Βέλγιο
Δημοσίευση: 15 Δεκεμβρίου 2014 23:41«Παρέλυσε» το Βέλγιο
«Ιστορική» χαρακτήρισαν τα συνδικάτα τη γενική απεργία της Δευτέρας καθώς «παρέλυσε» το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ανάγκασε τον πρωθυπουργό Σαρλ Μισέλ να απευθύνει νέα έκκληση για διάλογο.
Δεν έλειψαν, όμως, και οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στις Βρυξέλλες ενώ στο Σαρλερουά οδηγός έπεσε με το όχημά του εναντίον οδοφράγματος που είχαν στήσει απεργοί, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 3 συνδικαλιστές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Belga.
«Δεν υπήρξε ποτέ μία τόσο ευρεία απεργιακή κινητοποίηση, από το βορρά στο νότο και από την ανατολή στη δύση» της χώρας δήλωσε με ικανοποίηση η γενική γραμματέας του συντηρητικού συνδικάτου CSC, Μαρί-Ελέν Σκα.
Ο ομόλογός της του συνδικάτου των Σοσιαλιστών FGTB, Μαρκ Γκομπλέ, προειδοποίησε ότι οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν τον Ιανουάριο εάν «η κυβέρνηση και οι εργοδότες» δεν εγκαταλείψουν τη «λογική του αυτισμού».
Όπως ήταν αναμενόμενο πολλές βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες έμοιαζαν με «πόλεις φαντάσματα», μία εντύπωση που ενίσχυε η ασθενής κυκλοφορία οχημάτων στους δρόμους, περιλαμβανομένων των Βρυξελλών.
Τα μεγαλύτερα προβλήματα σημειώθηκαν στις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Κανένα αεροσκάφος δεν απογειώθηκε ούτε προσγειώθηκε στα αεροδρόμια της χώρας εξαιτίας της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
Τα δρομολόγια στα τρένα σταμάτησαν από το βράδυ της Κυριακής, τα δρομολόγια των εμπορικών πλοίων προς και από τα μεγάλα λιμάνια του Ζεεμπρούγκε και της Αμβέρσας δεν πραγματοποιήθηκαν, ενώ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς τράβηξαν χειρόφρενο.
Το προσωπικό των σχολείων, των παιδικών σταθμών, των σωφρονιστικών καταστημάτων, των δημόσιων υπηρεσιών γενικά όπως επίσης και των νοσοκομείων συμμετείχε στις κινητοποιήσεις.
Ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ, στον οποίο δεν δόθηκε αναγνωριστεί καμία περίοδος χάριτος μετά την ανάληψη της εξουσίας τον Οκτώβριο, επανέλαβε ότι ελπίζει να ξεκινήσει και πάλι ο κοινωνικός διάλογος που έχει περιέλθει σε αδιέξοδο τις τελευταίες εβδομάδες.
Τον Βέλγο πρωθυπουργό στήριξε, πάντως, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εξήρε το οικονομικό πρόγραμμα του Σαρλ Μισέλ, το οποίο εμπεριέχει και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
«Πρόκειται για μία πολύ καλή αρχή, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω μέτρα» δήλωσε ο, ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες, εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Ως ενδεχόμενα επιπλέον μέτρα ανέφερε την εξισορρόπηση της φορολόγησης του τζίρου των κεφαλαίων και του φόρου μισθωτών υπηρεσιών.