Το “σκοτεινό” deal των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ-Γερμανίας
Η υπηρεσία αντικατασκοπείας της Γερμανίας προμηθεύτηκε ειδικό λογισμικό από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ στο πλαίσιο μιας διμερούς συμφωνίας τους για την ανταλλαγή δεδομένων, ανέφεραν γερμανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ένα μέχρι τώρα αδημοσίευτο έγγραφο που είχε φέρει στο φως ο Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενου του οποίου περιήλθε σε γνώση της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το Ομοσπονδιακό Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος (BfV) είχε συμφωνήσει τον Απρίλιο του 2013 να παρέχει στην NSA δεδομένα που συνέλεγε με αντάλλαγμα το ιδιαίτερα αποτελεσματικό πρόγραμμα XKeyscore.
«Το BfV θα μοιράζεται στον μέγιστο δυνατό βαθμό δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την αποστολή της NSA», ανέφερε το έγγραφο, σύμφωνα με την Die Zeit. Κατά το δημοσίευμα της εφημερίδας η έκδοση του XKeyscore που παραδόθηκε στο BfV δεν του έδινε τη δυνατότητα να συγκεντρώνει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το Διαδίκτυο, πάντως της επέτρεψε να αρχίσει να αναλύει άμεσα τεράστιους όγκους δεδομένων που είχαν ήδη συγκεντρωθεί με αυτόματο τρόπο.
Οι πράκτορες της γερμανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας αντιμετώπισαν «μεγάλη πίεση» από την ιεραρχία καθώς η NSA ήθελε άμεσα «αποτελέσματα με τα οποία να μπορεί να δουλέψει» από τη χρήση του λογισμικού, προστίθεται στο δημοσίευμα της Die Zeit.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γερμανίας και το σώμα κοινοβουλευτικού ελέγχου το οποίο είναι αρμόδιο για την εποπτεία του BfV δεν είχαν ενημερωθεί πλήρως για τη συμφωνία, κάτι που σημαίνει ότι το ζήτημα είναι πολιτικά και νομικά ιδιαίτερα λεπτό.
Στελέχη του BfV είχαν επιχειρηματολογήσει ότι οι πληροφορίες που συλλέγονταν με τη χρήση του XKeyscore μπορούσαν να μεταφέρονται στην NSA χωρίς να παραβιάζεται το γερμανικό δίκαιο.
Το 2013, ο πληροφορικός πρώην εργαζόμενος στην NSA Έντουαρντ Σνόουντεν αποκάλυψε έγγραφα που περιέγραφαν λεπτομερώς τη μακρόχρονη συγκέντρωση από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δεδομένων για «στόχους» υψηλής αξίας στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Bundestag συνέστησε μια κοινοβουλευτική επιτροπή τον Μάρτιο του 2014 για να εξετάσει την έκταση των δραστηριοτήτων της NSA στη Γερμανία, μετά την αποκάλυψη των εγγράφων αυτών από τον Σνόουντεν.