ΟΗΕ
Δημοσίευση: 16 Σεπτεμβρίου 2014 23:35Μπαν Κι-μουν: Σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει σήμερα πολλαπλές κρίσεις», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, κατά την ομιλία του στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με την ευκαιρία της σημερινής έναρξης της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρθηκε σε πολλά ζητήματα που καλείται να δράσει η διεθνή κοινότητα, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών της φετινής Γενικής Συνέλευσης, όπως η αντιμετώπιση της «φρικτής βίας» σε Συρία και Ιράκ από τους τζιχαντιστές.
«Χαιρετίζω την αυξανόμενη διεθνή συναίνεση για δράση ενάντια σε αυτή σοβαρή απειλή για την παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ο γγ του ΟΗΕ, αναφερόμενος στους τζιχαντιστές, ενώ ανέφερε ότι «η βία συνεχίζεται στο Μάλι, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Εμείς δεν θα αφήσουμε να ξεχαστούν αυτές οι κρίσεις - θα συναντηθούμε την επόμενη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο για να καθορίσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο Μπαν Κι-μουν σημείωσε ότι περισσότεροι από 140 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα παραστούν στο επίσημο άνοιγμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης, που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη και πρόσθεσε επίσης ότι στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού θα βρίσκονται ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών, διευθύνοντες σύμβουλοι και στελέχη παγκόσμιων φορέων.
Σχετικά με την ουκρανική κρίση τόνισε ότι «η κατάσταση μέσα και γύρω από την Ουκρανία παραμένει ασταθής», ενώ μίλησε ακόμη για την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά και για τον «καταστροφικό πόλεμο» στη Γάζα. Για τη Νιγηρία δε, επισήμανε ότι η δράση της Μπόκο Χαράμ γίνεται ολοένα και «πιο ανησυχητική κάθε μέρα».
Ο Μπαν Κι-μουν τόνισε ότι «καθένα απ' αυτά (τα θέματα) έχει τη δική του δυναμική και απαιτεί τη δική του προσέγγιση. Αλλά όλοι χαρακτηρίζουν αποτρόπαιες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον παιδιών. Όλα έχουν επικίνδυνη θρησκευτική, εθνοτική ή φυλετική διάσταση».
Ο γγ του ΟΗΕ αναφέρθηκε επίσης στον ιό Έμπολα και υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε την απομόνωση των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα και όχι των λαών που αγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν τον ιό». Ο Έμπολα «απαιτεί μια μεγάλη παγκόσμια αντίδραση», πρόσθεσε και ανέφερε επίσης ότι η νέα σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης θα είναι καθοριστική όσον αφορά στις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας.