LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /Συνταγές /

Το Πρωινό

Δημοσίευση: 30 Ιανουαρίου 2014 12:01

Μπακλαβάς με φύλλο κρούστας

Τραγανό μπακλαβά με φύλλο κρούστας έφτιαξε σήμερα η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

30 φύλλα κρούστας "πολίτικο" της alfa 200 γρ. βούτυρο αιγοπρόβιο 500 γρ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη

Σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη 500 γρ. νερό Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ο μπακλαβάς φτιάχνεται σε όλη τη χώρα: στη Στερεά Ελλάδα με αμύγδαλο, στο Πήλιο με καρύδι και στη Βόρειο Ελλάδα με φιστίκι. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα, όπου έφτιαχναν το γάστριν, ένα γλυκό που μοιάζει πολύ με το σημερινό μπακλαβά. Συμβολίζει την αφθονία και την καλοτυχία γι αυτό και δεν λείπει από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, από τους γάμους και τις βαφτίσεις.

Μερίδες: 30, Χρόνος προετοιμασίας: 15, Χρόνος ψησίματος: 1 ώρα και 30

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40?27?5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιήσει το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βρασμό θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

Tip: Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

 

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας την Παρασκευή19:19Τουρκία – σεισμός: Ισχυρή δόνηση στα βόρεια της χώρας19:05Δραπέτης φυλακών… με έφεση στις απάτες18:52“Ελευθέριος Βενιζέλος”: Τον συνέλαβαν μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο18:38Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο18:25Θεσσαλονίκη: Στο αυτόφωρο εν διαστάσει ζευγάρι αστυνομικών18:11Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10“Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”: Τι πληρώνεται μέχρι την Παρασκευή15:56Επίδομα Μητρότητας Αυτοαπασχολούμενων - Μητσοτάκης: Άλλη μια δέσμευση που τηρήσαμε15:43Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)15:29Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognito15:15ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας15:01
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο