Κέντρα ελέγχου προσφύγων σε κράτη των Βαλκανίων εξετάζει η ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει τη δημιουργία εγκαταστάσεων σε κράτη των Βαλκανίων που δεν αποτελούν μέλη της ΕΕ για τον έλεγχο των αιτήσεων ασύλου των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που περνούν από την Ελλάδα, ανέφεραν σήμερα υπουργοί της Ένωσης.
Έπειτα από την συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για την αξιολόγηση των προσπαθειών για τη διαχείριση των αφίξεων προσφύγων δια θαλάσσης στην Ελλάδα και την Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν που προήδρευσε της συνάντησης, δήλωσε πως ζήτησε από τους υπουργούς να αναζητήσουν τρόπους καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου του μεγάλου αριθμού μεταναστών που φεύγουν από την Ελλάδα χωρίς έγγραφα, με πολλούς από αυτούς να συνεχίζουν το ταξίδι τους με προορισμό την Γερμανία.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν πως η πρόταση για δημιουργία «κέντρων ελέγχου και επεξεργασίας» στις χώρες των Βαλκανίων, υποκινήθηκε από το γεγονός ότι η Γερμανία, η Σουηδία και άλλες χώρες έχουν αναφέρει πως έχουν φτάσει στα όρια των δυνατοτήτων τους για υποδοχή προσφύγων και εν μέσω χειμώνα, οι μετανάστες μπορεί να βρεθούν σε καθεστώς αναμονής στα βαλκανικά κράτη, εκτός των χωρών της ΕΕ.
Αυτά τα κέντρα, πιθανώς στελεχωμένα με προσωπικό της Ένωσης, θα μπορούν να πραγματοποιούν καταγραφές και ταυτοποιήσεις, όπως συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων, καθώς και μια αρχική εξέταση των κριτηρίων για την χορήγηση ασύλου ή την απέλαση από την Ευρώπη.
Ο Άσελμπορν σημείωσε πως ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά, κυμαίνεται πάνω από τους 5.000 ημερησίως, περισσότερους από όσους μπορεί η Ελλάδα να διαχειριστεί, ενθαρρύνοντας την πρόταση για δημιουργία επιπλέον εγκαταστάσεων κατά μήκος της διαδρομής μετάβασης από την Ελλάδα στην ΕΕ μέσα από τα Βαλκάνια. «Η πρόταση πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως δεν υπάρχει σχέδιο δημιουργίας «κέντρων κράτησης» και η πρόταση αφορά την χορήγηση υποστήριξης στους πρόσφυγες που ταξιδεύουν μέσα από τα Βαλκάνια.