Ερντογάν
Δημοσίευση: 27 Απριλίου 2015 18:40 | Ανανέωση: 27 Απριλίου 2015 20:06Στα μαχαίρια ο Ερντογάν με το νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων
Σοβαρή κρίση στις σχέσεις του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, με τον νέο Τουρκοκύπριο ηγέτη,Μουσταφά Ακιντζί, ξέσπασε πριν καλά-καλά ο τελευταίος καθίσει στη καρέκλα του.
Μια δήλωση του Ακιντζί στο CNNTurk, ότι, «πλέον δεν υπάρχει μικρή πατρίδα, αλλά δύο αδελφές χώρες», την οποία άκουσε ζωντανά ο Ερντογάν έγινε «κόκκινο πανί» για τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος τη σχολίασε αμέσως σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο.
«Ο κύριος Ακιντζί είναι ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το "λαό της βορείου Κύπρου". Αλλά όταν λέει ότι είμαστε δύο αδελφές χώρες, βγαίνουν άλλα πράγματα. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου προέδρου πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του.
Επομένως και ως αδελφοί υπάρχουν οι κανόνες εργασίας. Υπάρχει και το τίμημα ως μικρή πατρίδα και μητέρα πατρίδα. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα στη βόρεια Κύπρο. Από 'κει και πέρα για την οικοδόμησή τους, για να υπάρξει η συνέχιση αυτής της διαδικασίας ακόμη, το κόστος που πληρώσαμε εμείς εκεί είναι κάπου ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.
Αυτά είναι σοβαρά ποσά. Εμείς ποτέ δεν αγνοήσαμε τα εκεί. Μήπως ο κύριος Ακιντζί νομίζει ότι αυτή τη διαμάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε την Κύπρο με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάνε εκείνοι», απάντησε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Στη συνέχεια σχολιάζοντας σημεία των δηλώσεων του κ. Ακιντζί, περί «αδερφών χωρών» και ότι «εμείς οι Τουρκοκύπριοι θα διατηρούμε τον έλεγχο των θεσμών μας και θα είμαστε οι κύριοι της χώρας μας», σχολίασε, «Ο κύριος Ακιντζί είναι ένας πρόεδρος που έχει εκλεγεί από το "λαό της βορείου Κύπρου". Αλλά όταν λέει ότι είμαστε δύο αδελφές χώρες, βγαίνουν άλλα πράγματα. Αυτά που βγαίνουν από το στόμα του κυρίου προέδρου πρέπει να τα ακούει με τα αυτιά του.
Επομένως και ως αδελφοί υπάρχουν οι κανόνες εργασίας. Υπάρχει και το τίμημα ως μικρή πατρίδα και μητέρα πατρίδα. Εμείς πληρώσαμε το τίμημα στη βόρεια Κύπρο. Από 'κει και πέρα για την οικοδόμησή τους, για να υπάρξει η συνέχιση αυτής της διαδικασίας ακόμη, το κόστος που πληρώσαμε εμείς εκεί είναι κάπου ένα εκατομμύριο δολάρια το χρόνο.
Αυτά είναι σοβαρά ποσά. Εμείς ποτέ δεν αγνοήσαμε τα εκεί. Μήπως ο κύριος Ακιντζί νομίζει ότι αυτή τη διαμάχη μπορεί να την κάνει από μόνος του; Υπάρχει τέτοιο πράγμα; Δεν μπορούμε εμείς να κοιτάξουμε την Κύπρο με τον ίδιο τρόπο που την κοιτάνε εκείνοι», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία βλέπει τη βόρεια Κύπρο ως μικρή πατρίδα, ναι. Και από εδώ και πέρα θα τη βλέπει ως μικρή πατρίδα. Όποια είναι η σχέση που έχει μια μάνα με το παιδί της, αυτή θα συνεχίσει να είναι η σχέση της με το παιδί της. Αυτό μπορεί να το εκφράσει ο ίδιος, και αν το εκφράσει έτσι θα το αποδεχτώ με επιείκεια, αλλά νομίζω ότι εδώ χρειάζεται ευαισθησία και προσοχή».
Αντεπίθεση Ακιντζί…
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν, επί της ουσίας ανακάλεσε τον κ. Ακιντζί στη τάξη, αυτός δεν φάνηκε να πτοείται και ανταπάντησε, «Εμείς, δηλαδή, να μείνουμε πάντοτε μικρή πατρίδα; Να μην μεγαλώσουμε; Να μην σταθούμε στα πόδια μας;».
Στη συνέχεια ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι τηρεί τις υποσχέσεις του και δεν είναι ικανοποιημένος που μπήκε σε μια τέτοια διαμάχη από τις πρώτες μέρες της «προεδρίας» του. Πρόσθεσε ότι δεν έκανε καμιά δήλωση που να αποκλείει την Τουρκία, αλλά το αντίθετο αυτό που είπε, είναι αμοιβαία σχέση. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε», είπε.
Για τις προσδοκίες του από την Άγκυρα, ο κ. Ακιντζί είπε: «Εγώ θέλω να πω αυτό στην Άγκυρα: Ας μην μας βάλουν να καθίσουμε σε λάθος μέρος από τις πρώτες κιόλας μέρες». Ο κ. Ακιντζί είπε ότι ο Ερντογάν έσφαλλε και πως μετά τη συνέντευξή του θα επικοινωνούσε μαζί του. «Πλέον πρέπει πλέον να αφήσουν στην άκρη τη φιλοσοφία του μικρή πατρίδα - μητέρα πατρίδα η οποία έχει τύχει εκμετάλλευσης και να ιδρύσουμε αδελφικές σχέσεις».
Ο Βενιζέλος για τη νίκη Ακιντζί
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλου, με αφορμή την επικράτηση του Μουσταφά Ακιντζί, στις εκλογές του ψευδοκράτους έκανε την εξής δήλωση:
Η ευθύνη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό βαραίνει πρωτίστως την Τουρκία. Καμία πολιτική εξέλιξη στην τουρκοκυπριακή κοινότητα δεν είναι όμως αδιάφορη, γιατί έχει καθοριστική σημασία η βούληση των Κυπρίων πολιτών να συμβιώσουν στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους που σέβεται τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, το κοινοτικό κεκτημένο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ, τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια.
Εύχομαι και ελπίζω ο κ. Ακιτζί ως ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας να εκφράσει αντιλήψεις που οδηγούν σε συμφωνία και λύση και μέσω αυτής στην ευημερία και την ανάπτυξη για όλους τους Κύπριους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκυπρίους, με δημοκρατία, ισονομία και ασφάλεια.
Αντιλήψεις που υπερβαίνουν τους λίγους οι οποίοι επωφελούνται παντοιοτρόπως από μια απαράδεκτη κατάσταση που λειτουργεί σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Κυπρίων πολιτών.