Τουρκία: Απαγόρευση εξόδου από την χώρα για την επικεφαλής φιλοκουρδικού κόμματος
Τουρκικό δικαστήριο απαγόρευσε την έξοδο από την Τουρκία της Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, συμπροέδρου του κύριου φιλοκουρδικού κόμματος, του HDP, η οποία κατηγορείται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», μετέδωσε χθες Σάββατο το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Η Γιουκσεντάγ, η οποία κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα και συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση», δεν μπορεί πλέον να φύγει από την Τουρκία «λόγω δραστηριοτήτων που δημιουργούν φόβους ότι θα διαφύγει» στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Ανατολή.
Το HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) κατήγγειλε με ανακοίνωσή του μια «εντελώς αυθαίρετη απόφαση» και ανακοίνωσε πως προτίθεται να ασκήσει έφεση.
Η απόφαση αυτή υπάρχει κίνδυνος να αυξήσει τις εντάσεις, καθώς σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν φιλοκουρδικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και το Ντιγιάρμπακιρ.
Το HDP κατηγορείται από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συνδέεται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μια οργάνωση που η Άγκυρα, η Ουάσινγκτον και η ΕΕ χαρακτηρίζουν τρομοκρατική και η οποία διεξάγει από το 1984 μια αιματηρή εξέγερση στην Τουρκία.
Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης εξόδου της Γιουκσεντάγ, οι τουρκικές αρχές διέταξαν να κλείσουν πολλά φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το πρακτορείο ειδήσεων Dicle Haber Ajansi και η εφημερίδα Ozgur Gundem, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε χθες το βράδυ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Παύθηκαν 10.000 δημόσιοι λειτουργοί
Την ίδια ώρα, οι τουρκικές αρχές έπαυσαν περισσότερους από 10.000 δημόσιους λειτουργούς ως ύποπτους για διασυνδέσεις με τον πρώην ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ και κατηγορείται ως ενορχηστρωτής της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος του Ιουλίου.
Χιλιάδες ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι μεταξύ αυτών που παύθηκαν μέσω ενός νέου διατάγματος, το οποίο δημοσιεύθηκε αργά χθες Σάββατο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Η Τουρκία έχει συλλάβει επισήμως περισσότερα από 37.000 άτομα και έχει ήδη απολύσει ή θέσει σε διαθεσιμότητα 100.000 δημόσιους υπαλλήλους, δικαστές, εισαγγελείς, αστυνομικούς και άλλους στο πλαίσιο μιας άνευ προηγουμένου επιχείρησης καταστολής για την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει πως είναι απαραίτητη ώστε να εξαλειφθούν όλοι οι υποστηρικτές του Γκιουλέν από τον κρατικό μηχανισμό και τις θέσεις κλειδιά.