LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτισμόςΔημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2015 16:06

Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες του 2014

Νικητής του 58ου διαγωνισμού World Press Photo αναδείχθηκε ο Δανός Μαντς Νίσεν, που φωτογράφισε ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων.

World Press Photo - Καλύτερες Φωτογραφίες

Ο δανός φωτογράφος Μαντς Νίσεν, κέρδισε τον 58ο διαγωνισμό World Press Photo με μία φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Ρωσία, του Γιόν και του Άλεξ, που φωτογραφήθηκαν γυμνοί στο κρεβάτι τους, στην Αγία Πετρούπολη.

Η φωτογραφία εντάσσεται σε ένα πρότζεκτ του Νίσεν με τίτλο "Η Ομοφοβία στη Ρωσία" το οποίο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυσκολίες για την ζωή των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία.

Ο Νίσεν περιέγραψε την φωτογραφία του ως μία "σύγχρονη ιστορία Ρωμαίου-Ιουλιέτας" που αφορά δύο ερωτευμένους ανθρώπους, οι οποίοι όμως δέχονται εξωτερικές πιέσεις που θέλουν να τους στερήσουν τα αισθήματά τους.

Η φωτογραφία του ζευγαριού επιλέχθηκε ανάμεσα σε 97.912 φωτογραφίες, έργα 5.692 φωτορεπόρτερς από 131 χώρες του κόσμου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.

World Press Photo - Μαντς Νίσεν

 Η επιλογή αυτής της φωτογραφίας έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εκατοντάδες εικόνες από διαδηλώσεις, δραματικά γεγονότα και θανάτους που σημάδεψαν το 2014, αλλά και με τις φρικτές εικόνες και τα βίντεο που αφήνουν οι τρομοκράτες να διαρρεύσουν και κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.

 Παρότι η φωτογραφία που αναδείχτηκε νικήτρια είχε ως θέμα τις προσωπικές στιγμές ενός ζευγαριού, τα θερμά σημεία του πλανήτη και τις εικόνες απόγνωσης και πολέμου από την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Έμπολα, ήταν εκείνες που κυριάρχησαν στις υπόλοιπες βραβευθείσες φωτογραφίες.

World Press Photo - πόλεμος - απόγνωση - συγκρούσεις

World Press Photo - πόλεμος - απόγνωση - συγκρούσεις

World Press Photo - πόλεμος - απόγνωση - συγκρούσεις

World Press Photo - πόλεμος - απόγνωση - συγκρούσεις

World Press Photo - πόλεμος - απόγνωση - συγκρούσεις

World Press Photo - Έμπολα

Στην κατηγορία της αθλητικής φωτογραφίας, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μπάο Ταϊλιάνγκ της κινεζικής εφημερίδας Chengdu Economic Daily με μία φωτογραφία του αργεντίνου ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι να κοιτάζει το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μετά την ήττα της ομάδας του με 1-0 από την Γερμανία στον τελικό στο Ρίο.

World Press Photo - Λιονέλ Μέσι - Παγκόσμιο Κύπελλο - Τρόπαιο

 Οι διοργανωτές του διαγωνισμού άσκησαν κριτική εναντίον του μεγάλου αριθμού φωτογραφιών που κατατέθηκαν έχοντας υποστεί μεγάλη επεξεργασία και διευκρίνισαν ότι στον τελικό γύρο του διαγωνισμού απέρριψαν για τον λόγο αυτό το 20% των φωτογραφιών.

 "Φαίνεται ότι ορισμένοι φωτογράφοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της αισθητικής παρέμβασης στις φωτογραφίες είτε αφαιρώντας μικρές λεπτομέρειες  για να 'καθαρίσουν' την εικόνα ή κάποιες φορές επεμβαίνοντας υπερβολικά με χημικά μέσα στο χρώμα τους, κάτι που συνιστά δομική αλλαγή τους", δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού Λαρς Μπέρινγκ.

 Ο ίδιος είπε ότι οι φωτοειδησεογράφοι σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες που θα αφορούν τις όποιες παρεμβάσεις γίνονται στις φωτογραφίες.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιμάμογλου: Αντιδράσεις στην Τουρκία για την αναβολή της δίκης του 15:58Αγία Παρασκευή: Ληστής άρπαζε τσάντες και έσερνε τα θύματά του στην άσφαλτο (βίντεο ντοκουμεντο)15:43Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Το μέλλον των μεταφορών είναι εδώ!15:29Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τίμησε γονυπετής τη μνήμη του ιερομάρτυρα Γρηγορίου (βίντεο)15:16Ηλεία: Έκρηξη πολεμικού βλήματος - Τρεις τραυματίες15:02Σέρρες: 14χρονη ξυλοκόπησε συνομήλική της και φίλη της βιντεοσκοπούσε την επίθεση14:47Άρτα: Τηλεφωνική απάτη – Απέσπασαν πάνω από 5000 ευρώ14:34Μεσσαρά - Κρήτη: Οικιακή βοηθός “ξάφρισε” σπίτι 14:19Αίγιο: Διπλή δολοφονία - Παραδόθηκε ο δράστης14:02Αττική: Χωρίς ρεύμα αρκετές περιοχές13:49Θεσσαλονίκη - Δήμος Δέλτα: Κουκουλοφόροι επιτέθηκαν στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης (βίντεο)13:35Μεσσηνία: Ανατροπή ασθενοφόρου - Τραυματίστηκε το πλήρωμα13:22ΗΠΑ: Ο Τραμπ βαρύνεται με υποψίες για insider trading 13:08Βουλή - Επιστολή Τριαντόπουλου: Επιβεβαιώνω το περιεχόμενο του υπομνήματός μου στην προκαταρκτική επιτροπή12:54Καρυστιανού: Κατέθεσα μήνυση κατά των μελών της ΝΔ στην Προανακριτική 12:40Μητσοτάκης: Το Τζάνειο έγινε καινούριο, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ιδιωτικά νοσοκομεία εικόνες)12:26Τέμπη: Παλινωδίες όπως λέμε... αντιφάσεις!12:11Γερμανία: Ποιοι θα αναλάβουν τα υπουργεία - κλειδιά στην κυβέρνηση CDU - SPD11:58Πάτρα: Κινηματογραφική ληστεία σε τράπεζα - Συνελήφθη ο δράστης (εικόνες)11:43Η Κίνα ανακοίνωσε νέους δασμούς 125% για τις ΗΠΑ11:30
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο