LATEST NEWS
 
Ειδήσεις /ΠολιτικήΔημοσίευση: 03 Σεπτεμβρίου 2025 14:31

Καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Εγκαταλείπει η Λευκωσία – "Δεν είναι βιώσιμο"

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών βάζει «φρένο» χαρακτηρίζοντας το έργο μη βιώσιμο

Κύπρος - Καλώδιο

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Κύπρου (Great Sea Interconnector – GSI), έργο 1,9 δισ. ευρώ φαίνεται να μένει για τα καλά στον πάγο. Η Λευκωσία στέλνει σήματα αποστασιοποίησης, με τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό να αμφισβητεί ανοιχτά τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ.

Ο κ. Κεραυνός, που καλείται να δώσει το οριστικό πράσινο φως στην ανάκτηση 25 εκατ. ευρώ από τον ΑΔΜΗΕ (την οποία ενέκρινε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Κύπρου, ΡΑΕΚ), ξεκαθάρισε πως έχει στα χέρια του δύο ανεξάρτητες μελέτες που κρίνουν το έργο μη βιώσιμο υπό τους παρόντες όρους.

«Με τα σημερινά οικονομικά, τεχνικά και γεωπολιτικά δεδομένα, η πληρωμή των 25 εκατ. δεν είναι απλή υπόθεση», τόνισε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή Κύπρου, επιμένοντας ότι απαιτείται πρώτα διασφάλιση «σοβαρών παραμέτρων». Μάλιστα σχολίασε πως δεν το θεωρεί λογικό να πληρώσουν 25 εκατ. ευρώ οι Κύπριοι φορολογούμενοι για ένα project που δεν κρίνεται βιώσιμο και δεν προχωράει.


Από τις ευρωπαϊκές υποσχέσεις στις γεωπολιτικές τριβές

O GSI εντάχθηκε το 2022 στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε., με χρηματοδότηση 650 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πορεία του σημαδεύτηκε από αναβολές, συγκρούσεις και κρίσεις. Η Άγκυρα έδειξε από νωρίς ότι θα προσπαθήσει να θέσει εμπόδια, με επεισόδια γύρω από πλοία που διεξήγαν έρευνες και με ναυτικές αναμετρήσεις στα νερά ανατολικά της Κρήτης και της Κάσου.

Το καλοκαίρι του 2024 η κατάσταση έφτασε στα όρια θερμού επεισοδίου, ενώ επανειλημμένα η Τουρκία αντέδρασε σε κάθε προσπάθεια προώθησης του έργου.

Το Φεβρουάριο του 2025, η τουρκική πλευρά παρενόχλησε ερευνητικά πλοία βόρεια της Κρήτης, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να θέτει το ζήτημα απευθείας στον Χακάν Φιντάν.

Σήμερα, η ηλεκτρική διασύνδεση παραμένει παγωμένη, εγκλωβισμένη ανάμεσα σε τεχνικά, οικονομικά και κυρίως γεωπολιτικά εμπόδια. Το βασικό έρχεται τελικά απο την Κύπρο και όχι από την Τουρκία. Το έργο που κάποτε χαρακτηρίστηκε «στρατηγικό» για την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής δείχνει να βυθίζεται σε ένα σύνθετο πλέγμα αμφισβητήσεων, με το ερώτημα πλέον να είναι αν και πότε θα βρει ξανά δρόμο υλοποίησης.



Ειδήσεις σήμερα: 

Μύκονος: Άγρια συμπλοκή ανάμεσα σε αστυνομικούς και Ιταλούς τουρίστες (βίντεο)

Θάνατος 22χρονου στην Κόρινθο: Τα ενδεχόμενα που εξετάζονται από τις Αρχές (βίντεο)

Ηράκλειο: ΙΧ τυλίχθηκε στις φλόγες σε πυλωτή – Επιχείρηση της Πυροσβεστικής




Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Τραγωδία στην Ελβετία: Έξι Γάλλοι υπήκοοι τραυματίες, οκτώ άλλοι αγνοούνται23:58Μαμντάνι: Θα δώσουμε παράδειγμα στον κόσμο - Η αριστερά μπορεί να κυβερνήσει23:42Γουόκαπ: Tο συναίσθημα σε ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι πάντα το ίδιο - Για αυτό παίζουμε μπάσκετ23:24Τραγωδία στην Ελβετία: Περίπου δεκαπέντε Ιταλοί, μεταξύ των τραυματιών23:10Ιράν: Εντάσεις στις διαδηλώσεις για την ακρίβεια - Αναφορές για έξι νεκρούς22:56Τροχαίο δυστύχημα Άντονι Τζόσουα: Συνελήφθη ο οδηγός του αυτοκινήτου22:42Τι καιρό θα κάνει την Παρασκευή22:28Σαρώνει η γρίπη: Στα όρια τα νοσοκομεία, από την έξαρση ιώσεων σε παιδιά22:14Ανεξέλεγκτη ταχύτητα και social media: Κάνουν ράλι με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα22:00Τραγωδία στην Ελβετία: Η Γαλλία δέχεται τραυματίες σε γαλλικά νοσοκομεία21:46Ο Τραμπ αναβάλλει κατά ένα έτος την αύξηση των δασμών σε εισαγόμενα έπιπλα21:32O Παναθηναϊκός άρχισε συζητήσεις για τον Αντίνο21:18ANT1 Sports: Οι αστείες στιγμές από τον χώρο του αθλητισμού, το 2025 (βίντεο)21:04Ελβετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες: Άνθρωποι ούρλιαζαν, άλλοι κείτονταν νεκροί στο έδαφος (βίντεο)20:50Μαζικοί έλεγχοι αλκοτέστ στην Αθήνα - 62 οδηγοί πάνω από το όριο20:36Λάρισα: Σύγκρουση δύο αυτοκινήτων - Άνδρας στο νοσοκομείο με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις20:22Ελβετία: Συλλυπητήριο μήνυμα υποστήριξης απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή20:08Αταμάν: Από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός19:54Πυρκαγιά στο Κραν Μοντανά - Παρμελέν: Μια από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία της χώρας19:40Πάτρα: Τραυματίστηκε ζευγάρι που επέβαινε σε μηχανή που συγκρούστηκε με αυτοκίνητο19:26
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο