LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΤουρκίαΔημοσίευση: 23 Μαρτίου 2018 14:51

Τουρκία προς ΕΕ: δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αυστηρό μήνυμα στην ΕΕ στέλνει η Άγκυρα. Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην Αδριανούπολη οι γονείς των στρατιωτικών.

στρατιωτικοί - Μητρετώδης - Κούκλατζης - κράτηση - φυλακές - Ερντογάν - Έβρος - Τουρκία

Να μην παρεμβαίνει στο έργο της τουρκικής δικαιοσύνης κάλεσε την Ε.Ε. σε σχέση με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, σχολιάζοντας την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα στην Άγκυρα.

Ανέφερε ότι στο κείμενο (συμπερασμάτων των ηγετών της Ε.Ε.) υπάρχει σχετικό άρθρο, ωστόσο «αυτοί οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν επειδή μπήκαν σε απαγορευμένη περιοχή. Η δικαστική διαδικασία συνεχίζεται. Απολαμβάνουν όλα τα προξενικά δικαιώματα. Αναμένουμε και από το Συμβούλιο της Ευρώπης να αποφεύγει δηλώσεις παρέμβασης στη δικαιοσύνη».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στην Κύπρο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. έχει χάσει την αμεροληψία της στο θέμα της Κύπρου, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο να καταστεί η Ε.Ε. τρίτο μέρος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο Χαμί Ακσόι είπε ότι «είμαστε αντίθετοι σε ένα κείμενο που περιέχει εκφράσεις απαράδεκτες εναντίον της χώρας μας, που εξυπηρετούν τα επιχειρήματα της Ελλάδας. Η Ε.Ε. στηρίζει αυτές τις δύο χώρες, χωρίς να βλέπει αν έχουν δίκιο, μόνο επειδή είναι μέλη της. Η Ε.Ε. έχει χάσει εντελώς αμεροληψία της στο θέμα της Κύπρου. Το είδαμε αυτό και το 2004. Παρακολουθούμε και πάλι το ίδιο έργο. Οι χώρες της Ε.Ε. στηρίζουν χωρίς όρους και χωρίς να αμφισβητούν καθόλου την ε/κ πλευρά».

Για των συμπεράσματα των ηγετών της Ε.Ε., ο Χαμί Ακσόι είπε σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, ότι «εμείς ενώ προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια θετική ατζέντα με την Ε.Ε., εκείνη λαμβάνει αυτού του είδους τις αποφάσεις, επομένως είναι σίγουρο ότι δεν θα υπάρξουν εποικοδομητικά αποτελέσματα.

Για τη σύνοδο της Βάρνας ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι αναμένουν να υπάρξει κινητικότητα στις ευρω-τουρκικές θέσεις, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η Ε.Ε. να επιδείξει πιο εποικοδομητική στάση για να υπάρξει εμπιστοσύνη και ότι αναμένουν η Ε.Ε. να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Για την επίσκεψη του λεγόμενου «ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους», Κουντρέτ Οζερσάι, στην Τουρκία στις 20 Μαρτίου, ο Ακσόι είπε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα βήματα που μπορούν να κάνουν Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά «ενάντια στις μονομερείς δραστηριότητες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ είπε ότι μετά τις εκλογές, η ελληνοκυπριακή πλευρά ξανακάνει δηλώσεις για «μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις», γεγονός που ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει ως «όνειρα». «Προτρέπουμε την ελληνοκυπριακή πλευρά, για άλλη μια φορά, να ξυπνήσει από αυτό το όνειρο και να δει πιο καλά την πραγματικότητα στο νησί», ανέφερε ο Χαμί Ακσόι.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ιχλάς» προβλέπει πάντως ότι τη Δευτέρα στη Βάρνα θα υπάρχει «ματς» μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. και ότι ο Ερντογάν θα πιέσει τους ηγέτες της Ε.Ε. με φωτογραφίες και έγγραφα για το θέμα των προσφύγων.

Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα στην Τουρκία: σοβαρευτείτε και σταματήστε τις προκλήσεις!

«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν και να σταματήσουν τις προκλήσεις», διεμήνυσε στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις… και όχι για ενδεχόμενο “θερμό επεισόδιο”.

Ερωτηθείς, πάντως, για τον φόβο ενός “θερμού επεισοδίου” στο Αιγαίο, ο κ. Τσίπρας απάντησε εμφατικά: «Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Έχουμε την αποτρεπτική ικανότητα και μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του». Και συμπλήρωσε «μπορεί να θεωρούμε τους γείτονες μας ότι αρέσκονται σε προκλήσεις, ή ότι είναι φωνακλάδες και πολυλογάδες, αλλά δεν τους θεωρούμε ανόητους».

ΕΕ - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Μετά από την τοποθέτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ πήρε σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αποτυπώθηκε και η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αποτυπώθηκε επίσης η δέσμευση Γιούνκερ και Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτών στον Ερντογάν, στη σύνοδο της Βάρνας ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος. 

Ο Έλληνας Pρωθυπουργός ζήτησε, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, να μην αναβληθεί η συνάντηση της Βάρνας αλλά να ζητηθούν από Γιούνκερ-Τουσκ ξεκάθαρες εγγυήσεις από τη πλευρά της Τουρκίας για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας αλλά και την διευθέτηση του ζητήματος των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. 

Ελλάδα - Τουρκία - Αιγαίο - NAVTEX

Σύνοδος Κορυφής:  καταδικάζουμε τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας

Ισχυρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνεδρίασης που αφορούν την Τουρκία: 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα. Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο. 

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».​  

Δηκτικά σχόλια του Πάνου Kαμμένου 

Σχολιάζοντας το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter ότι «για πρώτη φορά συμβούλιο κορυφής της ΕΕ παίρνει τόσο ξεκάθαρη θέση για τουρκική προκλητικότητα και απαιτεί άμεση απελευθέρωση Ελλήνων Αξιωματικών ομήρων μετά από εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα».

Πάνος Καμμένος - Twitter

Με δηκτικό τρόπο σχολίασε, εξάλλου, την πρόθεση της Τουρκίας να στείλει γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, Σάββα Αγγελίδη. «Τους εύχομαι “καλορίζικο” το γεωτρύπανο. Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν στα δικά τους χωρικά ύδατα. Τώρα, αν το κάνουν για να προκαλέσουν, να τους θυμίσουμε ότι την κατάσταση εγγυώνται χώρες της Ε.Ε., οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ιαπωνία, κ.α.», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Επικίνδυνα "παιχνίδια" της Άγκυρας

Παρ' όλα αυτά, δραματική τροπή φαίνεται πως παίρνει η υπόθεση με τους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς στην Αδριανούπολη, καθώς η Άγκυρα επιχείρησε να τους προσάψει και την κατηγορία της κατασκοπείας. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας "Χουριέτ" οι τουρκικές αρχές βρήκαν ένα στρατιωτικό σχεδιάγραμμα στη μνήμη του κινητού τηλεφώνου των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόνο σε ένα μέρος του ψηφιακού υλικού κι ότι οι εργασίες συνεχίζονται για τον έλεγχο όλου του περιεχομένου. Οι δύο στρατιωτικοί είχαν δύο κινητά τηλέφωνα και ένα κρυπτογραφικό τηλέφωνο. Παράλληλα, αίσθηση και προβληματισμό προκαλεί σε αναλυτές η "σύμπτωση" του εν λόγω δημοσιεύματος απο την αντιπολιτεύομενη εφημερίδα της Τουρκίας, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση της πώλησης της, μαζί με τον Όμιλο ΜΜΕ στον οποίο ανήκει, σε επενδυτή φίλα διακείμενο στον Τούρκο Πρόεδρο.

Διαψεύδει το ελληνικό Πεντάγωνο

Πάντως, το ελληνικό πεντάγωνο διαψεύδει την είδηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι και τα τρία κινητά που φέρουν μαζί τους οι δύο στρατιωτικοί "ερευνήθηκαν εξονυχιστικά όλο το προηγούμενο διάστημα, παρουσία του Έλληνα εμπειρογνώμονα που είχε στείλει το ΥΠΕΞ και δεν είχε βρεθεί απολύτως τίποτα". 

Έλληνες αξιωματικοί - στρατιωτικοί - σύλληψη - Αδριανούπολη

Τουρκική παρενόχληση σε ελικόπτερο που μετέφερε του αρχηγούς ΓΕΣ και ΑΣΔΕΝ

Εν τω μεταξύ, σε ακόμα μια προκλητική κίνηση προχώρησαν οι Τούρκοι και μάλιστα αυτήν την φορά κατά του ελικοπτέρου που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, το οποίο παρενοχλήθηκε δύο φορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την μετάβαση του από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία γιατί παραβίαζε το τουρκικό FIR.

Οι τούρκοι όμως κλιμάκωσαν την προκλητικότητα τους και κατά την πτήση της επιστροφής του Α/ΓΕΣ από τη Ρω προς τη Ρόδο, απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Ντάλαμαν τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Victoria’s Secret: Τέλος εποχής για τo show με τα διάσημα “αγγελάκια”23:59Ίντερ: ο Κόντε είπε στους παίκτες πώς να κάνουν σεξ πριν από τα ντέρμπι!23:48Θανατηφόρο τροχαίο στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Πέλλας23:37Η Μαρίνα Βερνίκου άνοιξε το σπίτι της στο “Πρωινό” (βίντεο)23:26Απολαυστικός ο Παναθηναϊκός “άλωσε” το Μόναχο23:14Έργο πνοής στην Θεσσαλονίκη με την ανάπλαση των στάβλων Παπάφη23:03Τα “έσπασαν” με Βρεττό στο “Πρωινό” (βίντεο)22:51Νέοι διοικητές σε νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα22:40Ζησάκης: Ποτέ δεν είπα ότι δεν εκτιμώ τον Κώστα Σπυρόπουλο (βίντεο)22:27Βυθίζεται στο χάος η Βολιβία22:16Τι λέει στον ΑΝΤ1 ο ιερέας που επέβαλε “ταρίφα” για να γίνονται λειτουργίες έως τα Χριστούγεννα (βίντεο)22:04Στο νοσοκομείο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι21:52Αποκλειστικά στο “Πρωινό” ο John Varvatos (βίντεο)21:40Κεραυνός έπεσε σε σπίτι και προκάλεσε ζημιές (εικόνες)21:28Δημήτρης Κοντοπίδης: αρνήθηκε την μεταμόσχευση πνευμόνων ζητώντας την κυκλοφορία φαρμάκου για την κυστική ίνωση (βίντεο)21:16“Κόλαση” φωτιάς σε ξενοδοχείο στην Βρετανία (βίντεο)21:03Κατερίνη: Κατάθεση ψυχής στον ΑΝΤ1 από τον χαροκαμένο πατέρα και σύζυγο (βίντεο)20:50Τραμπ: Εάν δεν ήμουν εγώ, το Χονγκ Κονγκ θα είχε εξαλειφθεί σε 14 λεπτά20:38Αποκλειστικές εικόνες και καταγγελίες στον ΑΝΤ1 για την βία στα πανεπιστήμια (βίντεο)20:25Η Τουρκία ανακοίνωσε και νέα γεώτρηση στη Μεσόγειο20:14
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο