Διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά
Δημοσίευση: 01 Μαΐου 2014 15:58Εορτασμοί για την Πρωτομαγιά και φωνές διαμαρτυρίας
Σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας μετατράπηκαν οι συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά σε πολλές χώρες. Εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο για να τιμήσουν την Πρωτομαγιά, όμως δεν έλειψαν και τα επεισόδια, όπως στην Κωνσταντινούπολη και την Πνομ Πενχ, στην Καμπότζη, όπου ξέσπασαν άγριες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών.
Στην Κωνσταντινούπολη, η αστυνομία χρησιμοποιώντας αντλίες νερού και δακρυγόνα διέλυσε νωρίς το πρωί εκατοντάδες διαδηλωτές, που αψήφησαν την απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην Πλατεία Ταξίμ. Οι τουρκικές αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πλήθη των διαδηλωτών που αναμένονταν φέτος από κάθε πλευρά του Βοσπόρου, απέκλεισαν τις οδικές αρτηρίες, ανέστειλαν τις υπηρεσίες των πορθμείων και έκλεισαν τους σταθμούς του μετρό. Τουλάχιστον 138 άνθρωποι συνελήφθησαν και 51 άλλοι τραυματίστηκαν στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σύμφωνα με μια ένωση δικηγόρων.
Επεισόδια σημειώθηκαν επίσης κατά τους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς στην Καμπότζη, όπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είχαν καλέσει σε διαδηλώσεις προκειμένου να συμπαρασταθούν στους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις σε δύο ειδικές οικονομικές ζώνες κοντά στα σύνορα με το Βιετνάμ.
Οι αστυνομικοί οπλισμένοι με γκλομπ διέλυσαν το πλήθος των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του Πάρκου της Ελευθερίας στην Πνομ Πνεχ, η οποία είχε αποκλειστεί προκειμένου να εμποδιστεί η πρόσβαση στους αντιπάλους του πρωθυπουργού Χουν Σεν, που κυβερνά εδώ και 30 χρόνια. Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου, πολλοί άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν άγρια.
Τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τη γιορτή των Εργατών, ξαναρχίζοντας μια παράδοση που χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης.
Παράλληλα, στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της Κριμαίας, περίπου 60.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Επρόκειτο κυρίως για εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα οι οποίοι πραγματοποίησαν την πορεία με ευκαιρία την Γιορτή των Εργατών. «Εμείς είμαστε η Ρωσία», «ο Πούτιν είναι ο πρόεδρός μας», έγραφαν τα πλακά ποτ κρατούσαν, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Ανησυχούμε πολύ για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Δε μπορούμε να αφήσουμε τον (ουκρανικό) στρατό να ανοίγει πυρ εναντίον των πολιτών. Όλοι οι Ρώσοι πρέπει να ενωθούν», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Κριμαίας, Βλαντίμιρ Κονσταντινόφ.
Στη Σεβαστούπουλη περίπου 8000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δημοτικών αρχών, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ στο Σλαβιάνσκ η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις δεν ήταν μεγάλη. Κρατώντας ρωσικές σημαίες και φωνάζοντας πολεμικά συνθήματα, μερικές δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την συμπαράστασή τους στους φιλορώσους αυτονομιστές με αφορμή την Πρωτομαγιά.
Στην Κουάλα Λουμπούρ, αντίστοιχα, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους εναντίον ενός σχεδίου για την επιβολή ενός νέου φόρου, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για την καταδίκη σε δεύτερο βαθμό του επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Μαλαισίας, Ανουάρ Ιμπραΐμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για σοδομισμό κι είχε κριθεί αθώος το 2012.
Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες όπως επίσης και στις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες της Ασίας, στο Χονγκ Κονγκ, τη Σιγκαπούρη, τη Σεούλ ή ακόμη και στην Ταϊβάν όπου περισσότερο από 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Ταϊπέι, διεκδικώντας αύξηση των μισθών τους.
Στην Ευρώπη, όπου πολλές χώρες βιώνουν τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι διαδηλώσεις έλαβαν πολιτικό χαρακτήρα λιγότερο από ένα μήνα από τις ευρωεκλογές. Στη Γαλλία συνδικαλιστικές οργανώσεις γιόρτασαν την Πρωτομαγιά, διαμαρτυρόμενες για το πρόγραμμα περικοπών ύψους 50 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.
Στην Ισπανία, που παραμένει αντιμέτωπη με μια ανεργία ρεκόρ, οι πολίτες ετοιμάζονται να κατακλύσουν τους δρόμους της Μαδρίτης και δεκάδων ακόμη πόλεων.
Πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» και στις μαζικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα για την Εργατική Πρωτομαγιά.