Βίντεο: Οι πρώτοι μετανάστες φτάνουν στην Τουρκία
Έφτασαν λίγο πριν τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας στο Δικελί της Τουρκίας οι πρώτοι μετανάστες που απελάθηκαν από την Ελλάδα.
Από τις 6 το πρωί μεταφέρθηκαν στα τουρκικών συμφερόντων πλοία στο λιμάνι της Λέσβου οι 136 μετανάστες, συνοδεία αστυνομικών της Frontex. Ανάμεσά τους ήταν οικονομικοί μετανάστες από το Μπαγκλαντές, το Μαρόκο και κυρίως το Πακιστάν. Μαζί τους ήταν και δύο Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι για προσωπικούς ρόλους και εθελοντικά μετέβησαν στην Τουρκία.
Ακόμα 66 οικονομικοί μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Χίο στην Τουρκία και αυτοί συνοδεία των αστυνομικών της Frontex.
Ήδη στο Δικελί έχουν στηθεί αντίσκηνα και έγιναν οι σχετικές προετοιμασίες. Εκεί θα λαμβάνονται τα δαχτυλικά αποτυπώματα των μεταναστών και θα γίνονται οι σχετικοί ιατρικοί έλεγχοι. Στη συνέχεια οι μετανάστες θα μεταφέρονται στο Κιρκαρελί (40 Εκκλησιές) της Τουρκίας όπου θα παραμένουν μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία απέλασής τους.
Προετοιμασίες έγιναν και στο Τσεσμέ για τους μετανάστες από τη Χίο.
Στο λιμάνι του Τσεσμέ αναμένεται να λειτουργήσει τις επόμενες ημέρες το κέντρο επανεισδοχής, σε έκταση 1800 τ.μ,. το οποίο έχει ήδη περιφραχθεί με συρματοπλέγματα και έχουν στηθεί 4 σκηνές.
Σε δημοσίευμα της ‘Τζουμχουριέτ’ με τον τίτλο «Δεν θέλουν την Τουρκία» γίνεται λόγος για την αντίδραση των προσφύγων στην επαναπροώθησή τους στην Τουρκία. «Εάν με στείλουν στην Τουρκία, θα πηδήξω κι εγώ και η οικογένειά μου στη θάλασσα. Πήγαμε από τη μια κόλαση στην άλλη» φέρεται να δήλωσε ένας Σύρος μετανάστης.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη είναι η αντίδραση στον προσφυγικό καταυλισμό που επιδιώκεται να δημιουργηθεί σε χωριά Αλεβιτών στο Καχραμάν-Μαράς.
Στα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, όταν εκατοντάδες κάτοικοι του Kahranmarmaras πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της δημιουργίας προσφυγικού καταυλισμού χωρητικότητας 25.000 ατόμων στην περιοχή τους, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία, η οποία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, ενώ 6 άτομα συνελήφθησαν.
Με τον τίτλο «Καλωσήλθατε» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα ‘Χαμπέρ Τουρκ’ αναφέρεται στο πρώτο κύμα μεταναστών, που θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία, παραθέτοντας τις σχετικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ/ΕΣ Ala: «Ζητήσαμε η πρώτη ομάδα να αποτελείται από 500 άτομα. Οι μετανάστες που θα επαναπροωθηθούν στην Τουρκία σε καμία περίπτωση δεν θα κρατηθούν σε παράκτιες περιοχές».
Επίσης, έκανε λόγο για πολύ σημαντική μείωση του αριθμού των μεταναστών, που διέφυγαν παράνομα στην Ελλάδα, το τελευταίο δεκαήμερο, ενώ οι τουρκικές αρχές το πρώτο τρίμηνο του έτους συνέλαβαν 64.891 άτομα, αριθμός 4,5 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του περασμένου έτους.
Από 3.000 μειώθηκε στους 300 ο αριθμός των μεταναστών που διαφεύγουν δια θαλάσσης, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό.
Παρά τη συμφωνία επανεισδοχής, 364 μετανάστες διέφυγαν στη Λέσβο και 99 στη Χίο το τελευταίο 24ωρο, σημειώνει από τη Λέσβο η δημοσιογράφος της ‘Hurriyet’, Banu Sen. Ιδιαίτερα επισημαίνονται τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας στον καταυλισμό της Μόριας, ενώ σχολιάζεται ότι 170 δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία βρίσκονται στο νησί.
Οι Σύροι που θα επαναπροωθηθούν θα μεταφερθούν σε καταυλισμούς, ενώ οι Αφγανοί, Πακιστανοί και Ιρακινοί θα απελαθούν στις χώρες τους. Όσο για τους μετανάστες, που θα μεταφερθούν αρχικά στο Δικιλί, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το κέντρο επανεισδοχής, οι εργασίες καταγραφής θα γίνονται στο λιμάνι, ενώ οι μετανάστες που θα έλθουν από τη Χίο θα μεταφερθούν στο κέντρο επανεισδοχής στο Τσεσμέ.
Πριν από την πρώτη αποστολή των μεταναστών πίσω στην Τουρκία ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντενμπεργκ τηλεφώνησε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συζήτησαν το θέμα της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο, καθώς και το Συριακό, τα θέματα στο Ιράκ, τη Λιβύη και το Αφγανιστάν.
Ο Στόλντενμπεργκ σε λίγες ώρες πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Η αποχώρηση συνεχίζεται βάσει της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι, για κάθε παράνομο μετανάστη που επαναπροωθείται από την Ελλάδα στην Τουρκία, ένας πρόσφυγας (από τη Συρία ή το Ιράκ) θα γίνεται εθελοντικά δεκτός από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα Τουρκικά Μέσα σήμερα 35 Σύροι θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα ταξιδέψουν αεροπορικά στο Ανόβερο της Γερμανίας.
Όμως, από τη στιγμή που οι μετανάστες πληροφορήθηκαν ότι, ξεκινά η επαναπροώθησή τους στην Τουρκία, ξεκίνησαν τα αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, από τα 2800 άτομα που βρίσκονται στο hot spot της Μόριας, στη Μυτιλήνη, τα 2000 δήλωσαν την πρόθεσή τους να καταθέσουν αίτημα ασύλου. Οι υπηρεσίες Ασύλου, σχεδόν ανύπαρκτες, αναμένεται να στελεχωθούν τις επόμενες μέρες.