Τζόνσον: να μην γίνουμε υποτελείς στην ΕΕ
Η Βρετανία πρέπει να κλείσει μια καλή συμφωνία με τους Ευρωπαίους για το εμπόριο μετά το Brexit, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποφύγει το ενδεχόμενο να γίνει κράτος υποτελές στην ΕΕ, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Sunday Times και δημοσιεύεται στο σημερινό της φύλλο ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, εκ των ηγετών του στρατοπέδου των υποστηρικτών της αποχώρησης.
Εάν δεν καταφέρει να απαλλαγεί από το δίκαιο της ΕΕ, το ΗΒ θα μετατραπεί σε «υποτελές κράτος», διατείνεται ο Τζόνσον στη συνέντευξη αυτή. Η κυβέρνηση των Τόρις, επιχειρηματολογεί, πρέπει να επιδιώξει να «μεγιστοποιήσει τα οφέλη του Brexit» διαφοροποιούμενη από τους κανόνες που ισχύουν στην ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να συνάψει «σωστές συμφωνίες ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών» με άλλα κράτη.
Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι κατάφερε αυτή την εβδομάδα να υπάρξει καταρχήν συμφωνία με την ΕΕ για να περάσουν οι διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο στην επόμενη φάση, που αφορά τις εμπορικές σχέσεις και μια μεταβατική περίοδο. Αλλά καλείται τώρα να ενώσει το βαθιά διχασμένο Συντηρητικό Κόμμα και το υπουργικό της συμβούλιο, τα μέλη του οποίου ερίζουν για το τι είδους συμφωνία για το εμπόριο πρέπει να επιδιώξει το Λονδίνο.
Μια ένδειξη των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει η Μέι στην προσπάθειά της να ενώσει την παράταξή της ήταν οι έντονες αντιδράσεις από μέρους υποστηρικτών του Brexit που πυροδότησε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ επειδή δήλωσε πως αφού η Βρετανία αποχωρήσει επίσημα από την ΕΕ, τον Μάρτιο του 2019, θα επιδιώξει τη διατήρηση του σημερινού status quo για μια μεταβατική περίοδο.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας Ίαν Ντάνκαν Σμιθ επέκρινε έντονα τον Χάμοντ, όπως και άλλοι εξέχοντες οπαδοί της αποχώρησης, διότι έκανε μια δήλωση που όπως τόνισε «δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».
Ο Τζόνσον δηλώνει στην κυριακάτικη έκδοση των Τάιμς ότι θα προτείνει ένα «φιλελεύθερο Brexit» σε μια νέα παρέμβαση που θα κάνει αυτή την εβδομάδα, στην οποία θα περιγράψει τα πλεονεκτήματα που θεωρεί πως δίνει στη χώρα του η αποχώρησή της από την ΕΕ.
Περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς δεν θέλουν τώρα το Brexit
Πάνω από τους μισούς Βρετανούς, ποσοστό 51%, θα ήθελαν η χώρα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ το 41% προτιμούν να φύγει, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δείχνει ότι ανατρέπεται η τάση που οδήγησε στο αποτέλεσμα υπέρ του "ναι" στο Brexit, στο δημοψήφισμα που διεξήχθη πέρσι.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας BMG, στην οποία συμμετείχαν 1.400 πρόσωπα, δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της εφημερίδας The Independent, μία ημέρα αφότου δόθηκε το πράσινο φως για να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για το διαζύγιό τους, με επίκεντρο τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα η διαφορά υπέρ της "παραμονής" έναντι της "εξόδου" είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε οποιαδήποτε άλλη δημοσκόπηση μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.
Ο επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων BMG εξήγησε ωστόσο ότι η αιτία της διαφοράς αυτής είναι η αλλαγή γνώμης μεταξύ εκείνων που δεν ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Εννέα στους δέκα Βρετανούς που ψήφισαν, είτε υπέρ της παραμονής είτε υπέρ της αποχώρησης, διατηρούν την άποψη που είχαν και τότε.
Στο δημοψήφισμα, το 52% των Βρετανών ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και το 48% υπέρ της παραμονής.