Σπάνιο ντοκουμέντο «απελευθερώθηκε» από τους πάγους έπειτα από έναν αιώνα!
Ενα φωτογραφικό σημειωματάριο που ανήκε σε επιστήμονα της Terra Nova, της τραγικής εξερευνητικής αποστολής του Ρόμπερτ Σκοτ στην Ανταρκτική, ανακαλύφθηκε πρόσφατα, αφού έμεινε επί έναν αιώνα φυλακισμένο στους πάγους.
Το τετράδιο, η ανακάλυψη του οποίου ανακοινώθηκε από το Ιδρυμα για την Ανταρκτική και τη Νέα Ζηλανδία, ανήκε στον Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ και βρέθηκε εξαιτίας της τήξης των πάγων, έξω από τη βάση Terra Nova, από το όνομα του φαλαιονοθηρικού σκάφους που μετέφερε τον Ρόμπερτ Σκοτ και την 60μελή αποστολή του στην Ανταρκτική.
Ο διευθυντής του Ιδρύματος, ο Νάιτζελ Γουότσον, έκανε λόγο για "συγκλονιστικό εύρημα" και δήλωσε ότι οι σελίδες του έχουν σταλεί στην Νέα Ζηλανδία για να αποκατασταθούν και να βιβλιοδετηθούν πριν σταλούν πίσω στην Ανταρκτική, όπου το Ιδρυμα δραστηριοποιείται στην διατήρηση πέντε τοποθεσιών που χρησιμοποιήθηκαν κατά τις αποστολές των Ρόμπερτ Σκοτ, Ερνεστ Σάκλετον και Εντμουντ Χίλαρι.
Αφού έφθασε την Ανταρκτική, η εξερευνητική αποστολή του πλοιάρχου Σκοτ χωρίσθηκε σε δύο ομάδες. Στις 17 Ιανουαρίου 1912 η υπό τον Σκοτ ομάδα έφθασε στον Νότιο Πόλο για να διαπιστώσει ότι ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούνδσεν είχε πατήσει πρώτη τον Πόλο, 34 ημέρες πριν.
Στον δρόμο της επιστροφής ο Ρόμπερτ Σκοτ και οι σύντροφοί του βρήκαν τον θάνατο, εξαιτίας της ασιτίας και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών.
Ο Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ ανήκε σε μία άλλη ομάδα, η οποία προχώρησε κατά μήκος της ακτής για να να πραγματοποιήσει επιστημονικές παρατηρήσεις, όμως η βάση στην οποία εργαζόταν αποκλείσθηκε από τους πάγους, παγιδεύοντάς τον και εμποδίζοντας την προσέγγιση πλοίου.
Ο Λέβικ και οι πέντε σύντροφοί του επέζησαν σκάβοντας στους πάγους για να δημιουργήσουν καταφύγιο και διατρεφόμενοι με πιγκουίνους και φώκιες.
Το καρνέ του Λεβίκ δεν περιέχει σημαντικές αποκαλύψεις. Περιέχει ημερομηνίες, περιγραφές και στοιχεία φωτογραφιών από την έναρξη της αποστολής.
Οι σημειώσεις παραπέμπουν σε σειρά φωτογραφιών που σήμερα ανήκουν στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Σκοτ του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Το όνομα του Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ ήρθε στο προσκήνιο το 2012, όταν ερευνητές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ανακάλυψαν άρθρο του με τίτλο "Σεξουαλικές Πρακτικές των Πιγκουίνων Αντελί (Πυγοσκελίς Αντέλια) ", στο οποίο ο εξερευνητής περιγράφει λεπτομερώς τις παρατηρήσεις του για τις "ανάρμοστες" συμπεριφορές των πιγκουίνων, οι οποίοι "ρέπουν προς ομοφυλοφιλικές και νεκροφιλικές πρακτικές".
Ο εξερευνητής ήταν τόσο σοκαρισμένος από την "εξαχρείωση" των πιγκουίνων που είχε επιλέξει να γράψει ορισμένες από τις παρατηρήσεις του στα ελληνικά, για να περιορίσει το αναγνωστικό κοινό τους.
Αλλωστε το άρθρο του κυκλοφόρησε μεταξύ περιορισμένου κύκλου επιστημόνων και δεν δημοσιεύθηκε.
Ο Τζορτζ Μάρεϊ Λέβικ επέστρεψε από την τραγική αποστολή Terra Nova. Κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολέμησε την μάχη της Καλλίπολης και στη συνέχεια εργάσθηκε στις υπηρεσίες Πληροφοριών του βρετανικού στρατού. Πέθανε το 1956.