LATEST NEWS
 
Κόσμος /Μέση Ανατολή /

Ιράκ

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2014 22:35

Εγκαταλείπουν τη Βαγδάτη υπάλληλοι του ΟΗΕ

Θα επανεγκατασταθούν σε άλλες περιοχές του Ιράκ, ανακοίνωσε ο  Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Ιράκ - Στρατιώτες - Σύνορα - Ελεγχος
«Ως προληπτικό μέτρο» χαρακτηρίζει ο ΟΗΕ την αποχώρηση των 58 από τους περίπου 200 ξένους υπαλλήλους που εργάζονται στη Βαγδάτη και τα περίχωρά της. 

Οι 58 αναχώρησαν με προορισμό το Αμάν της Ιορδανίας «προκειμένου να επανεγκατασταθούν στο Αρμπίλ στο Ιράκ», εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάλογων κινήσεων τις επόμενες ημέρες.

«Αναθεωρήσαμε την εκτίμησή μας τις τελευταίες τρεις ημέρες (…) η κατάσταση έχει αλλάξει, εδώ και κάποιες ημέρες, και εμείς συνεπώς προσαρμόζουμε την παρουσία μας» δήλωσε ο Χαγκ. Επέμεινε, πάντως, στο γεγονός ότι ο ΟΗΕ «θα συνεχίσει το έργο του» στο Ιράκ.

Εν τω μεταξύ, η Ναβί Πιλάι, η Ύπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καταδίκασε την «εν ψυχρώ» εκτέλεση, από τις δυνάμεις που έχουν συμμαχήσει με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκατοντάδων ιρακινών βοηθητικών στρατιωτών και πολιτών, περιλαμβανομένων θρησκευτικών ηγετών.

«Σύμφωνα με τις επιβεβαιωμένες πληροφορίες από πολλές πηγές, φαίνεται πως εκατοντάδες στρατιώτες, που πολεμούσαν, εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες κατά τη διάρκεια των τελευταίων 5 ημέρων, κυρίως στρατιώτες που αιχμαλωτίστηκαν ή που παραδόθηκαν» δήλωσε η Πιλάι.

«Αν και ο απολογισμός δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιωθεί, αυτή η σειρά εν ψυχρώ εκτελέσεων που διαπράχθηκαν σε πολλές περιοχές της επαρχίας του Τικρίτ και φαίνεται να είναι συστηματικές, συνιστούν πολύ πιθανόν εγκλήματα πολέμου» προσέθεσε η Ύπατη Αρμοστής. 

«Αυτό το νέο κύμα συγκρούσεων και ακραίας βίας είναι πολύ επικίνδυνο όχι μόνο για το Ιράκ αλλά για ολόκληρη την περιοχή» τόνισε η Ναβί Πιλάι και προέτρεψε «όλους τους πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας να ενωθούν εναντίον των προσπαθειών που καταβάλλονται να χωριστεί το Ιράκ σύμφωνα με σεκταριστικές ή γεωγραφικές γραμμές».



"Εξέγερση των σουνιτών"

Η βία στο Ιράκ είναι μέρος μιας ευρύτερης εξέγερσης των σουνιτών στη χώρα και δεν είναι μόνο μια κτηνωδία από ισλαμιστές μαχητές, κυρίως αποστάτες της Αλ Κάιντα, υποστήριξε, στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρέκ αλ-Χασεμί. 

«Αυτό που συμβαίνει στη χώρα μου ... είναι ότι απελπισμένοι άνθρωποι επαναστάτησαν. Τόσο απλά. Η αραβική  κοινότητα των σουνιτών εδώ και περισσότερα από 11 χρόνια  αντιμετωπίζει διακρίσεις, αδικίες και διαφθορά», είπε ο αλ- Χασεμί, απορρίπτοντας τις θεωρίες ότι για την έξαρση της αιματηρής βίας στο Ιράκ αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνοι είναι οι μαχητές του ΙΚΙΛ. 

«Έχουμε περίπου 11 με 12 ένοπλες ομάδες, που τώρα έχουν επανενεργοποιηθεί. Έχουμε, επίσης, πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν, έχουμε πρώην αξιωματικούς του στρατού, έχουμε φυλές, έχουμε ανεξάρτητους πολίτες στην πραγματικότητα», δήλωσε ο αλ-Χασεμί. 

«Έχουμε πολλές ομάδες δίπλα στο Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε. Δεν πρόκειται να αρνηθώ την παρουσία του ΙΚΙΛ, ούτε ότι ασκεί επιρροή. Όχι, ασκεί επιρροή, πολύ ισχυρή ... αλλά δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο το φάσμα των ομάδων » συμπλήρωσε ο φυγόδικος αντιπρόεδρος του Ιράκ.

Κι ενώ το Ιράκ αγωνίζεται να σταματήσει την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών, το Ιρακινό Κουρδιστάν προχωρά σε ανεξάρτητες από την κεντρική κυβέρνηση εξαγωγές πετρελαίου. Ταυτοχρόνως, η κυβέρνηση της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν διεκδικεί να αυξηθεί στο 25% το μερίδιό της στις συνολικές πωλήσεις ιρακινού πετρελαίου.

Καθώς η ιρακινή κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας, τις οποίες κατέλαβαν ισλαμιστές αντάρτες, οι δυνάμεις του Ιρακινού Κουρδιστάν κατέλαβαν την αμφισβητούμενη πόλς του Κιρκούκ και των αγροτικών περιοχών που είναι εξαιρετικά πλούσιες σε αποθέματα πετρελαίου.

Ημέρες του 2003

Οι εξελίξεις στο Ιράκ επαναφέρουν στο προσκήνιο τις μέρες του 2003, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προχώρησαν στην αμερικανο-βρετανική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, στις 20 Μαρτίου 2003.

Αμερικανοί αναλυτές αναφερόμενοι στα γεγονότα της εποχής σημειώνουν το «τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος» που είχε αυτός ο πόλεμος για τις ΗΠΑ, θυμίζοντας τα λόγια του τότε υπουργού Εξωτερικών. Ο Κόλιν Πάουελ, είχε ισχυριστεί σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσέιν έχει βιολογικά όπλα» και ότι «προσπαθεί να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», κάτι που δεν αποδείχθηκε ποτέ, όπως επισημαίνουν.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Μπλερ, το Σάββατο, ότι «θα ήταν τεράστιο λάθος να θεωρηθεί πως η αμερικανο-βρετανική επέμβαση ευθύνεται για το σημερινό χάος» και ότι «μπορεί όποιος θέλει να συνεχίσει να συζητάει για το αν ήταν σωστό ή λάθος αυτό που κάναμε το 2003, αλλά ό,τι κι αν έγινε πάντα θα υπήρχε πρόβλημα βαθιάς αστάθειας στην περιοχή και στο Ιράκ».

Στις σχετικές αναφορές υπογραμμίζεται και το γεγονός ότι ο νυν αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ως γερουσιαστής τότε, τάχθηκε εναντίον του πολέμου στο Ιράκ, ενώ υπέρ είχε ψηφίσει κατά την ψηφοφορία στη Γερουσία η Χίλαρι Κλίντον, πιθανή υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις εκλογές του 2016, για την προεδρία της χώρας. 

Η Κλίντον, όμως, έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι δεν θα ψήφιζε ποτέ «ναι», εάν γνώριζε ότι ο πρόεδρος Μπους «θα παρέκαμπτε τη διπλωματία» και θα εξαπέλυε έναν «προληπτικό πόλεμο».

Για τη σημερινή κατάσταση στο Ιράκ, τον πολυετή πόλεμο των ΗΠΑ σ' αυτή τη χώρα και τις επιλογές της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση των «νέων δεδομένων», καταγράφεται και η πρόσφατη ομιλία του προέδρου Ομπάμα στην στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ της Νέας Υόρκης. Ο Ομπάμα, ανακοίνωσε  τη δημιουργία ενός «εταιρικού ταμείου», με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 5 δισ. δολαρίων, «για τη συνέχιση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας».

Το Πεντάγωνο, εξάλλου, ανακοίνωσε, τη Δευτέρα, ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν να συντονίσουν μια ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης στο Ιράκ με το Ιράν, απαντώντας, εμμέσως, στο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι που δήλωσε ότι "δεν αποκλείει τίποτα που μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματικό" όταν ρωτήθηκε για μια ενδεχόμενη συνεργασία της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΒασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνοΧθες 20:55 | Ειδήσεις

Ποτε αναμένεται να επιστρέψει στα δημόσια καθήκοντά του ο βασιλιάς Κάρολος, που υποβάλλεται σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

ΗΠΑ - Τουρκία: Ο Ερντογάν αναβάλει την συνάντηση με τον ΜπάιντενΧθες 17:58 | Ειδήσεις

Ποιος ο λόγος που ο Τούρκος Πρόεδρος ανέβαλε την επίσκεψή του στον Λευκό οίκο και την συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν.

Μέση Ανατολή: Διεθνής έκκληση για απελευθέρωση ομήρων - Η απάντηση της ΧαμάςΠέμπτη 25 Απριλίου 2024 17:46 | Ειδήσεις

Ανάμεσά στις χώρες που κάνουν έκκληση βρίσκονται οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ουγγαρία. Τι απαντά ηγεσία της Χαμάς

Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο)Χθες 22:53 | Ειδήσεις

Ένα παρόμοιο περιστατικό με αυτό του Τζορτζ Φλόιντ που τον είχε σκοτώσει αστυνομικός έγινε στο Οχάιο. Ο μαύρος άνδρας που ήταν υπο κράτηση φώναζε ότι δεν μπορεί να πάρει ανάσα στους αστυνομικούς και μετά από λίγο πέθανε.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γκάρι Κασπάροφ - Ρωσία: Ένταλμα για σύλληψη του σκακιστή23:59Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: ήττα στο “game 2” για τους ερυθρόλευκους23:48Κασσελάκης: “Πυρά” στην κυβέρνηση από Χίο και Σάμο (εικόνες)23:38Οχάιο: Άνδρας πέθανε ενώ ήταν υπό κράτηση - “Δεν μπορώ να αναπνεύσω” φώναζε (βίντεο) 23:25Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο