LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 25 Μαΐου 2017 06:19

Επτά συλλήψεις για το μακελειό στο Μάντσεστερ

Συνελήφθη και έβδομο άτομο ύστερα από έρευνες σε οικία. Άγνοια δηλώνει ο πατέρας του Σαλμάν Αμπέντι. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες του δράστη από κάμερες ασφαλείας.

Μάντσεστερ - δράστης - κάμερες ασφαλείας

Υπό κράτηση βρίσκεται, από τη βρετανική αστυνομία, ένας ακόμα άνδρας που φέρεται να σχετίζεται με την τρομοκρατική επίθεση της Δευτέρας στο Μάντσεστερ.

Πρόκειται για το έβδομο άτομο που πέφτει στα χέρια της αστυνομίας, ύστερα από έρευνες σε μια οικία στο Νανίτον στην κεντρική Αγγλία. "Έξι άνδρες και μία γυναίκα έχουν συλληφθεί σε σχέση με την έρευνα και παραμένουν υπό κράτηση για ανάκριση", είπε σε δήλωσή της η αστυνομία.

Ωστόσο, η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε αργότερα ότι η γυναίκα που είχε συλληφθεί στην περιοχή του Μπλάκλεϊ αφέθηκε ελεύθερη, χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες.

Εν τω μεταξύ, ο βομβιστής του Μάντσεστερ Σαλμάν Αμπέντι είχε φωτογραφηθεί από κάμερες ασφάλειας στο εμπορικό κέντρο Arndale της πόλης την Παρασκευή το απόγευμα να κρατά ένα σακίδιο που φαινόταν ότι είχε μόλις αγοραστεί, μετέδωσε το κανάλι Sky News.

Τρεις ημέρες προτού θέσει σε λειτουργία μια βόμβα που σκότωσε 22 άτομα σε στάδιο του Μάντσεστερ όπου διεξαγόταν μια συναυλία, ο Αμπέντι απέσυρε 250 λίρες (289 ευρώ) από ένα μηχάνημα ATM προτού πάει για ψώνια στο εμπορικό κέντρο γύρω στις 8:00 μ.μ. τοπικής ώρας (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με το κανάλι που επικαλείται πληροφορίες της αστυνομίας.

Μάντσεστερ - δράστης - κάμερες ασφαλείας

Οι δύο χαμηλής ευκρίνειας εικόνες από την τηλεόραση κλειστού κυκλώματος δείχνουν έναν νέο άνδρα, ο οποίος φαίνεται να είναι ο Αμπέντι, όπως μετέδωσε το Sky News, ντυμένος στα μαύρα με ένα μαύρο σακίδιο που έχει φόδρα σε έντονο μπλε χρώμα. Οι καρτέλες με την τιμή πάνω στο σακκίδιο δείχνουν ότι έχει μόλις αγοραστεί, είπε η αστυνομία.

Οι φωτογραφίες από την έρευνα που εξέδωσε νωρίτερα χθες η εφημερίδα New York Times (Τάιμς της Νέας Υόρκης) δείχνουν υπολείμματα μπλε υλικού που η εφημερίδα είπε ότι προέρχονται από ένα σακίδιο που έφερε ο Αμπέντι.

Την ίδια ώρα, οι αστυνομικές αρχές της Βρετανίας επικεντρώνουν την έρευνά τους, στο ενδεχόμενο ο Σαλμάν Αμπέντι να ήταν μέλος ενός ευρύτερου δικτύου τρομοκρατίας, αλλά και στους πραγματικούς σκοπούς της πρόσφατης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στην Λιβύη.

Στο επίκεντρο των ερευνών της βρετανικής αστυνομίας βρίσκονται οι επαφές που είχε ο Αμπέντι στο Μάντσεστερ, συμπεριλαμβανομένων και των μελών της κοινότητας από τη Λιβύη, που ζουν στην πόλη. Οι αρχές της Βρετανίας πιστεύουν ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας πρέπει να είχε υποστήριξη, εξαιτίας της οργανωμένης φύσης της επίθεσης που πραγματοποίησε. Οι εικόνες από τον μηχανισμό της βόμβας που δημοσιοποιήθηκαν χθες, ενισχύουν την άποψη ότι θα πρέπει να κατασκευάστηκε από κάποιον που είχε γνώσεις.

“Είναι πιθανό, όπως φαίνεται ότι δεν έκανε την επίθεση μόνος του,” δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ράντ. Η αστυνομία στο Μάντσεστερ υποθέτει ότι ο κατασκευαστής της βόμβας, είναι ενδεχόμενο να παραμένει ελεύθερος, ενώ με την κινητοποίηση του στρατού εφαρμόζονται αυξημένα μέτρα ασφάλειας.

Σαλμάν Αμπεντί - Μάντσεστερ - ISIS

Άγνοια δηλώνει ο πατέρας του Αμπέντι

Πάντως, ο πατέρας του Αμπέντι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς από την Τρίπολη της Λιβύης, ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον γιο του για τελευταία φορά περίπου πέντε μέρες πριν και «όλα ήταν φυσιολογικά».  Ο Ραμαντάν Αμπέντι, ο οποίος κρατείται από μέλη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στην Τρίπολη, δήλωσε ότι ο γιος του Σαλμάν είπε στην οικογένειά του ότι θα πήγαινε για προσκύνημα στην Μέκκα.

«Μίλησα μαζί του περίπου πριν πέντε μέρες. . . δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα, όλα ήταν φυσιολογικά», τόνισε ο Αμπέντι, προσθέτοντας πως είναι σίγουρος ότι ο γιος του δεν υπήρξε μέλος του Ισλαμικού Κράτους. «Ο Σαλμάν δεν ήταν μέλος σε καμία οργάνωση», είπε.

«Η οικογένεια είναι σε σύγχυση καθώς ο Σαλμάν δεν είχε αυτή την ιδεολογία, δεν υποστήριζε αυτές τις πεποιθήσεις», επισήμανε. «Καταδικάζουμε αυτές τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον αμάχων, αθώων ανθρώπων», κατέληξε.

Ωστόσο, ο αδελφός του φερόμενου δράστη της επίθεσης στο Μάντσεστερ ομολόγησε μετά τη σύλληψή του ότι γνώριζε για την προετοιμασία της επίθεσης και ότι είναι και ο ίδιος μέλος της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο πατέρας του, Ραμαντάν κι ο νεότερος αδερφός του, Χασέμ, 20 ετών έχουν συλληφθεί από παραστρατιωτική οργάνωση στην Τρίπολη, με την υποψία των δεσμών με το Ισλαμικό Κράτος.

AP - Μάντσεστερ - τρομοκρατία - πανικός

Επιστρέφει εκτάκτως στη Βρετανία η Μέι

Εξάλλου, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι θα επιστρέψει στη Βρετανία πριν το τέλος της Συνόδου Κορυφής της G7 στη Σικελία, μετά από την αναβάθμιση του επιπέδου της τρομοκρατικής απειλής σε "κρίσιμο" μετά τη βομβιστική επίθεση.

Η Μέι σκόπευε να παραστεί στη σύνοδο έως το τέλος του προγράμματος το Σάββατο, αλλά τώρα πρόκειται θα επιστρέψει μετά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου. "Βάσει του γεγονότος ότι έχουμε ένα επίπεδο συναγερμού το οποίο είναι κρίσιμο και (βάσει) της κατάστασης εδώ, η πρωθυπουργός σκοπεύει να επισπεύσει το πρόγραμμά της στο G7 ώστε είναι πιθανό να επιστρέψει την Παρασκευή το βράδυ", είπε ο αξιωματούχος.

Μάντσεστερ - τρομοκρατία - επίθεση

Ακυρώνεται η τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ

Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Βρετανίας ακύρωσαν μέχρι νεωτέρας την τελετή αλλαγής φρουράς στο Παλάτι Μπάκινγχαμ λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων της αστυνομίας μετά την αιματηρή βομβιστική επίθεση. Το δημοφιλές για τους τουρίστες θέαμα είχε προγραμματιστεί να τελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα τον Μάιο, αλλά οι αυξημένες απαιτήσεις για προσωπικό της αστυνομίας σε όλη τη χώρα ανάγκασαν σε προσωρινή αναστολή της.

Η υπουργός Εσωτερικών Άμπερ Ραντ είπε ότι μέχρι και 3.800 στρατιώτες θα κληθούν να βοηθήσουν στη φύλαξη σε δρόμους της Βρετανίας, ώστε να επιτρέψουν στην αστυνομία να εστιαστεί σε περιπολίες και έρευνες. Αρχικά είχαν κληθεί 984 στρατιώτες για το Λονδίνο και αλλού, φυλάγοντας κτίρια όπως την άνω και κάτω Βουλή, την κατοικία της πρωθυπουργού και τα κτίρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιάρντ).

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορία
Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τροχαίο δυστύχημα στο Παλαιό Φάληρο23:59Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 37χρονος που άρπαζε χρυσαφικά από πεζούς κινούμενος με ποδήλατο23:46Ηράκλειο: Αυτοκίνητο παρέσυρε 14χρονη στην Αμμουδάρα23:33Ιταλία – φονική επίθεση σε πούλμαν ομάδας μπάσκετ: Συλλήψεις από τον χώρο της άκρας δεξιάς23:19Τραμπ: Η Χαμάς θα εξαλειφθεί εάν παραβιάσει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός23:06UEFA Europa League: Φέγενορντ – Παναθηναϊκός την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 22:0022:52Φονικός ανεμοστρόβιλος στην Γαλλία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες στα βόρεια του Παρισιού (βίντεο)22:39Σισέ σε Μπενίτεθ: Φέρε την ομάδα μας εκεί που αξίζει - Πανάθα μόνο!22:25Λισαβόνα: Το καλώδιο που συνέδεε τα βαγόνια του τελεφερίκ Γκλόρια ήταν "εκτός προδιαγραφών"22:12Γάζα: Το Ισραήλ ανέκτησε από την Χαμάς ακόμη μια σορό ομήρου21:58Γαλλία: Ο Μακρόν δέχθηκε τον Σαρκοζί στο Προεδρικό Μέγαρο, λίγο πριν οδηγηθεί στη φυλακή21:45Παρίσι - Λούβρο: Το χρονικό της "κλοπής της δεκαετίας"21:31Μπαρτσελόνα: «Μεντιλίμπαρ, ένας παλιός γνώριμος» - Οι 25 φορές με 6 ομάδες και το 100ο γκολ του Μέσι στον Ολυμπιακό21:18Formula 1 - GP ΗΠΑ: Μεγάλη νίκη του Μαξ Φερστάπεν21:04Νετανιάχου: Ρίξαμε 153 τόνους βόμβες στη Λωρίδα της Γάζας χθες20:51Χαλκίδα: Άγριος ξυλοδαρμός ηλικιωμένου από νεαρούς20:37Τι καιρό θα κάνει την Τρίτη20:24Ιωάννινα: Πατέρας δωρίζει νεφρό στον γιο του - Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου20:10Κατατέθηκε η τροπολογία για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη – Τι προβλέπει19:57Αχαΐα: Σύσκεψη για την ευλογιά των αιγοπροβάτων - "Στόχος μας να αποφύγουμε το lockdown"19:43
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο