Αυστρία
Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2015 10:37Αυστρία: Δεκάδες συλλήψεις διαδηλωτών σε αντιφασιστικά συλλαλητήρια
Η αστυνομία της Αυστρίας προχώρησε την Παρασκευή στη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη με αφορμή τον αμφιλεγόμενο «Χορό των Ακαδημαϊκών» που διοργανώνει τα τελευταία 3 χρόνια το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων στα ανάκτορα Χόφμπουργκ.
Περίπου 5.000 διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων είχαν καταφθάσει στη Βιέννη από άλλες χώρες, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας διαμαρτυρόμενοι ενάντια στον λεγόμενο «Χορό των Ακαδημαϊκών». Η εκδήλωση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει προσελκύσει προσωπικότητες όπως η ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λε Πεν, αποτελεί πλέον σημείο συγκρούσεων μεταξύ ακροδεξιών και αντιφασιστών.
Ορισμένοι από τους διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγραφόταν «Έξω οι Ναζί». Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ORF ότι 38 άνθρωποι είχαν προφυλακιστεί και ότι ένας αστυνομικός είχε τραυματιστεί εξαιτίας των επεισοδίων.
Οι αστυνομικές αρχές είχαν απαγορεύσει 6 από τα 20 προγραμματισμένα συλλαλητήρια για την αποτροπή επεισοδίων. Οι απαγορεύσεις αυτές επανέφεραν στο προσκήνιο το θέμα συζήτησης σχετικά με το βαθμό στον οποίο ένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να εμποδίσει διαδηλωτές από το να πραγματοποιήσουν πορεία υπερασπιζόμενοι έναν σκοπό. Ωστόσο, εφέτος η αρχές της Βιέννης δεν απαγόρευσαν στους ανθρώπους να έχουν καλυμμένα τα πρόσωπά τους στο κέντρο της πόλης, αντίθετα επέβαλε μια μικρότερη απαγορευμένη ζώνη γύρο από το ανάκτορο Χόφμπουργκ. Περίπου 2.500 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή.
Ο ηγέτης του Κόμματος των Ελευθέρων, Χάινζ-Κρίστιαν Στράχε, προκάλεσε με πρόσφατες δηλώσεις του, χαρακτηρίζοντας τον ίδιο και όσους παρευρεθούν στον Χορό ως τους «νέους Εβραίους» με αφορμή την προπέρσινη διοργάνωση της χοροεσπερίδας της «Αδελφότητας» (που αντικαταστάθηκε από τον Χορό των Ακαδημαϊκών), η οποία είχε συμπέσει με την 67η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης στο Άουσβιτς που τιμάται διεθνώς ως η Ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος. Το γεγονός αυτό είχε θεωρηθεί ως πρόκληση και χλευασμός απέναντι στα θύματα του ναζισμού με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν μαζικές διαδηλώσεις.