LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΟικονομίαΔημοσίευση: 11 Απριλίου 2025 20:28

Δημόσιο χρέος: Δέκα χρόνια νωρίτερα ξεχρεώνει το πρώτο μνημόνιο η Ελλάδα

Για ρεαλιστικό και επιτεύξιμο στόχο έκανε λόγο ο Πιερρακάκης. Το ΔΝΤ εξοφλήθηκε πλήρως το 2022, ενώ έως το τέλος του 2024 η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου.

Οικονομία

Η Ελλάδα σχεδιάζει να εξοφλήσει πλήρως τα εναπομείναντα δάνεια του πρώτου πακέτου διάσωσης μέχρι το 2031, δέκα χρόνια νωρίτερα από τη λήξη τους, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters από δύο κυβερνητικούς αξιωματούχους. Η αποπληρωμή θα γίνει σταδιακά, με ετήσιες δόσεις των 5 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για ένα ορόσημο στην πορεία εξόδου της χώρας από την πολυετή κρίση χρέους, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να απαλλαγεί από τον «τίτλο» της πιο υπερχρεωμένης χώρας της Ε.Ε, αναφέρει το πρακτορείο.

Επιβεβαιώνει ο Πιερρακάκης

Πιερρακάκης - Κεντρικό δελτίο

Μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης δεν σχολίασε τις λεπτομέρειες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα ή το ύψος των ετήσιων πληρωμών, αλλά επιβεβαίωσε ότι τα δάνεια θα αποπληρωθούν νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η προσέγγιση θα καταστήσει την Ελλάδα σε θέση να απαλλαγεί από τον τίτλο της πιο υπερχρεωμένης χώρας της ΕΕ τα επόμενα χρόνια», δήλωσε. «Πρόκειται για έναν ρεαλιστικό και εφικτό στόχο».

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση της περιόδου 2009-2018, η οποία έφερε τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωζώνη και βύθισε τους πολίτες σε ένα μακρύ τούνελ λιτότητας, περικοπών και κοινωνικών εντάσεων.

Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, που παραμένει το υψηλότερο στην ευρωζώνη, αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από το 140% του ΑΕΠ έως το 2027, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να δώσει ακριβές ποσοστό.

Οι δύο αξιωματούχοι εκτίμησαν ότι το χρέος θα φτάσει το 135% του ΑΕΠ το 2027, επίπεδο χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, της οποίας το χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 138% το 2026.

Μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023, το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί δραστικά και πλέον είναι χαμηλότερο ακόμη και από αυτό της Ιταλίας.

Από το έλλειμμα στο πλεόνασμα – και από τα μνημόνια στην αυτάρκεια. Η κρίση ξεκίνησε το 2009, όταν αποκαλύφθηκε το τεράστιο έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά, αποτέλεσμα δεκαετιών φοροδιαφυγής και διογκωμένου κράτους. Η Ελλάδα έλαβε τρία πακέτα διάσωσης από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2015, συνολικού ύψους 280 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ εξοφλήθηκε πλήρως το 2022, ενώ έως το τέλος του 2024 η χώρα θα έχει αποπληρώσει 22 από τα 53 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου διάσωσης. Το υπόλοιπο αναμένεται να αποπληρωθεί έως το 2031.

Παρά τις δυσκολίες και τις πιέσεις από την ακρίβεια, η οικονομία κινείται σε θετικούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη 2,3% για φέτος – υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Ειδήσεις σήμερα:

Αθήνα: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους - Τραγωδία σε πτήση

Αγία Παρασκευή: Ληστής άρπαζε τσάντες και έσερνε τα θύματά του στην άσφαλτο (βίντεο ντοκουμεντο)

Συντριβή ελικοπτέρου στον ποταμό Χαντσον: Η οικογενειακή τραγωδία, η στιγμή της πτώσης και η τελευταία φωτογραφία (εικόνες)


Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντάνα - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26Κόπα Άφρικα - Γκαμπόν: Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την αναστολή της εθνικής ομάδας19:12Ηράκλειο: Το νέο έτος ξεκίνησε με δύο περιστατικά μέθης ανηλίκων18:58Ελβετία: Για 47 νεκρούς κάνει λόγο ο Ιταλός ΥΠΕΞ - Βίντεο από το μπαρ του Κραν Μοντανά18:44Βαρυμπόμπη: Τροχαίο με δύο τραυματίες στον Κηφισό18:30Δήμος Ζήρου: 16χρονος τραυματίστηκε από όπλο - Νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 18:16Η Ρωσία θα δώσει στις ΗΠΑ αποδείξεις του φερόμενου ουκρανικού πλήγματος στο σπίτι του Πούτιν18:02ΑΕΚ: Ο Μπαρνάμπας Βάργκα μετακομίζει στην Νέα Φιλαδέλφεια17:48Ουκρανία: Καταδικάζει ρωσική επίθεση με ντρόουν την Πρωτοχρονιά εναντίον ενεργειακών υποδομών17:3465χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο - Εξετράπη η μηχανή που οδηγούσε στην Ε.Ο.17:20
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο