LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Πολιτισμός /

Ταξιδιωτικός οδηγός

Δημοσίευση: 26 Μαΐου 2014 15:23

Ποιητικός περίπατος στην Αθήνα με ξεναγό έναν Γερμανό

Ο Adolf Ellisen, γερμανός φιλέλληνας μας κάνει ποιητική ξενάγηση στην Αθήνα, μέσω του ταξιδιωτικού οδηγού που εκδίδει, σε συνεργασία με γερμανόφωνη εφημερίδα.

Περίπατος στην αρχαία Αθήνα - Adolf Ellisen - Ακρόπολη

Ο νέος ποιητικός ταξιδιωτικός οδηγός «Περίπατος στην αρχαία Αθήνα» μας καλεί σε μία διαδρομή στην αρχαία Αθήνα, με ξεναγό την αγάπη ενός  Γερμανού φιλέλληνα για την Ελλάδα.

Η έκδοση από τη γερμανόφωνη εφημερίδα Griechenland Zeitung που κυκλοφορεί στην Ελλάδα, είναι μια συλλογή ποιημάτων, «Αθήνα-Κύκλος Σονέτων» του Adolf Ellisen, με φωτογραφίες και εικόνες έργων τέχνης εμπνευσμένες από την αρχαία Αθήνα, αλλά και κατατοπιστικούς χάρτες με επισήμανση της θέσης των μνημείων που αναφέρονται στα ποιήματα.

Ο Adolf Ellisen, που επισκέπτεται το 1837-38 τους αρχαίους τόπους και διατρέχει την από την τουρκική κυριαρχία απελευθερωμένη Ελλάδα, δεν είναι ακόμη ο λόγιος που επρόκειτο να γίνει. Το ταξίδι του θέτει τον θεμέλιο λίθο για ένα μεγάλο μέρος της δημιουργίας του.

Ο κύκλος των σονέτων για την Αθήνα είναι το λυρικό τεκμήριο αυτού του ταξιδιού και συγχρόνως ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο καθώς πρόκειται για το πρώτο γερμανικό βιβλίο, που τυπώθηκε στην Ελλάδα (Αθήνα, Βασιλικό Τυπογραφείο, 1838), γραμμένο από τον πρωτοπόρο της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας στη Γερμανία. Το βιβλίο φανερώνει την γοητεία, που άσκησε στον Ellisen η Νέα Ελλάδα και αποτελεί την αρχή για την τεράστια ερευνητική και εκδοτική δραστηριότητά του τις επόμενες δεκαετίες.

«Είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός από έναν άνθρωπο ο οποίος καταγράφει τα συναισθήματά του. Είχε κλασσική παιδεία και είναι από τους πρωτοπόρους της έρευνας στη Βυζαντινή και νεότερη ελληνικής λογοτεχνία.  Είναι από αυτούς που πίστευαν την εποχή εκείνη με πάθος τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού, σε αντίθεση με τη άποψη που υπήρχε ότι δεν έχουν οι σύγχρονοι Έλληνες  καμία σχέση με τους αρχαίους, όπως έλεγε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ. Αυτός αντίθετα πίστευε ότι υπάρχει η συνέχεια, υπάρχουν δεσμοί και έβλεπε να ξαναγεννιέται η Ελλάδα μετά την απελευθέρωσή της.

Έχει καταγράψει τις εντυπώσεις του σε αυτά τα σονέτα,  όπου κάθε τόσο βλέπει κανείς ότι κάτι φάνηκε να πεθαίνει, τώρα όμως ανασταίνεται, τώρα ξαναέρχεται στο φως. Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για το πως έβλεπαν ορισμένοι ξένοι τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους. Κατανοεί τις δυσκολίες των Ελλήνων μετά τη μακρόχρονη υποταγή, αλλά βλέπει ότι ξαναδημιουργείται το κράτος και φυσικά σαν να ξαναπαίρνουν ζωή τα αρχαία. Αυτό που θαυμάζει είναι οι αρχαιότητες και για μένα έχει ενδιαφέρον οτιδήποτε εκείνη την καίρια στιγμή  της δημιουργίας της Νέας Ελλάδας», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, ο οποίος θα παρουσιάσει την έκδοση στην Πρεσβεία της Γερμανίας.

Ο κύκλος των σονέτων τελειώνει με τη μετάβαση στην επικαιρότητα της απελευθερωμένης Ελλάδας, από την Αγορά στον Λυκαβηττό, από τον Πειραιά στον Ελαιώνα. Στο παράρτημα κάνει υπόμνηση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και κλείνει με έναν ύμνο στον Καραϊσκάκη και στον ηρωικό απελευθερωτικό αγώνα.

"Από την περίοδο της αντιβασιλείας του ‘Οθωνα  είχε τεθεί το θέμα της επιστροφή των γλυπτών  και είχαν γίνει διάφορες προτάσεις.  Υπάρχει επιστολή του ‘Οθωνα προς τους Βρετανούς που τους ζητάει να τα επιστρέψουν και ως αντιπαροχή προσφέρει αντίγραφα από τα καινούργια που είχαν βρεθεί, καθώς αρκετά από τα γλυπτά είχαν σκεπαστεί από μπάζα και με τις ανασκαφές  μετά την εγκαθίδρυση του νέου ελληνικού κράτους  βγήκαν στο φως.  Πρότεινε να τους στείλουμε αυτά και να μας στείλουν τα πρωτότυπα, αλλά αυτό δεν ευδοκίμησε" πρόσθεσε ο κ. Παντερμαλής.

Η παρουσίαση του ταξιδιωτικού οδηγού θα γίνει σήμερα στην πρεσβεία της Γερμανίας και αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο Πέτρος Μάρκαρης.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΜητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενήΣήμερα 13:32 | Ειδήσεις

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, επισκέφθηκαν το πρωί δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Δήλεσι Βοιωτίας.

Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο ΒελόπουλοςΣήμερα 11:31 | Ειδήσεις

«Αυτές είναι άγιες μέρες και δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική ΔικαιοσύνηΣήμερα 11:24 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης. Τι επεσήμανε ο δικηγόρος του, για την πρώτη φορά που ενεργοποιείται στην Ελλάδα το συγκεκριμένο άρθρο του Π.Κ.

Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)Σήμερα 10:55 | Ειδήσεις

Τι δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής της ΝΔ, που υποστηρίζει ότι ο πατέρας του πέθανε από ιατρικό λάθος. Τι ζητά από τον Άδωνι Γεωργιάδη, τι λέει για τον Πρωθυπουργό, τι καταγγέλλει για το Νοσοκομείο “Αττικόν”

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Μητσοτάκης: Η συνεργασία μας με την εκκλησία παραμένει εξαιρετικά στενή13:41Ηράκλειο: 25χρονος επιχείρησε να βιάσει ανήλικη μέσα στο σπίτι της13:28ΗΠΑ - TikTok: “Θα δώσουμε μάχη στα δικαστήρια”13:15Ζώδια - Λίτσα Πατέρα: οι προβλέψεις του τριημέρου (βίντεο)13:01Καλιφόρνια: Σκύλος κυνηγάει το αφεντικό του που τον εγκατέλειψε στην μέση του δρόμου (βίντεο)12:48“Τουρισμός για όλους 2024”: Έγινε η κλήρωση των δικαιούχων12:35Και η ψυχολογική κακοποίηση;12:21Καλλιάνος - Γιατρός “Αττικόν”: Η εισαγωγή στην ΜΕΘ θα ήταν ανεπίτρεπτη διακριτική μεταχείριση12:08Γραμμένος για Φλώρο: Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη11:54Ιερώνυμος: Δεν θα κάνουμε αυτό που θα μας πει ο Βελόπουλος11:42Χρήστος Καλλιάνος: Σκέφθηκα να κάνω άτυπη “ευθανασία” στον πατέρα μου (βίντεο)11:28Τροχαίο στη Βουλή – Ιάσονας: Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας ο οδηγός11:15Γιάννης Καλλιάνος: Σε απλό δωμάτιο έκοψαν το δάχτυλο του πατέρα μου με το “κλαδευτήρι” - Θα τους πάω μέχρι τέλους (βίντεο)11:01Καταγγελία - Ημαθία: Μαθήτριες δέχθηκαν σεξουαλική επίθεση, ενώ έκαναν ιππασία10:48Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο