LATEST NEWS
 
Κόσμος /Γενικά /

ΕΕ-Ρωσία-ΗΠΑ

Δημοσίευση: 20 Φεβρουαρίου 2014 14:12

Διεθνής ανησυχία για την Ουκρανία

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει το χάος που επικρατεί στην Ουκρανία.

ΛΟΡΑΝ ΦΑΜΠΙΟΥΣ - ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΕΞ

Συνάντηση με τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κίεβο Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, όπως έγινε γνωστό από την γαλλική πλευρά, σε μια προσπάθεια για την εκτόνωση της αιματηρής κρίσης που ταλανίζει την Ουκρανία.

Η Ευρωπαϊκή 'Ένωση ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία, δήλωσε ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, λίγο πριν γίνει δεκτός από τον ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 

"Αυτό που θα τού πω είναι ότι πρέπει να σταματήσει η βία, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και ότι ετοιμαζόμαστε σήμερα το απόγευμα να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη βία", τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 . 

"Αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το Κίεβο θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και οι κυρώσεις που έχουμε κατά νου είναι στοχευμένες, δηλαδή προσωπικές και προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου, συνεπώς απαγόρευση θεώρηση διαβατηρίου και έλεγχο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων Πρέπει να τους θίξουμε το πορτοφόλι", υπογράμμισε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει εάν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Γιανουκόβιτς.  

Για το γάλλο υπουργό, "θα ήταν σοβαρό λάθος να πει κανείς ότι έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα. Υπάρχει ακόμα τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά το εμπόδιο είναι η απροθυμία των αρχών, οι οποίες προς το παρόν δεν κάνουν κάτι", τόνισε ο Φαμπιούς. 

"Στόχος του ταξιδιού μου είναι να σταματήσουν αρχικά οι σφαγές, να ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν στοχευμένες κυρώσεις που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και οι οποίες θίγουν βίζα και πορτοφόλι και να συζητηθούν τα πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στις εκλογές", τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. "Δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές, πρέπει να στραφούμε στο λαό", τόνισε. 

Υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουκρανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς. Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αυστρίας στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ) ενόψει του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες υποστηρίζει "στοχευμένες κυρώσεις εναντίον όσων είναι υπεύθυνοι για την κλιμάκωση της βίας".  

Απερίφραστη καταδίκη από την ελληνική προεδρία της ΕΕ

"Η ελληνική προεδρία στρέφει τις σκέψεις της στα θύματα, στις οικογένειες των νεκρών, τους τραυματίες και καταδικάζει απερίφραστα κάθε έναν που δίνει κίνητρο ή υποκινεί την άσκηση βίας και κλιμακώνει τη βία" σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

"Συνεργαζόμαστε στενά με την ύπατη εκπρόσωπο Κάθριν Άστον και είμαστε σε συνεχή επαφή με πολλούς συναδέλφους μας. Χρειάζεται αναμφίβολα μία κινητοποίηση, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και της διεθνούς κοινότητας. Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι πάρα πολύ σημαντικός. Τα μηνύματα είναι πολύ καθαρά και θα τα λάβει υπόψη του και ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς αλλά και όλοι οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην Ουκρανία" κατέληξε ο κ. Βενιζέλος. 

Μεντβέντεφ: «Να είναι νόμιμη η ηγεσία της Ουκρανίας» 

Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα έχει πλήρεις διμερείς σχέσεις με την Ουκρανία μόνον όταν η νόμιμη ηγεσία της θα είναι σε "φόρμα", μετέδωσε το Ιντερφάξ. 

"Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους ουκρανούς εταίρους μας σε όλους τους τομείς, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε τα πάντα για να εκπληρώσουμε τις υποσχέσεις που δώσαμε. Αλλά την ίδια στιγμή, για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι ίδιοι οι εταίροι μας να είναι σε φόρμα και οι αρχές της Ουκρανίας να είναι νόμιμες και αποτελεσματικές", τόνισε ο Μεντβέντεφ. 

Ο ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι δε θα συνεργαστεί στην Ουκρανία παρά μόνο με μια εξουσία που υπερασπίζεται "τα συμφέροντα του κράτους" και "πάνω στην οποία δε σκουπίζει κανείς τα πόδια του". 

"Πρέπει οι εταίροι μας να έχουν δυναμισμό, η ηγεσία της Ουκρανίας να είναι νόμιμη και αποτελεσματική, να μην είναι σφουγγαρόπανο για να σκουπίζει κανείς τα πόδια του", πρόσθεσε ο ρώσος πρωθυπουργός.   

Ομπάμα: Να αποφασίσει ο λαός της Ουκρανίας για το μέλλον του

«Η προσέγγισή μας στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι να τα δούμε αυτά ως μια σκακιέρα του Ψυχρού Πολέμου πάνω στην οποία ανταγωνιζόμαστε με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ομπάμα .

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της Ουκρανίας είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τους ίδιους για το μέλλον τους, ότι ο λαός της Συρίας είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις χωρίς να χρειάζεται να φύγει μακριά από τις βόμβες και χωρίς να σκοτώνονται γυναίκες και παιδιά», είπε ο αμερικανός πρόεδρος.  

Καταδικάζοντας τη βία που προκάλεσε το θάνατο 26 ανθρώπων στο Κίεβο ο Ομπάμα αντέδρασε πολύ προσεκτικά στην ανακοίνωση της εκεχειρίας, που κηρύχτηκε την Τετάρτη μεταξύ της κυβέρνησης και των διαδηλωτών, η οποία τελικά δεν κράτησε και πολύ. Ο αμερικανός πρόεδρος σημείωσε ότι μπορεί η εκεχειρία «να κρατήσει» , αλλά τελικά η Ουκρανία θα πρέπει να κινηθεί προς την κατεύθυνση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και την διεξαγωγή ελεύθερων και δίκαιων εκλογών. 

Σημειώνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση χορήγησης βίζας σε 20 ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ουκρανίας οι οποίοι θεωρούνται από την Ουάσιγκτον ως βασικοί υπεύθυνοι για τη φονική  καταστολή των διαδηλώσεων στο Κίεβο, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Ο αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, δεν διευκρίνισε ονομαστικά τα πρόσωπα στα οποία επιβλήθηκε η απαγόρευση χορήγησης της αμερικανικής βίζας. 

«Σήμερα κινηθήκαμε να περιορίσουμε τις θεωρήσεις σε περίπου 20 ανώτερα στελέχη της ουκρανικής κυβέρνησης και σε άλλα άτομα που θεωρούμε υπεύθυνα για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που σχετίζονται με την πολιτική καταπίεση στην Ουκρανία» είπε ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. 

Ταξιδιωτική οδηγία από την Βουλγαρία 

Ταξιδιωτική οδηγία, με την οποία συνιστά στους πολίτες της να αποφεύγουν τα ταξίδια προς την Ουκρανία, εξέδωσε η Βουλγαρία. Στη σχετική ανακοίνωση του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται, επίσης, ότι οι Βούλγαροι που ζουν ήδη στην Ουκρανία θα πρέπει να μείνουν μακριά από τα κεντρικά σημεία του Κιέβου και να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις. 

Θα πρέπει ακόμη, όπως αναφέρεται στο σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων της Σόφιας "Novinite", να ελέγχουν τις τελευταίες πληροφορίες για την περιοχή όπου ζουν ή βρίσκονται προσωρινά. 

«Καμπανάκι» από το ΝΑΤΟ 

Σοβαρές επιπτώσεις στους δεσμούς του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία θα προκαλέσει τυχόν στρατιωτική παρέμβαση κατά της αντιπολίτευσης και των οπαδών της που διαδηλώνουν στο Κίεβο, δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

«Καλώ επειγόντως την ουκρανική κυβέρνηση να απόσχει από περαιτέρω βία. Εάν ο στρατός παρέμβει κατά της αντιπολίτευσης, οι δεσμοί της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ θα υποστούν σοβαρή ζημιά», ανέφερε ο Ρασμούσεν σε δήλωσή του μετά από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στο Κίεβο.  

Ενώ η Ουκρανία δεν είναι προς το παρόν μέλος στην στρατιωτική συμμαχία της Δύσης, εν τούτοις συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ σε μια σειρά από τομείς. Είκοσι οκτώ ουκρανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην ΝΑΤΟϊκή δύναμη του Αφγανιστάν.

 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Γαύδος: Το πρωί αντιδήμαρχος και το μεσημέρι υπάλληλος καθαριότητας 17:58Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι σε μαθήτριες Δημοτικού κοντά στο σχολείο τους17:44“Ο πρώτος από εμάς": Sneak preview από το επεισόδιο της Πέμπτης (εικόνες)17:31“Κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν17:17Κορονοϊός - Γρίπη: Πόσοι θάνατοι καταγράφηκαν την προηγούμενη εβδομάδα17:04Βαρκελώνη – Ναδάλ: Αποκλεισμός… με το καλημέρα16:50Το “Καλάθι του Πάσχα” και των “Νονών”: Πότε ξεκινούν και τι θα περιέχουν16:37Missing alert για την εξαφάνιση 16χρονης 16:23Αυτοκινητόδρομος Ε65: Πότε παραδίδεται το έργο16:10“Κινούμαι Ηλεκτρικά 2”: Τι πληρώνεται μέχρι την Παρασκευή15:56Επίδομα Μητρότητας Αυτοαπασχολούμενων - Μητσοτάκης: Άλλη μια δέσμευση που τηρήσαμε15:43Μάντσεστερ: Παιδί “κλέβει” περιπολικό και το οδηγεί (βίντεο ντοκουμέντο)15:29Μέση Ανατολή: Ο ΥΠΕΞ του Ιράν στην Κωνσταντινούπολη incognito15:15ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός ευρωψηφοδελτίου ο Δημήτρης Παπανώτας15:01Θεσσαλονίκη: Κατηγορούμενος για παρενόχληση σε λεωφορείο καταδικάστηκε14:48Κεφαλαλγία: Πότε είναι ανησυχητική;14:34Πάσχα - Δήμος Αθηναίων: δωρεάν δράσεις για παιδιά και μεγάλους14:20Μαρινάκης: Τα θαλάσσια πάρκα δεν αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα (βίντεο)14:04Γεωργούλης στο “Πρωινό”: Είμαι αθώος, το δικαστήριο θα με δικαιώσει (βίντεο)13:50ΔΥΠΑ: Πότε καταβάλλει επίδομα ανεργίας και δώρο Πάσχα13:36
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο