LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Υγεία - Περιβάλλον /

Χαρούκο Ομποκάτα

Δημοσίευση: 01 Απριλίου 2014 14:00

«Βέλη» κατά της ερευνήτριας για τη μελέτη των βλαστοκυττάρων STAP

Οι εργασίες της Χαρούκο Ομποκάτα παρουσιάσθηκαν στην αρχή του χρόνου στην βρετανική επιθεώρηση Natur και θεωρήθηκαν επαναστατικές για την αναγεννητική ιατρική.

Πείραμα - Έρευνα - Κύτταρα

Επιτροπή έρευνας που εξέτασε τη σχετική με τα ολοδύναμα βλαστοκύτταρα, τα λεγόμενα STAP,  μελέτη κατηγορεί την γιαπωνέζα ερευνήτρια Χαρούκο Ομποκάτα για ατασθαλίες στη διεξαγωγή της έρευνας, κατά τρόπο μη αποδεκτό ως προς τις αρχές της επιστήμης. 

"Αναμειγνύοντας εικόνες που προέρχονται από διαφορετικά πειράματα και χρησιμοποιώντας προηγούμενα δεδομένα, η καθηγήτρια Ομποκάτα ενήργησε κατά τρόπον που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να επιτραπεί", αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης της επιτροπής έρευνας, η οποία περιγράφει αναλυτικά όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα συμπεράσματα της έρευνας για τα βλαστοκύτταρα STAP. 

"Η ανωριμότητά της δεν μπορεί να είναι η μοναδική εξήγηση γι΄αυτό", αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. 

Οι εργασίες της Χαρούκο Ομποκάτα παρουσιάσθηκαν στην αρχή του χρόνου στην βρετανική επιθεώρηση Natur και θεωρήθηκαν επαναστατικές για την αναγεννητική ιατρική. 

Δυστυχώς, "δεδομένης της ένδειας των σημειώσεων του εργαστηρίου της, είναι απολύτως προφανές  ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε οποιονδήποτε άλλον να παρακολουθήσει και να κατανοήσει τα πειράματα και αυτό αποτελεί σοβαρό εμπόδιο στην ορθή ανταλλαγή πληροφοριών", αναφέρεται στην έκθεση. 

"Οι ενέργειες της κ. Ομποκάτα και η προχειρότητα με την οποία χειρίσθηκε τα δεδομένα της μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στερείται όχι μόνο ηθικής, αλλά επίσης συμνότητας και ακεραιότητας", καταλήγει η έκθεση. 

Η Χαρούκο Ομποκάτα είναι μία νεαρή ερευνήτρια 30 ετών, διευθύντρια εργαστηρίου του Ινστιτούτου Αναπτυξιακής Βιολογίας Riken. 

Τον Ιανουάριο δημοσίευσε στην επιθεώρηση Nature μελέτη επί μίας μεθόδου δημιουργίας ολοδύναμων βλαστοκυττάρων από ενήλικα κύτταρα, μέσω τους επαναπρογραμματισμού των ενηλίκων κυττάρων με την υποβολή τους σε κατάσταση στρες, ώστε να επανέλθουν σε εμβρυακή κατάσταση. Ισχυρίσθηκε τότε ότι κατόρθωσε να δημιουργήσει με απλό τρόπο ολοδύναμα βλαστοκύτταρα που θεωρητικά μπορούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία οποιουδήποτε ιστού του σώματος. 

Λίγο αργότερα όμως ένας από τους συγγραφείς ζήτησε την απόσυρση της δημοσίευσης επικαλούμενος ως αιτία ότι μέρος των στοιχείων που δημοσιεύθηκαν ήταν εσφαλμένα. 

Η επιτροπή έρευνας που συστάθηκε για να εξετάσει σειρά παρατυπιών που είχαν εντοπισθεί στην έρευνα, κατέληξε στην επισήμανση ενεργειών που παραπέμπουν σε λαθροχειρία. 

Ωστόσο, τα συμπεράσματα της επιτροπής έρευνας δεν σημαίνουν στο στάδιο αυτό ότι τα βλαστοκύτταρα STAP αποτελούν εφεύρημα και ότι δεν έχουν υπάρξει ποτέ. "To συμπέρασμα για την ύπαρξη ή μη των STAP χρήζει επιπλέον μελετών που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της επιτροπής έρευνας, η αποστολή της οποίας συνίστατο στον εντοπισμό ή μη ανωμαλιών σρη διατριβή που παρουσίαζε τα αποτελέσματα των εργασιών", επέμεινε ο Σουνσούκε Ισιι,  μέλος της επιτροπής έρευνας. 

Υπεύθυνη για τις ατασθαλίες αυτές είναι η ερευνήτρια Ομποκάτα, πρόσθεσε τονίζοντας ότι οι άλλοι ερευνητές όφειλαν να ασκήσουν με αποτελεσματικότερο τρόπο τις ελεγκτικές τους αρμοδιότητες επί της εξέλιξης της έρευνας.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)Σήμερα 21:33 | Τοπικά Νέα

Αντιμέτωπο με την κακοκαιρία είναι το Πήλιο, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ σχετικά με τα ισχυρά καιρικά φαινόμενα που ''χτυπούν'' την περιοχή.

Μητσοτάκης από Λέσβο: Η πολιτική της προσέγγισης Ελλάδας και Τουρκίας έχει αποτελέσματαΣήμερα 17:00 | Ειδήσεις

Περιοδεία στη Λέσβο πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπου συνομίλησε με τούρκους τουρίστες, ενημερώθηκε για τα έργα στο λιμάνι και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου.

ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)Σήμερα 19:52 | Ειδήσεις

Παρών και ο Αλέξης Τσίπρας στην παρουσίαση των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου

Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιώνΣήμερα 23:18 | Ειδήσεις

Η πλημμύρα προκάλεσε πρωτοφανή διατάραξη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και κυκλοφοριακό χάος μέσα σε πλημμυρισμένους δρόμους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ιταλία: Εστιατόριο κερνάει μπουκάλι κρασί σε πελάτες...χωρίς κινητό!23:59Παγωτό με γεύση...G723:47Πλημμύρα στο Ντουμπάι: Ποιο είναι το κόστος των ζημιών23:34“I LOVE Σου Κου”: “Πλούσια” η θεματολογία του Σαββατοκύριακου23:21ΠΑΣΟΚ: Ποιοι είναι οι 8 νέοι ευρωβουλευτές του23:08Παναθηναϊκός – Περιστέρι: Δια πυρός και σιδήρου… οι γηπεδούχοι22:55Βόλος: Εκδήλωση του Κυμπουρόπουλου “τίναξαν” στον αέρα διαδηλωτές 22:41Πιερία: Απάτη σε βάρος ηλικιωμένης22:28Θεσσαλονίκη: Χειροπέδες σε απότακτο αστυνομικό 22:14Missing Alert για την εξαφάνιση ανήλικου από δομή φιλοξενίας22:01Κακοκαιρία - Πήλιο: Βροχή και χαλαζόπτωση “χτυπούν” την περιοχή (εικόνες)21:47Βαρκελώνη: Ο Τσιτσιπάς πήρε το θρίλερ και συνεχίζει το σερί του στο χώμα21:34“Times” Λονδίνου: “Πώς η Ελλάδα στάθηκε ξανά στα πόδια της” 21:20Δίκη Τράμπ: Άντρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο (βίντεο)21:07Κλειστός σταθμός του μετρό το Σαββατοκύριακο20:53Ολλανδία - Facebook: Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί την κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί20:40Ενδοοικογενειακή βία - Θύμα μαρτυρά στον ΑΝΤ1: “Με χτυπούσε με μανία” (βίντεο)20:26Άγιοι Ανάργυροι: Τι ζητά η μητέρα της Κυριακής από τις Αρχές (βίντεο)20:13ΣΥΡΙΖΑ - Ευρωεκλογές: Ο Στέφανος Κασσελάκης παρουσιάσε το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος (βίντεο)19:59Δώρο Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα: Πότε καταβάλλεται, πώς το υπολογίζετε19:45
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο