Καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου ο Ράτκο Μλάντιτς
Καταδικάστηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος σύμφωνα με την ετυμηγορία, συνέβαλε σημαντικά στο βομβαρδισμό της πρωτεύουσας της Βοσνίας. Ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για τις κατηγορίες της γενοκτονίας, για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η ποινή που του επιβλήθηκε είναι ισόβια κάθειρξη. Ο ίδιος αναμένεται να ασκήσει έφεση.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο Σέρβος πρώην αρχηγός του Στρατού ήταν αυτός που έδωσε την εντολή για το βομβαρδισμό στο Σαράγεβο και τη σφαγή των 8000 μουσουλμάνων αγοριών και ανδρών στη Σρεμπρένιτσα. Ο ίδιος, είχε χαρακτηριστεί «χασάπης των Βαλκανίων» και είχε υπάρξει μέλος μιας «κοινής εγκληματικής επιχείρησης» που είχε ως σκοπό τη δίωξη των μη Σέρβων από τη Βοσνία.
Ο Μλάνιτς, που ήταν παρών στη δίκη, απομακρύνθηκε από τη δικαστική αίθουσα, όταν άρχισε να φωνάζει διαμαρτυρόμενος στο άκουσμα της ετυμηγορίας.
Ο επικεφαλής της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών, Ζαΐντ Ραάντ Αλ Χουσεΐν (Zeid Ra’ad Al Hussein) έκανε λόγο για «ιστορική νίκη για τη Δικαιοσύνη».
«Ο Μλάντιτς συνέβαλε σε μερικά από τα πιο σκοτεινά εγκλήματα που έχουν συμβεί στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρνοντας τρόμο, θάνατο και καταστροφή σε χιλιάδες θύματα, καθώς και λύπη, τραγωδία και τραύματα σε αμέτρητα ακόμα. Η καταδίκη του είναι μία κατάθεση κουράγιου και αποφασιστικότητας για τα θύματα και όσους βίωσαν την τραγωδία και ποτέ δεν εγκατέλειψαν την ελπίδα ότι θα τον δουν αντιμέτωπο με τη Δικαιοσύνη», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:
«Η σημερινή καταδίκη είναι μία προειδοποίηση σε όσους έχουν διαπράξει τέτοιου είδους εγκλήματα ότι, δεν θα ξεφύγουν της Δικαιοσύνης, ανεξάρτητα από τη δύναμη που κατέχουν ή το πόσο καιρό μπορεί να πάρει μέχρι να βρεθούν αντιμέτωποι μαζί της. Θα θεωρηθούν υπεύθυνοι».
Έχουν περάσει περισσσότερα από είκοσι χρόνια από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, κατά τη διάρκεια του οποίου σκοτώθηκαν πάνω από 100.000 άνθρωποι και εκτοπίστηκαν περισσότεροι από 2,2 εκατομμύρια, και ο 74χρονος πρώην επικεφαλής του σερβικού στρατού στη Βοσνία, συνεχίζει να διχάζει.
Παρά την καταδίκη του για τα εγκλήματα πολέμου, θεωρείται ως ήρωας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, όπου ζουν ένα εκατομμύριο Σερβοβόσνιοι και όπου επαινείται ως ο «Σέρβος Ντε Γκολ».
Αυτός και το πολιτικό του «alter ego», ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, είναι οι «αρχιτέκτονες της πολιτικής εθνοκάθαρσης» μέρους της Βοσνίας, όπου στη συνέχεια δημιουργήθηκε ένα αμιγές σερβικό κράτος», σύμφωνα με τον εισαγγελέα Μπράμερτς. Ο Κάρατζις καταδικάστηκε τον περασμένο χρόνο σε 40 χρόνια φυλάκισης.
Ο Μλάντιτς ανήλθε στα ανώτερα στρώματα του Γιουγκοσλαβικού Εθνικού Στρατού και διορίστηκε διοικητής του σερβοβοσνιακού στρατεύματος από το 1992 έως το 1996. Ήταν ο Κάρατζιτς, τότε πολιτικός ηγέτης και πρόεδρος των Σερβοβοσνίων. Οι δυο τους συνεργάστηκαν στενά και εξαπέλυσαν εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά Κροατών και μουσουλμάνων Βόσνιων.
Παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο, συνέλαβαν και απέλασαν χιλιάδες πολίτες, φτιάχνοντας ακόμα και στρατόπεδα συγκέντρωσης στο ευρωπαϊκό έδαφος, όπως αυτό της Ομέρσκα, το 1992.
Με τη στρατιωτική τεχνογνωσία του και έναν στρατό στη διάθεσή του, ο Ράτκο Μλάντιτς ξεκίνησαν την πολιορκία του Σαράγεβο, με την πρωτεύουσα της Βοσνίας να σφυροκοπείται ανηλεώς για περίπου τέσσερα χρόνια, από πυρά ελευθέρων σκοπευτών και όλμους. Λόγω αυτού του μακελειού, ο Μλάντιτς καταδικάστηκε για γενοκτονία.
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον κατηγόρησε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, στα τέλη του 1995, όμως εκείνος παράμεινε φυγόδικος μέχρι το 2001. Τότε ήταν που συνελήφθη ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς, που φέρεται να τον προστάτευε.
Τότε ο Μλάντιτς κατέφυγε στη Σερβία, για αρκετά χρόνια, μέχρις ότου συνελήφθη από τις ειδικές δυνάμεις της σερβικής αστυνομίας, το Μάιο του 2011. Ένα χρόνο αργότερα, το 2012, ξεκίνησε η δίκη του στη Χάγη, με τις κατηγορίες για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.