LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Συνταγές /

Το Πρωινό

Δημοσίευση: 30 Ιανουαρίου 2014 12:01

Μπακλαβάς με φύλλο κρούστας

Τραγανό μπακλαβά με φύλλο κρούστας έφτιαξε σήμερα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

30 φύλλα κρούστας "πολίτικο" της alfa 200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβιο 500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη

Σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 500 γρ. νερό Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο μπακλαβάς φτιάχνεται σε όλη τη χώρα: στη Στερεά Ελλάδα με αμύγδαλο, στο Πήλιο με καρύδι και στη Βόρειο Ελλάδα με φιστίκι. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, όπου έφτιαχναν το γάστριν, ένα γλυκό που μοιάζει πολύ με το σημερινό μπακλαβά. Συμβολίζει την αφθονία και την καλοτυχία γι αυτό και δεν λείπει από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, από τους γάμους και τις βαφτίσεις.

Μερίδες: 30, Χρόνος προετοιμασίας: 15, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40?27?5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Tip: Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φενέρμπαχτσε - Ρονάλντο: Ο Μουρίνιο απάντησε στις φήμες για τον CR711:07Τσιτσιπάς - Σάκκαρη: Η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη10:57Ασπρόπυργος: Κομμωτήριο παρείχε “ροζ” υπηρεσίες10:43Πέθανε ο Αντώνης Λυμπέρης (εικόνες)10:29Μαθητές μέθυσαν σε σχολικό πάρτι - Τρεις χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια10:16Black Friday με προσφορές από την Hisense10:03Νεκρά βρέφη - Ειρήνη Μουρτζούκου: Οι κατηγορίες της μητέρας της, η έρευνα και η πνευμονίτιδα (βίντεο)09:50Κορωπί: Φωτιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης - Τραυματίστηκαν υπάλληλοι09:36Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών - ΕΕΣ: Οδηγίες προστασίας σε θύματα βίας09:23Αγία Αικατερίνη: Τα βασανιστήρια, η φυλάκιση και οι θρύλοι09:10Κρήτη: Η σύλληψη γαμπρού και πεθεράς, η δήλωση της νύφης και το τάπερ με τα... ναρκωτικά!08:57Κίνηση: Μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων στον Κηφισό - Καθυστερήσεις στην Αττική Οδό08:43Σέρρες: Άλογο εγκλωβίστηκε σε φρεάτιο (εικόνες)08:29ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος, η ενότητα και η επόμενη ημέρα (βίντεο)08:15ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές έως τις 29 Νοεμβρίου08:02Λιθουανία: Φονική συντριβή αεροσκάφους07:48Εορτολόγιο - 25 Νοεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα07:34Υπουργικό Συμβούλιο: Η ατζέντα της συνεδρίασης07:21Πάτρα: Γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο αυτοκίνητο της07:09Σημεία για rapid test δωρεάν τη Δευτέρα 06:58
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο