Αυτές είναι οι καλύτερες φωτογραφίες του 2014
Ο δανός φωτογράφος Μαντς Νίσεν, κέρδισε τον 58ο διαγωνισμό World Press Photo με μία φωτογραφία ενός ομοφυλόφιλου ζευγαριού στη Ρωσία, του Γιόν και του Άλεξ, που φωτογραφήθηκαν γυμνοί στο κρεβάτι τους, στην Αγία Πετρούπολη.
Η φωτογραφία εντάσσεται σε ένα πρότζεκτ του Νίσεν με τίτλο "Η Ομοφοβία στη Ρωσία" το οποίο υπογραμμίζει τις αυξανόμενες δυσκολίες για την ζωή των σεξουαλικών μειονοτήτων στη Ρωσία.
Ο Νίσεν περιέγραψε την φωτογραφία του ως μία "σύγχρονη ιστορία Ρωμαίου-Ιουλιέτας" που αφορά δύο ερωτευμένους ανθρώπους, οι οποίοι όμως δέχονται εξωτερικές πιέσεις που θέλουν να τους στερήσουν τα αισθήματά τους.
Η φωτογραφία του ζευγαριού επιλέχθηκε ανάμεσα σε 97.912 φωτογραφίες, έργα 5.692 φωτορεπόρτερς από 131 χώρες του κόσμου. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
Η επιλογή αυτής της φωτογραφίας έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εκατοντάδες εικόνες από διαδηλώσεις, δραματικά γεγονότα και θανάτους που σημάδεψαν το 2014, αλλά και με τις φρικτές εικόνες και τα βίντεο που αφήνουν οι τρομοκράτες να διαρρεύσουν και κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.
Παρότι η φωτογραφία που αναδείχτηκε νικήτρια είχε ως θέμα τις προσωπικές στιγμές ενός ζευγαριού, τα θερμά σημεία του πλανήτη και τις εικόνες απόγνωσης και πολέμου από την Ουκρανία, τη Συρία, τη Λωρίδα της Γάζας καθώς και από τις χώρες της Αφρικής που επλήγησαν από τον Έμπολα, ήταν εκείνες που κυριάρχησαν στις υπόλοιπες βραβευθείσες φωτογραφίες.
Στην κατηγορία της αθλητικής φωτογραφίας, το πρώτο βραβείο κέρδισε ο Μπάο Ταϊλιάνγκ της κινεζικής εφημερίδας Chengdu Economic Daily με μία φωτογραφία του αργεντίνου ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι να κοιτάζει το τρόπαιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου μετά την ήττα της ομάδας του με 1-0 από την Γερμανία στον τελικό στο Ρίο.
Οι διοργανωτές του διαγωνισμού άσκησαν κριτική εναντίον του μεγάλου αριθμού φωτογραφιών που κατατέθηκαν έχοντας υποστεί μεγάλη επεξεργασία και διευκρίνισαν ότι στον τελικό γύρο του διαγωνισμού απέρριψαν για τον λόγο αυτό το 20% των φωτογραφιών.
"Φαίνεται ότι ορισμένοι φωτογράφοι δεν μπορούν να αντισταθούν στον πειρασμό της αισθητικής παρέμβασης στις φωτογραφίες είτε αφαιρώντας μικρές λεπτομέρειες για να 'καθαρίσουν' την εικόνα ή κάποιες φορές επεμβαίνοντας υπερβολικά με χημικά μέσα στο χρώμα τους, κάτι που συνιστά δομική αλλαγή τους", δήλωσε ο διευθυντής του διαγωνισμού Λαρς Μπέρινγκ.
Ο ίδιος είπε ότι οι φωτοειδησεογράφοι σε όλο τον κόσμο χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κοινά αποδεκτούς κανόνες που θα αφορούν τις όποιες παρεμβάσεις γίνονται στις φωτογραφίες.