LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - Περιβάλλον /

GEOBIA

Δημοσίευση: 23 Μαΐου 2014 20:28

Δορυφόρος καταγράφει τις κλιματικές αλλαγές

Παγκόσμια χαρτογράφηση των κλιματικών αλλαγών, της τελευταίας 25ετίας, μέσω δορυφόρου.

Γη - Διάστημα - Δορυφόροι
Σαφή εικόνα και πληροφορίες χαρτογράφησης της κλιματικής αλλαγής, δίνει η αξιοποίηση των δεδομένων του δορυφόρου Landsat, από το 1985 έως το 2010, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος , που εκπονεί, από το 2013, ο κρατικός οργανισμός «U.S. Geological Survey» , με χρηματοδότηση της NASA

«Σκοπός του πενταετούς προγράμματος είναι η αξιοποίηση όλων των δεδομένων και η δωρεάν διάθεσή τους σε επιστήμονες και υπηρεσίες», όπως δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος, καθηγητής στο Επιστημονικό Κέντρο Γεωγραφικών Πληροφοριών Αριστείας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Ντακότα, David Roy,  μιλώντας στο  παγκόσμιο συνέδριο Τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών «GEOBIA», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 24 Μαΐου.

«Αναλύοντας τις δορυφορικές εικόνες καταγράφουμε και διαθέτουμε πληροφορίες που σχετίζονται με αλλαγές στη βλάστηση, συνεπεία της κλιματικής αλλαγής αλλά και διάφορες μεταβολές, την τελευταία 25ετία, στη χρήση γης από τον άνθρωπο» εξήγησε ο κ. Roy.

Είναι, δε, τόσο μεγάλος ο όγκος δορυφορικών δεδομένων που για κάθε περιοχή που περιλαμβάνεται στα δορυφορικά «καρέ», υπάρχουν περίπου 800 φωτογραφίες της από το 1985 έως το 2010, οι οποίες καταγράφουν τις αλλαγές που τυχόν έχουν συντελεσθεί, πλην Ανταρκτικής,  όπου κυριαρχεί το χιόνι και οι εικόνες δεν έχουν κάποια χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι οι δορυφορικές εικόνες από το 1972 έχουν ευκρίνεια 90 μέτρων, από το '84 είναι στα 30 μέτρα και πλέον είναι στα 10 με 20 μέτρα.  Ταυτοχρόνως, προσθεσε ότι για την υλοποίηση του προγράμματος, πολύτιμη θα είναι και η συνδρομή δύο ακόμη δορυφόρων που αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία σε περίπου ενάμιση χρόνο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.

Ιστορικά μνημεία σε κίνδυνο

Ομάδα επιστημόνων από την Μασαχουσέτη δημοσίευσε, εν τω μεταξύ, μελέτη στην οποία επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο να καταστραφούν κάποια από τα σημαντικότερα ιστορικά αξιοθέατα των ΗΠΑ, λόγω της συνεχιζόμενης κλιματικής αλλαγής.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η άνοδος των υδάτων, καθώς και οι άσχημες καιρικές συνθήκες, θα μπορούσαν να καταστρέψουν ιστορικά μνημεία της χώρας, όπως το Άγαλμα της Ελευθερίας, το Διαστημικό Κέντρο στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ ή το πάρκο «Mesa Verde National Park» στην πόλη Durango του βορείου Μεξικού.

Άγαλμα της Ελευθερίας

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)Σήμερα 20:27 | Ειδήσεις

"Όταν θα λάβετε το επόμενο sms μην το αμελήσετε", είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση του εθνικού προγράμματος "Προλαμβάνω".

Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)Σήμερα 19:43 | Ειδήσεις

Τι ανέφερε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας για την κατακόρυφη, όπως είπε, αύξηση του πυροσβεστικού εξοπλισμού της χώρας για τη φετινή χρονιά.

Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φοράΣήμερα 21:19 | Ειδήσεις

Απόψε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής ο «χρυσός» Έλληνας Ολυμπιονίκης κατάφερε να κάνει ό,τι κανένας άλλος γυμναστής στα 69 χρόνια ιστορία του θεσμού.

Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)Σήμερα 20:32 | Ειδήσεις

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για "επαγγελματίες κατευναστές" και εγκάλεσε ευθέως την κυβέρνηση ότι υποβαθμίζει την 50ή επέτειο της εισβολής.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο