Συγκρούσεις στη Βεγγάζη
Δημοσίευση: 18 Μαΐου 2014 10:00Χάος με 79 νεκρούς στη Λιβύη
Ως «απόπειρα πραξικοπήματος» χαρακτήρισαν οι αρχές της Λιβύης τις επιχειρήσεις παραστρατιωτικής οργάνωσης εναντίον ισλαμικών ομάδων, που μαίνονται στην ανατολική Λιβύη. Μόνο την Παρασκευή από τις συγκρούσεις στη Βεγγάζη σκοτώθηκαν πάνω από 79 άνθρωποι και τραυματίστηκαν ακόμα 141, σύμφωνα με τον απολογισμό που έδωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας το βράδυ του Σαββάτου.
Η Τρίπολη χαρακτήρισε την επιχείρηση «μια δράση εκτός της κρατικής νομιμότητας και πραξικόπημα», σύμφωνα με ανακοίνωση που διάβασε ο πρόεδρος του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου Νούρι Αμπού Σάχμεϊν. «Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την απόπειρα πραξικοπήματος θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», προειδοποίησε.
«Η επιχείρησή μας δεν είναι πραξικόπημα, στόχος μας δεν είναι να πάρουμε την εξουσία», δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης στους δημοσιογράφους. «Η επιχείρηση αυτή έχει έναν συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος είναι να εξαλειφθεί η τρομοκρατία. Η επιχείρηση θα συνεχιστεί έως ότου η Βεγγάζη καθαρίσει από τους τρομοκράτες», υπογράμμισε ο Χάφταρ.
Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Χαλίφα Χάφταρ, είναι στρατηγός εν αποστρατεία, ο οποίος συμμετείχε στην εξέγερση εναντίον του καθεστώτος Καντάφι του 2011. Ο ίδιος έχει αυτοπροσδιοριστεί ως επικεφαλής του «εθνικού στρατού», ενώ αρκετές μονάδες και αξιωματικοί του στρατού τον στηρίζουν στις δράσεις του. Έχει επιπλέον στη στήριξη αεροσκαφών και μαχητικών ελικοπτέρων.
Στις συγκρούσεις της Παρασκευής, ωστόσο, ο τακτικός στρατός- ο οποίος τρία χρόνια μετά την εξέγερση δεν είναι ακόμα επιχειρησιακός- διέψευσε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η κατάσταση στη Βεγγάζη το Σάββατο ήταν ήρεμη, ως το απόγευμα που ένα αεροπλάνο έκανε επίθεση σε μία ομάδα ισλαμιστών, πρώην ανταρτών, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα. Η επίθεση έγινε παρά την απόφαση του τακτικού στρατού για κήρυξη της ζώνης της Βεγγάζης, σε αεροπορικό αποκλεισμό. Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο αν ο στρατός έχει τα απαραίτητα μέσα για να επιβάλει τον αποκλεισμό αυτόν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παρατηρητών, οι ενέργειες του Χαφτάρ είναι το προοίμιο ενός πραξικοπήματος που σχεδιάζει για να αναλάβει την εξουσία.
Μετά από ένα κύμα δολοφονιών και επιθέσεων σε βάρος του στρατού στην ανατολική Λιβύη, στρατιωτικοί, αντάρτες καθώς και οι αυτονομιστές που έχουν αποκλείσει τις πετρελαιοπηγές της περιοχής, έχουν συνταχθεί με τις δυνάμεις του Χαφτάρ, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν ισχυρό άνδρα ο οποίος θα μπορούσε να εκδιώξει τα εξτρεμιστικά στοιχεία από τη χώρα.