LATEST NEWS
 
Κόσμος /Μέση Ανατολή /

Συρία

Δημοσίευση: 07 Οκτωβρίου 2014 08:40

Χάος στην Κομπανί

Οι κούρδοι αμφισβητούν  την κατάληψη της Κομπανί από τους τζιχαντιστές, έχουν ωστόσο εκκενώσει την πόλη από αμάχους.

Συρία - Κομπάνι - στρατός - σημαία - Ισλαμικό κράτος - Τζιχαντιστές

Οι τζιχαντιστές της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους κατείχαν τη Δευτέρα το βράδυ τα τρία τέταρτα της κουρδικής πόλης Κομπάνι στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία όπου εκατοντάδες άνθρωποι την εγκατέλειψαν υπό το φόβο των φρικαλεοτήτων από τα μέλη της υπέρ-ριζοσπαστικής οργάνωσης.

«Πήραν την βιομηχανική περιοχή αλ-Τζαντίντα και την Κανί Αραμπανέ στα ανατολικά του Κομπάνι μετά από σκληρές μάχες με τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG)» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του συριακού Παρατηρητηρίου των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (OSDH), Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι οι μάχες που διεξάγονται θυμίζουν «αντάρτικο πόλεων ».

Οι κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους συμπεριλαμβανομένων και των τοπικών αξιωματούχων, μεταφέροντας τους στα τουρκικά σύνορα, όπως δήλωσε ο Μουσταφά Μπαλί, επικεφαλής του ημι-επίσημο δικτύου Free Media Union. Σύμφωνα με τον ίδιο οι Λαϊκές Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού μάχονται πόρτα-πόρτα για να αποκρούσουν την προώθηση των τζιχαντιστών οι οποίοι με μεγαλύτερη δύναμη πυρός, καθώς διαθέτουν τανκ και αυτοκίνητα βόμβες, έσπασαν την άμυνα στα ανατολικά της πόλης.

Σύμφωνα με κουρδικές πηγές η αντίσταση των κούρδων μαχητών είναι μέχρις εσχάτων με χαρακτηριστικό παράδειγμα έναν μαχητή με 20χρονη πολεμική εμπειρία που έκανε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στα ανατολικά της πόλης, σκοτώνοντας «δεκάδες» τζιχαντιστές. Ήταν ο πρώτος κούρδος βομβιστής αυτοκτονίας που ενήργησε στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2011 «Αν είναι απαραίτητο, όλοι οι μαχητές των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του»,αναφέρει σχετική ανακοίνωση των κούρδων μαχητών.

Νωρίτερα οι τζιχαντιστές ύψωσαν τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους σε κτίρια στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά του Κομπάνι που είναι η τρίτη κουρδική πόλη στη Συρία. Οι κούρδοι υπερασπιστές της πόλης είχαν ζητήσει υπό την αμερικανική ηγεσία συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους να εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές για να αποτρέψει την πτώση της στρατηγικής σημασίας πόλη αναφέροντας ότι οι αεροπορικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας ήταν χωρίς αποτέλεσμα.

Συρία - Κομπάνι - στρατός - σημαία - Ισλαμικό κράτος - Τζιχαντιστές

Αν οι τζιχαντιστές κατακτήσουν το Κομπάνι θα εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τον απρόσκοπτο έλεγχο μιας μεγάλης λωρίδας εδάφους στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. Η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή έχει ήδη προκαλέσει εκατοντάδες θανάτους και στις δύο πλευρές από τις 16 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε και οδήγησε σε μαζική έξοδο από την πόλη περίπου 300.000 κατοίκους, εκ των οποίων 180.000 έχουν καταφύγει στην Τουρκία.

Συρία - Κομπάνι - Ισλαμικό κράτος

«Αμερικανική υπόθεση» ο βομβαρδισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποιούν το μεγαλύτερο όγκο των αεροπορικών επιδρομών κατά στόχων και θέσεων των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία όπως ανέφεραν τη Δευτέρα αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού.

Από το σύνολο των αεροπορικών επιθέσεων τα αραβικά κράτη και οι λοιποί σύμμαχοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πραγματοποιήσει μόλις το 10% των σχεδόν 2.000 επιδρομών στο Ιράκ και τη Συρία κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Τα αμερικανικά αεροσκάφη από την έναρξη των εναέριων επιχειρήσεων στις 8 Αυγούστου έχουν πραγματοποιήσει 1.768 επιτυχημένες εξόδους ενώ τα αντίστοιχα πολεμικά αεροσκάφη των άλλων μελών του διεθνούς συνασπισμού έκαναν 195 αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με δήλωση αμερικανού στρατιωτικού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Συρία - Κομπάνι - Ισλαμικό κράτος

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό οι αμερικανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στις εναέριες επιχειρήσεις τους κατά των ισλαμιστών για πρώτη φορά και ελικόπτερα. Ο αμερικανός στρατιωτικός διοικητής στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία (Centcom), που διαχειρίζεται επιχειρησιακά τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, δήλωσε ότι τα ελικόπτερα ενεπλάκησαν σε επιχειρήσεις την Κυριακή και τη Δευτέρα υποστηρίζοντας τις ιρακινές δυνάμεις που μάχονται κατά των τζιχαντιστών στις δυτικές περιοχές της χώρας

Η εμπλοκή ελικοπτέρων πάντως αυξάνει τους κινδύνους για τον αμερικανικό στρατό καθώς τα επιθετικά ελικόπτερα πετούν σε χαμηλότερο ύψος και είναι πιο αργά ως εκ τούτου είναι πολύ πιο ευάλωτα σε εχθρικά πυρά.

Συνελήφθη 19χρονος ύποπτος για ένταξή του στους τζιχαντιστές

Ένας 19χρονος άνδρας από ένα προάστιο του Σικάγου στην πολιτεία Ιλινόι των ΗΠΑ αντιμετωπίζει ποινική δίωξη για απόπειρα υποστήριξης ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης μετά τη σύλληψή του στο Διεθνές Αεροδρόμιο Ο'Χέιρ από όπου κατηγορείται πως ήθελε να αναχωρήσει με προορισμό τη Συρία, προκειμένου να ενταχθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Ο Μοχάμεντ Χάμζα Χαν, από το Μπόλινγκμπρουκ, προσήχθη ενώπιον της δικαστού Σούζαν Κοξ στο ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο του Σικάγου. Η δικαστής διέταξε να προφυλακιστεί ενόψει μιας νέας ακροαματικής διαδικασίας την Πέμπτη, όταν θα κριθεί εάν στοιχειοθετούνται οι σε βάρος του κατηγορίες και εάν η κράτησή του θα παραταθεί.

Ο Χαν συνελήφθη στο αεροδρόμιο ενώ προσπαθούσε να επιβιβαστεί σε μια πτήση της Austrian Airlines με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με τις διωκτικές αρχές.

Όταν ανακρίθηκε ομολόγησε σε ομοσπονδιακούς πράκτορες ότι σχεδίαζε να συναντηθεί με έναν σύνδεσμο στην Τουρκία που θα τον πήγαινε για να ενταχθεί στο ΙΚ. Πρόσθεσε ότι ανέμενε πως θα του ανέθεταν κάποια θέση σε μια «δημόσια υπηρεσία», όπως «την αστυνομία», ή «ανθρωπιστικό έργο», ή ακόμη και «μάχιμο ρόλο».

Στην έρευνα που διεξήχθη στο σπίτι του ομοσπονδιακοί πράκτορες βρήκαν σημειωματάρια στα οποία καταγράφονται τα σχέδιά του για το ταξίδι.

Ο Χαν είχε αφήσει ένα σημείωμα στην οικογένειά του στο οποίο είχε γράψει: «Προσκαλώ την οικογένειά μου να έρθει μαζί μου για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος».

Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι αναγκασμένος ενόσω ζει στις ΗΠΑ να πληρώνει φόρους, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για να σκοτωθούν οι μουσουλμάνοι αδελφοί του.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι τουλάχιστον 100 Αμερικανοί έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να ενταχθούν σε οργανώσεις που πολεμούν εναντίον των δυνάμεων του προέδρου της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων του ΙΚ και του Μετώπου αλ Νόσρα, του βραχίονα της αλ Κάιντα στη Συρία.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ειδική νομοθεσία που να εμποδίζει ανθρώπους να ενταχθούν σε τέτοιες οργανώσεις. Σε υποθέσεις αυτού του είδους, ασκούνται διώξεις με βάση την αντιτρομοκρατική νομοθεσία.

Εάν κριθεί ένοχος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει περί υποστήριξης σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση, στον Χαν μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

Η εισαγγελία δεν ανέφερε πώς οι ομοσπονδιακοί πράκτορες άρχισαν να υποπτεύονται τον Χαν ή πώς στρατολογήθηκε για να ενταχθεί στο ΙΚ.

Οι αμερικανικές αρχές παρακολουθούν στενά ιδίως τους νέους που ταξιδεύουν στην Τουρκία, μια χώρα που γειτνιάζει με τη Συρία. Μια ένδειξη που μπορεί να ήγειρε υποψίες πρακτόρων των υπηρεσιών ασφαλείας είναι πως ο Χαν έκλεισε ένα ταξίδι μόλις δύο ημερών στην Κωνσταντινούπολη.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του - Προετοιμασίες για την κηδεία του”Σήμερα 10:10 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ για την «επιδείνωση της υγείας του Κάρολου» και τα σχέδια για την κηδεία με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Γέφυρα Μενάι».

Φραγκογιάννης: Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση με ΑκτσαμπάρΣήμερα 15:50 | Ειδήσεις

Για ποια θέματα συζήτησαν οι δύο πλευρές και τι πρωτοβουλίες πρόκειται να ληφθούν το επόμενο διάστημα.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΧθες 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ: Σύγχυση από δηλώσεις του ΚίρμπιΣήμερα 14:02 | Ειδήσεις

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ανέφερε ως "αβέβαιη" την επίσκεψη, δημιουργώντας σχόλια για αναξιοπιστία και παζάρια.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58Ολυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό Στάδιο18:45Ημαθία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης αλόγων για σεξουαλική παρενόχληση μαθητριών18:31Βρεφονηπιακοί σταθμοί: Δήμοι ζητούν νέα προθεσμία για τον εκσυγρονισμό των κτηρίων18:18ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον Μπάιντεν18:05“Έρωτας φυγάς”: Sneak preview από το επεισόδιο της Παρασκευής (βίντεο)17:52Σκυλακάκης: Πιο πιθανό είναι να κερδίσεις το λαχείο παρά να σου γκρεμίσουν το αυθαίρετο 17:39Θεσσαλονίκη: μηχανή παρέσυρε και εγκατέλειψε ανήλικη17:26Αθηνά Οικονομάκου - Φίλιππος Μιχόπουλος: Χωρισμός μετά από 10 χρόνια κοινής πορείας17:12Τέμπη - ΣΥΡΙΖΑ: Θα ζητήσει προανακριτική για το “μπάζωμα” 16:59Μητσοτάκης στη Δροσιά: Δεν υπάρχει αξιόπιστη αντιπρόταση για τις Ευρωεκλογές16:45Διαρροές email - ΥΠΕΣ: Παραδόθηκε το πόρισμα στις Αρχές16:32
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο