Κριμαία
Δημοσίευση: 18 Αυγούστου 2015 19:44Με βαθυσκάφος ο Πούτιν σε βυζαντινό ναυάγιο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, που εδώ και χρόνια καλλιεργεί την εικόνα του αθλητικού και δραστήριου άνδρα, καταδύθηκε με ένα μικρό υποβρύχιο στα ανοιχτά της Κριμαίας για να δει από κοντά ένα ναυάγιο του 10ου αιώνα.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ρωσική τηλεόραση, ο Πούτιν κατέβηκε με ένα βαθυσκάφος σε βάθος μεγαλύτερο των 80 μέτρων για να δει το ναυάγιο ενός βυζαντινού πλοίου που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μαύρη Θάλασσα. «Είναι μεγάλο το βάθος» παραδέχτηκε ο ίδιος μιλώντας στους δημοσιογράφους όταν επέστρεψε στην επιφάνεια. Η κατάδυση αυτή «είναι ένας ωραίος τρόπος για να θυμηθούμε πόσο βαθιές είναι οι ιστορικές ρίζες μας, όπως και η ιστορία των διεθνών σχέσεών μας», σχολίασε ο Ρώσος πρόεδρος.
Το κουφάρι του πλοίου είναι καλυμμένο με 40 πόντους λάσπης και για αυτό είναι δύσκολο να το διακρίνει κανείς, όμως σύμφωνα με τον Πούτιν φαίνεται ότι είναι σε καλή κατάσταση. Το πλοίο «μετέφερε προϊόντα διασχίζοντας τον κόλπο του Μπαλακλάβα» και «υπάρχουν ελάχιστα σαν αυτό στη βόρεια Μαύρη Θάλασσα» διαβεβαίωσε.
Ο Πούτιν έχει κάνει ξανά κατάδυση με βαθυσκάφος, στη λίμνη Βαϊκάλη. Στο παρελθόν έχει επίσης οδηγήσει ένα μονοθέσιο της Φόρμουλα 1, έχει πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος και έχει ψαρέψει έναν λούτσο βάρους 21 κιλών στη Σιβηρία.
Το 2011 είχε βουτήξει στη Μαύρη Θάλασσα και επιστρέφοντας στην επιφάνεια έφερε μαζί του δύο αρχαίους αμφορείς. Πολλά ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αμφισβήτησαν την «ανακάλυψη» του Πούτιν καθώς οι αμφορείς δεν ήταν καλυμμένοι με φύκια ή με κοχύλια και αρκετούς μήνες αργότερα ο εκπρόσωπός του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, παραδέχτηκε ότι η κατάδυση αυτή ήταν σκηνοθετημένη.
Πάντως το βυζαντινό ναυάγιο που είδε σήμερα ο Πούτιν είναι πραγματικό. Εντοπίστηκε τον περασμένο Μάιο και έχει μήκος 27-30 μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι ίσως πρόκειται για το μεγαλύτερο βυζαντινό πλοίο που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην περιοχή.
«Σημαντική ανακάλυψη για να δούμε πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα τον 10ο-11ο αιώνα και πώς αναπτύσσονταν οι σχέσεις της παλαιάς Ρωσίας με του γείτονές της, πώς εξελισσόταν η διαμόρφωση της ρωσικής κρατικής υπόστασης», είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν περιγράφοντας το ναυάγιο.
«Γι' αυτό είμαι πεπεισμένος ότι παρόμοιες έρευνες είναι σημαντικές και για τους ειδικούς και για το ευρύ κοινό», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι ήταν δύσκολο να δουν πλήρως το βυθισμένο πλοίο, που υπολογίζεται να είχε μήκος 27 - 30 μέτρα, πλάτος 13 - 15 και βρίσκεται θαμμένο κάτω από στρώμα ιλύος 40 εκατοστών. Γύρω από το βυθισμένο σκαρί διακρίνονται πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους πολλοί αμφορείς, ενδεικτικοί του φορτίου του.
Ο Ρώσος Πρόεδρος καταδύθηκε στο πλαίσιο αποστολής της Ρωσικής Γεωγραφικής Εταιρείας, που εορτάζει εφέτος τα 170 χρόνια από την ίδρυσή της και έχει από το 2009 ως πρόεδρό της τον σημερινό υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν επικεφαλής του Εποπτικού της Συμβουλίου.
Απαντώντας σε ερώτηση για το «εθνικό ζήτημα» στην Κριμαία, ο κ. Πούτιν θύμισε τα αποτελέσματα της περσινής απογραφής του πληθυσμού στη χερσόνησο, σύμφωνα με τα οποία το 68% είναι Ρώσοι, το 16% Ουκρανοί και περίπου το 10% Τάταροι της Κριμαίας, «όμως, εδώ υπάρχουν και Βούλγαροι και Έλληνες και εκπρόσωποι άλλων λαών». «Η διεθνική ομόνοια για την περιφέρεια της Κριμαίας είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό εσωτερικό ζήτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνολικά», υποστήριξε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος είχε σχολιάσει την προηγούμενη τις διεκδικήσεις τατάρικων οργανώσεων, λέγοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν «ειδικές ρυθμίσεις» για κάποια μερίδα του ρωσικού πληθυσμού.
Εξαιρετικά κατηγορηματικός ήταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τις διαμαρτυρίες του Ουκρανού Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, για το ταξίδι σύσσωμης της ρωσικής ηγεσίας στην Κριμαία, που το Κίεβο χαρακτήρισε «προκλητική» αμφισβήτηση της ουκρανικής νομοθεσίας. «Δεν σχολιάζω τίποτε σχετικά, διότι το μέλλον της Κριμαίας προσδιορίστηκε από τους ανθρώπους που ζουν στο έδαφος αυτό: ψήφισαν υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία. Τέρμα. Τελεία», είπε επί λέξει ο Ρώσος Πρόεδρος, αρνούμενος ότι η χώρα του έχει παρανόμως προσαρτήσει τη στρατηγική χερσόνησο.
Σχολιάζοντας την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στον εμφύλιο πόλεμο της Ανατολικής Ουκρανίας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε όλη την ευθύνη προς την πλευρά του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι οι ένοπλοι Ρωσόφωνοι ζήτησαν την απόσυρση του βαρέως πυροβολικού, στην οποία, κατά τον Ρώσο ηγέτη, δεν ανταποκρίθηκε η ουκρανική κυβέρνηση.
Ο Πρόεδρος Πούτιν χαρακτήρισε τις συμφωνίες «Μινσκ-2» ως τη μοναδική εναλλακτική λύση για τη διευθέτηση της κατάστασης κι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ειρήνη θα κυριαρχήσει, αλλά και ότι η συγκέντρωση εξοπλισμού από ουκρανικής πλευράς, που έχει διαπιστώσει η Μόσχα, «δεν θα εξελιχθεί σε απευθείας συγκρούσεις μεγάλης έκτασης».