκωτό δωμάτιο - BEAM

NASA - φουσκωτό δωμάτιο - BEAM

Θα περάσει πάντως τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν εισέλθει στον νέο χώρο το πλήρωμα του ISS. Οι αραιές επισκέψεις θα συνεχιστούν τα επόμενα δύο χρόνια προκειμένου να ελεγχθεί η συμπεριφορά της κατασκευής.

Οι φουσκωτοί χώροι διαμονής, λένε η NASA και η Bigelow, καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο κατά την εκτόξευση, μειώνοντας έτσι το κόστος της δημιουργίας μεγάλων κατασκευών στο Διάστημα. Η Bigelow θα μπορούσε έτσι να συμμετάσχει στην υλοποίηση της πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη που προγραμματίζει η NASA για τη δεκαετία του 2030.

NASA - φουσκωτό δωμάτιο - BEAM

Σύμφωνα με τη Bigelow, το BEAM πληροί τις προβλεπόμενες προδιαγραφές όσον αφορά τη δομική αντοχή της νέας μονάδας και τα επίπεδα προστασίας από την κοσμική ακτινοβολία και τις προσκρούσεις μικρομετεωριτών.

Όταν η διετής δοκιμή τελειώσει, το BEAM θα αποσυνδεθεί από τον ISS και θα αφεθεί να καταστραφεί φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Αν τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, η Bigelow θα προχωρήσει στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης μονάδας B330, η οποία θα προσφέρει χώρο 330 κυβικών μέτρων, 20 φορές περισσότερο από ό,τι το BEAM.

Η εταιρεία ελπίζει ότι μέχρι το 2021 θα είναι έτοιμη να προσφέρει δύο μονάδες B330 στη NASA ή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Διάστημα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαπασταύρου στον ΑΝΤ1: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός κλείνει μια εκκρεμότητα πολλών ετών (βίντεο)Σήμερα 20:07 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Τροχαίο - Διόδια Πολυμύλου: Τι λέει στον ΑΝΤ1, συγγενής των δύο θυμάτων (βίντεο)Σήμερα 17:54 | Ειδήσεις

Τι είπε στον ΑΝΤ1, συγγενής των δύο θυμάτων του τροχαίο στην Εγνατία Οδό.

Μαγνησία- Κουρέτας για δρόμο που κατέρρευσε: Είχα πάει την μελέτη για τον δρόμο 1 χρόνο πίσω (βίντεο)Σήμερα 08:14 | Ειδήσεις

Ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας ζητάει πλήρη διερεύνηση από τη δικαιοσύνη για το έργο το οποίο χαρακτήρισε ωστόσο λίγο πολύ αχρείαστο.

Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)Σήμερα 15:34 | Ειδήσεις

Μείνετε ενημερωμένοι για τις ειδήσεις που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον χρηστών των social media σήμερα, Μ. Τετάρτη 16 Απριλίου 2025.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
GlobiSMART: Πως οι “έξυπνες διαβάσεις” προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια; (βίντεο)20:33Παπασταύρου στον ΑΝΤ1: Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός σχεδιασμός κλείνει μια εκκρεμότητα πολλών ετών (βίντεο)20:19Τροχαίο στον Πολύμυλο: Ο εκπρόσωπος Τύπου της Εγνατίας Οδού στον ΑΝΤ1 (βίντεο)20:04Ο Προμηθέας νίκησε την Καρδίτσα και προκρίθηκε στην τετράδα19:50Τροχαίο Εγνατία: Ποινική δίωξη στον οδηγό του φορτηγού19:37Τροχαίο - Διόδια Πολυμύλου: Τι λέει στον ΑΝΤ1 συγγενής των δύο θυμάτων (βίντεο)19:25Μ. Χρυσοχοΐδης: Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο ανομίας, ούτε δυστοπία βίας19:12Τροχαίο Εγνατία: Εξιτήριο πήραν τρεις από τους τραυματίες18:53Οπαδική βία - Έδεσσα: Πατέρας και τα τέσσερα παιδιά του προφυλακίστηκαν για επίθεση18:40Περιφερειακός Θεσ/νικη: Τούμπαρε ΙΧ - Τραυματίστηκαν γυναίκα και παιδί18:27Ανώτατο Δικαστήριο Βρετανίας: Γυναίκες είναι μόνο όσες ανήκουν στο βιολογικό φύλο18:14Καβάλα: Στη ΜΕΘ 22χρονος μετά από σοβαρό τροχαίο18:00Δένδιας: Η απάντηση στην αντιπολίτευση για την τέταρτη φρεγάτα17:44Εθνική Οδός: Σύγκρουση Ι.Χ με αγροτικό - Δύο τραυματίες (εικόνες)17:30Καιρός - Μεγάλη Πέμπτη: Βροχές, άνοδος της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη17:17Τραμπ κατά Χάρβαρντ: Είναι ένα ανέκδοτο...17:03Σε ετοιμότητα το λιμάνι του Πειραιά, λόγω της αυξημένης πασχαλινής κίνησης16:49Προϋπολογισμός: Πλεόνασμα ύψους 4,493 δις στο πρώτο τρίμηνο του 2025 16:35Τουρκικό ΥΠΕΞ για Θαλάσιο Χωροταξικό Σχέδιο: Μονομερείς ενέργειες και αξιώσεις της Ελλάδας 16:21Οι 4 ειδήσεις της ημέρας (βίντεο)16:06
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο