OHE
Δημοσίευση: 16 Οκτωβρίου 2014 21:36«Άδειο» το ταμείο του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του Έμπολα
Δεν βάζει «το χέρι στην τσέπη» η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Στο ταμείο του ΟΗΕ έχουν εισρεύσει, μόλις, 100 χιλιάδες δολάρια, με αποστολέα την Κολομβία, ενώ για την αντιμετώπιση της επιδημίας εκτιμάται ότι απαιτείται ένα δισεκατομμύριο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 28 χώρες, η Αφρικάνικη Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Παγκόσμια Τράπεζα και η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης καθώς και αρκετά ιδρύματα και εταιρείες έχουν δεσμευθεί να προσφέρουν 365 εκατομμύρια δολάρια. Όμως σχεδόν το σύνολο του ποσού αυτού δωρίστηκε απευθείας στις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που εργάζονται στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν αποφάσισε να συστήσει το ταμείο, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση και ευέλικτη χρηματοδότηση των πιο άμεσων αναγκών στο πεδίο, έπειτα από την έκκληση του OCHA στις 16 Σεπτεμβρίου για 988 εκατομμύρια δολάρια.
Ο δρ. Ντέιβιντ Νάμπαρο, επικεφαλής του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της επιδημίας του ιού Έμπολα, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα δούμε περισσότερες χώρες να επενδύουν στο ταμείο, χρησιμοποιώντας τον μηχανισμό αυτό για να υποστηρίξουν τη συντονισμένη απάντηση του Οργανισμού. Πρόκειται για κρίσιμης σημασίας ανάγκες χρηματοδότησης που πρέπει να αντιμετωπιστούν τώρα».
Η Αυστραλία έχει δεσμευθεί να προσφέρει περισσότερα από 8,7 εκατ. δολάρια στο ταμείο, ενώ η Χιλή, η Εσθονία, η Ινδία και η Ρουμανία έχουν υποβάλλει μη δεσμευτικές προτάσεις για την παροχή συνολικά 19 εκατομμυρίων δολαρίων.
Νέα ύποπτα κρούσματα σε Ισπανία και Γαλλία
Σε νοσοκομείο της Μαδρίτης μεταφέρθηκε με πυρετό ένας ιεραπόστολος που έφτασε στην Ισπανία από τη Λιβερία και ανήκει στο ίδιο τάγμα - του Αγίου Ιωάννη του Θεού- με τους δύο Ισπανούς Μιγκέλ Παχάρες και ο Μανουέλ Γκαρθία που πέθαναν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο από τον Έμπολα.
Μια νοσηλεύτρια που μετείχε στην ομάδα φροντίδας των Παχάρες και Γκαρθία προσβλήθηκε, επίσης, από τον ιό. Η 44χρονη Τερέσα Ρομέρο, που νοσηλεύεται από τις 6 Οκτωβρίου και η κατάστασή της θεωρείται σοβαρή αλλά σταθερή, είναι το πρώτο κρούσμα Έμπολα εκτός της Αφρικής.
Νοσοκόμα ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και στη Γαλλία. Παρουσίασε υψηλό πυρετό και μεταφέρθηκε υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας από το σπίτι της στην περιοχή Ο-ντε-Σεν του Παρισιού στο στρατιωτικό νοσοκομείο Σεν Μαντ έξω από τη γαλλική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Parisien.
Η νοσοκόμα ερχόταν συχνά σε επαφή με συνάδελφό της, εθελόντρια στην οργάνωση Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF), η οποία προσβλήθηκε από τον ιό Έμπολα στη Λιβερία και επαναπατρίστηκε στη Γαλλία τον προηγούμενο μήνα για νοσηλεία. Ήταν η πρώτη γαλλίδα πολίτης που προσβλήθηκε από τον ιό, όμως αφού έλαβε μια πειραματική θεραπεία είναι πλέον υγιής.
Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ για τον Έμπολα
Ο συντονισμός στη λήψη μέτρων πρόληψης της διασποράς του ιού Έμπολα στην Ευρώπη και ειδικότερα του ελέγχου των ταξιδιωτών που φθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος αεροπορικά, οδικά ή από τη θάλασσα από τις τρεις προσβεβλημένες χώρες της Δυτικής Αφρικής ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τη Συντονιστική Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έναυσμα για τη σύγκληση της σύσκεψης υπήρξε η απόφαση των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας να επιβάλουν ελέγχους σε αεροδρόμια. Άλλα Κράτη- Μέλη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ του ελέγχου κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Πέραν του Ατλαντικού, οι ηγέτες των εννέα χωρών που συμμετέχουν στην Μπολιβαριανή Συμμαχία για την Αμερική (ALBA) θα συναντηθούν τη Δευτέρα στην Αβάνα προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο να υπάρξουν κρούσματα Έμπολα στην περιοχή, ανακοίνωσαν οι κουβανικές αρχές. Η σύνοδος αποτελεί την πρώτη περιφερειακή πρωτοβουλία αυτού του είδους στη Λατινική Αμερική, που ακόμη δεν έχει πληγεί από την επιδημία.