LATEST NEWS
 
Κόσμος /Ευρώπη /

Ουκρανία

Δημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2014 14:00 | Ανανέωση: 19 Φεβρουαρίου 2014 22:17

Αίμα, βία και αδιέξοδο στην Ουκρανία

Στα πρόθυρα του εμφυλίου βρίσκεται η Ουκρανία, η οποία μετρά νεκρούς και περιμένει τα αποτελέσματα της αντιτρομοκρατική επιχείρησης που είναι σε εξέλιξη. Live εικόνα από το Κίεβο.

 

Την ώρα που η Ουκρανία μετρά τουλάχιστον 26 νεκρούς, μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα. Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση έχει στόχο να εντοπίσει τις ριζοσπαστικές οργανώσεις που θεωρούνται υπεύθυνες για την επανάληψη των βίαιων επεισοδίων στο Κίεβο.

«Παρακολουθούμε  να γίνεται σκόπιμη και στοχευμένη χρήση βίας μέσω πυρπολήσεων, δολοφονιών, απαγωγών, τρομοκράτησης του πληθυσμού με εγκληματικούς σκοπούς. Και όλα αυτά με χρήση πυροβόλων όπλων», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Υπηρεσίας.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, περισσότερα από 1.500 πυροβόλα όπλα και 100.000 πυρομαχικά "έχουν πέσει στα χέρια εγκληματιών" από την Τρίτη και η Ουκρανία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με "συγκεκριμένες τρομοκρατικές ενέργειες".

"Σε πολλές περιοχές της χώρας δημοτικά κτίρια, γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών, της κρατικής ασφάλειας και της γενικής εισαγγελίας, μονάδες και αποθήκες του στρατού" έχουν καταληφθεί, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Αλεξάντρ Γιακιμένκο. "Δικαστήρια πυρπολούνται, οι βάνδαλοι καταστρέφουν ιδιωτικά διαμερίσματα, σκοτώνουν φιλειρηνικούς πολίτες", υποστήριξε. Ο Γιακιμέντο είπε ότι τις τελευταίες 24 ώρες παρατηρείται "κλιμάκωση της βίαιης αντιπαράθεσης και ευρεία χρήση όπλων από ομάδες εξτρεμιστικών τάσεων".

Η "απάντηση" Γιανουκόβιτς στην επιχείρηση

Η "απάντηση" του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην επιχείρηση, που όπως υποστηρίζει, παραχωρεί ευρείες εξουσίες στους στρατιωτικούς, ήταν να αντικαταστήσει τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αφού αυτός τη διέταξε.

Ο πρόεδρος διόρισε τον Γιούρι Ιλίιν στην θέση του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων, παύοντας τον Βολοντίμιρ Ζαμάνα, σύμφωνα με το κείμενο του διατάγματος που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της προεδρίας, στο οποίο δεν δίνεται καμία εξήγηση για αυτόν τον διορισμό.

Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης χωρίς προηγούμενο που συνταράσσει την Ουκρανία από τα τέλη Νοεμβρίου, ο στρατηγός Ζαμάνα έχει αναδειχτεί ως ένας υποστηρικτής της «ειρηνικής διευθέτησης» της κρίσης. Αφού ο στρατός ζήτησε στα τέλη του Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς τη λήψη «έκτακτων μέτρων» εναντίον των διαδηλωτών, ο Ζαμάνα σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωσε ότι «κανείς δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις για να περιστέλλει τα δικαιώματα των πολιτών».

Η καθαίρεση του Βολοντίμιρ Ζαμάνα, ο οποίος φημολογείται ότι δεν ήταν απόλυτα αφοσιωμένος στον πρόεδρο, ανακοινώθηκε την ώρα που η επίσημη εξουσία λέγεται ότι έχει εξαπολύσει μία «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση. Οι στρατιώτες μπορούν κάνουν χρήση όπλων και να επιβάλουν περιορισμούς στην κυκλοφορία, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές για να εξουδετερώσουν τους «εξτρεμιστές» που έχουν παρεισφρήσει στο πλήθος των διαδηλωτών, ανέφερε ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Πάβλο Λεμπέντεφ.

Οι στρατιώτες έχουν τα δικαίωμα να «περιορίσουν ή να απαγορεύσουν την κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών» προσέθεσε ο ίδιος. Επίσης τα στελέχη των ένοπλων δυνάμεων μπορούν να πραγματοποιούν ελέγχους στοιχείων ταυτοτήτων και να συλλαμβάνουν τα πρόσωπα εκείνα που έχουν διαπράξει «παράνομες πράξεις».

Χάος, βία, αίμα

Στη φωτιά του πολιτικού χάους παραδόθηκε από το βράδυ της Τρίτης το Κίεβο, καθώς με εντολή του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, πυρπόλησαν τις εγκαταστάσεις της αντιπολίτευσης στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Ακολούθησε όργιο δακρυγόνων, πυροτεχνημάτων και πυροβολισμών και το Κίεβο πήρε... φωτιά. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και αρκετοί αστυνομικοί. Οι αντικαθεστωτικοί πυρπόλησαν άρματα μάχης και εκατοντάδες τραυματίστηκαν.

Ανατριχίλα προκαλεί ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει έναν διαδηλωτή να σωριάζεται στο έδαφος μετά από πυροβολισμό. Το βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει μια ομάδα διαδηλωτών να απομακρύνουν από το σημείο που δέχτηκε τον πυροβολισμό τον άνθρωπο που είχε πέσει στο έδαφος.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει και μια ανατριχιαστική εικόνα η οποία μεταφέρεται από λογαριασμό σε λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δίπλα σε έναν τραυματισμένο διαδηλωτή, μία γυναίκα στέκεται ακόμη στα πόδια της, μιλώντας μάλιστα στο κινητό της, τη στιγμή που η πλάτη της φαίνεται να έχει καεί ολοσχερώς…

Ουκρανία - Διαδηλωτές - Τραυματισμοί - Νεκροί


Διάγγελμα Γιανουκόβιτς

Σε διάγγελμά του νωρίς το πρωί ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς τόνισε ότι «δεν είναι πολύ αργά για τον τερματισμό της σύγκρουσης» και προέτρεψε τους ηγέτες της αντιπολίτευσης να αποστασιοποιηθούν από τους ακραίους ριζοσπάστες, όπως αναφέρεται στη δήλωσή του, έτσι ώστε να "μπορέσει να συνομιλήσει διαφορετικά μαζί τους".

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, ο ουκρανός πυγμάχος που έγινε πολιτικός ηγέτης της αντιπολίτευσης, αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις με τον ουκρανό πρόεδρο τα ξημερώματα. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κλίτσκο, "υποχρεώθηκε" να εγκαταλείψει τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς, χωρίς να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία για το πώς θα σταματήσει η φονική βία στο Κίεβο. 

Ωστόσο, με νεότερες δηλώσεις του σε γερμανική εφημερίδα ο Κλίτσκο ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς θέλει να πραγματοποιηθούν σήμερα νέες συνομιλίες με την αντιπολίτευση και πρόσθεσε πως είναι πρόθυμος να συμμετάσχει - εφόσον η αστυνομία σταματήσει τη δράση της εναντίον των διαδηλωτών.

Ο Γιανουκόβιτς κήρυξε την Πέμπτη, ημέρα εθνικού πένθους, μετά τις συγκρούσεις που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 25 ανθρώπους μέσα σε 24 ώρες στο Κίεβο. Οι σημαίες στα επίσημα κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες, ενώ θα ματαιωθούν συναυλίες και αθλητικές συναντήσεις, σύμφωνα με διάταγμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.



Παράλληλα η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι άρχισε έρευνα για απόπειρα παράνομης κατάληψης της εξουσίας. Η έρευνα, η οποία έχει στόχο "ορισμένους πολιτικούς" που δεν κατονομάζονται, αφορά "παράνομες πολιτικές ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας", σύμφωνα με μια ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), η οποία είναι αρμόδια για την αντικατασκοπία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Οργή και καταδίκη για τη βία στην Ουκρανία

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ καταδίκασαν τις «απαράδεκτες, αχαρακτήριστες πράξεις» στην Ουκρανία.

Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Παρίσι η κα Μέρκελ και ο κ. Ολάντα διαβεβαίωσαν ότι οι υπεύθυνοι στην Ουκρανία, θα «τιμωρηθούν».

Οι αιματηρές ταραχές στην Ουκρανία και το σκηνικό χάους συγκεντρώνουν γενικότερα το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, με τη Ρωσία να παρακολουθεί προσεκτικά και την ΕΕ να συνεδριάζει εκτάκτως.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος σε δήλωσή του, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια που συγκλονίζουν την χώρα.

 

Η Μόσχα δείχνει τη Δύση ως υπεύθυνη της κρίσης

Η Μόσχα έδειξε και σήμερα τη Δύση ως την κύρια υπεύθυνη για το αιματοκύλισμα στο Κίεβο, μη διστάζοντας μάλιστα να αποκαλέσει τα γεγονότα ως πραξικόπημα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αξιωματούχοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως οι δραματικές καταστάσεις στην Ουκρανία, έχουν το ίδιο άρωμα όμοιο με εκείνο που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Μάλιστα, όσο παίρνουν οι ώρες όλο και περισσότεροι είναι εκείνοι που προτάσσουν το σενάριο της διχοτόμησης της Ουκρανίας, σε Ανατολική και Δυτική.

Μέχρι στιγμής η στάση της Ρωσίας κινείται εντός διπλωματικών πλαισίων, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσει αν οι συγκρούσεις περάσουν στην αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, την Κριμαία, στην οποία πέραν του γεγονότος ότι το 90% του πληθυσμού είναι Ρώσοι πολίτες, στο ναύσταθμο της Σεβαστούπολης βρίσκεται και ο ιστορικός ρωσικός στόλος.

Διπλωματικοί και οικονομικοί παράγοντες της Ρωσίας με ισχύ στην Ουκρανία προσπαθούν με όλα τα μέσα να κερδίσουν την μάχη της Ουκρανίας απέναντι στη Δύση καθώς σε αντίθετη περίπτωση αυτό θα σημάνει μια γεωστρατηγική ήττα της Μόσχας, αλλά και τον φόβο, πως ανάλογα επεισόδια μπορεί να μεταφερθούν και στο εσωτερικό της, με στόχο την ανατροπή του προέδρου Πούτιν.

Σε βάθος χρόνου η συγκεκριμένη κρίση είναι πολύ πιθανόν να επιφέρει παράπλευρες απώλειες και στην Ελλάδα καθώς εκφράζονται φόβοι πως θα ανοίξει και πάλι η μεταναστευτική κάνουλα φυγής για χιλιάδες Ουκρανούς, οι οποίοι θα αναζητήσουν μια ασφαλέστερη ζωή σε κάποια χώρα της Ε.Ε, ενώ ίσως επηρεάσει αρνητικά και το τουριστικό ρεύμα προς τη χώρας μας.

Αναβλήθηκε η εκταμίευση της δεύτερης δόσης

Η αποδέσμευση των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Ρωσία για την Ουκρανία, η δεύτερη δόση ενός πακέτου βοήθειας συνολικού ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς το Κίεβο, θα καθυστερήσει μέχρι την Παρασκευή, ανέφερε σήμερα μια ουκρανική κυβερνητική πηγή.

Η πρώτη δόση, ύψους 3 δισεκ. δολαρίων, ποσό που σχεδιαζόταν να βοηθήσει την Ουκρανία να αποπληρώσει ένα μέρος των χρεών της φέτος και να στηρίξει το νόμισμά της, είχε εκταμιευτεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ήλπιζε ότι η δεύτερη δόση θα δινόταν σύντομα, μέσω της αγοράς ουκρανικών ομολόγων από τη Μόσχα. Ωστόσο μια κυβερνητική πηγή διευκρίνισε σήμερα ότι "για τεχνικούς λόγους" η εφαρμογή της συμφωνίας αναβάλλεται μέχρι την Παρασκευή. "Αναμένουμε ότι τα χρήματα θα δοθούν την Παρασκευή", συμπλήρωσε.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΔίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκεΣήμερα 11:33 | Ειδήσεις

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν τον άνδρα να βγάζει από ένα σακίδιο φυλλάδια και να τα πετά στον αέρα και στη συνέχεια να περιλούζεται με ένα υγρό και να βάζει φωτιά στον εαυτό του.

ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδιαΣήμερα 07:52 | Ειδήσεις

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, υποβάθμισε την επίθεση στην Ισφαχάν, ενώ δεν θέλησε να επιρρίψει ευθύνες στο Ισραήλ. Τι ανέφερε για πιιθανά αντίποινα. 

Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)Σήμερα 08:13 | Ειδήσεις

Τι ανακοίνωσε η φιλοϊρανική πολιτοφυλακή για το πλήγμα που δέχθηκε σε διοικητικό κέντρο της, νότια της Βαγδάτης.

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλήΣήμερα 08:17 | Ειδήσεις

Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την νέα πυραυλική δοκιμή στην οποία προχώρησε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.


 


  

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Θείος δικάζεται για βιασμό της 10χρονης ανιψιάς του12:34Χατζηδάκης: Η Ελλάδα είναι η ευχάριστη έκπληξη της ευρωπαϊκής οικονομίας 12:20Ρόδος - Χατζηνικόλας: Η Περιφέρεια έταξε βοήθημα στα παιδιά του νεκρού εθελοντή, αλλά... δεν μπορεί να το δώσει!12:07Κρήτη: Επιτέθηκε στους γονείς του και τους ανάγκασε να κοιμηθούν σε εκκλησία11:54Δίκη Τραμπ: Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε11:41Τένις - Βαρκελώνη: Ο αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό11:29“Ανακαινίζω - Νοικιάζω”: εκατοντάδες εγκρίσεις αιτήσεων τις πρώτες ημέρες11:16Ευρωεκλογές - Κασσελάκης: Περιοδεία σε 27 νησιά για 10 ημέρες11:02Βόρεια Κορέα: Δοκιμή σε τεράστια πυραυλική κεφαλή10:49Formula 1 - GP Σαγκάης: Ο Φερστάπεν επικράτησε στον αγώνα σπριντ10:35Μίμης Φωτόπουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός10:22Κουρέτας για Θεσσαλία: Σε λίγες ώρες έπεσε όση βροχή πέφτει σε 3,5 μήνες (βίντεο)10:10Κακοκαιρία - Τρίκαλα: Χιόνισε στο Περτούλι (εικόνες)09:57“Υγεία πάνω απ’ όλα”: υπέρταση στις γυναίκες, κατάψυξη ωαρίων και δυσορθογραφία09:4421η Απριλίου 1967: η ημέρα που η Ελλάδα “μπήκε στον γύψο”09:30Θεσσαλονίκη: Νεκρός οδηγός σε τροχαίο09:17Πάσχα - Σκρέκας: Αρνί έως 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ09:04Ιράκ: Έκρηξη σε στρατιωτική βάση (βίντεο)08:51ΥΠΕΞ Ιράν για Ισραήλ: Δεν γίνεται επίθεση με παιδικά παιχνίδια08:37Κακοκαιρία: Νέο έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για ισχυρές βροχές και χαλάζι08:24
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο