LATEST NEWS
 
Κόσμος /Γενικά /

Διεθνής ανησυχία

Δημοσίευση: 19 Φεβρουαρίου 2014 13:14

Στην Ουκρανία στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας

Οι αιματηρές ταραχές στην Ουκρανία συγκεντρώνουν το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τη Ρωσία να παρακολουθεί προσεκτικά και την ΕΕ να συνεδριάζει εκτάκτως.

Ουκρανία - Διαδηλωτές - Τραυματισμοί - Νεκροί

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί προσεκτικά τα γεγονότα στην Ουκρανία, αλλά, όπως και πριν, ακολουθεί την αρχή τής μη εμπλοκής, σημειώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου, Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Η Ρωσία κατήγγειλε μια "απόπειρα πραξικοπήματος" στην Ουκρανία και ζήτησε από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης να "σταματήσουν την αιματοχυσία" στο Κίεβο, προσθέτοντας πως η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να φέρει την ειρήνη στο "φιλικό αδελφό κράτος".

"Στην ουσία, πρόκειται για απόπειρα πραξικοπήματος", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. "Η ρωσική πλευρά απαιτεί οι ηγέτες (της αντιπολίτευσης) να σταματήσουν την αιματοχυσία στη χώρα τους, να επαναλάβουν αμέσως το διάλογο με τις νόμιμες αρχές χωρίς απειλές ούτε τελεσίγραφα", προστίθεται. 

"Η Ουκρανία είναι ένα φιλικό αδελφό κράτος και ένας στρατηγικός εταίρος και θα χρησιμοποιήσουμε όλη την επιρροή μας για να επικρατήσει η ειρήνη και η ηρεμία", αναφέρεται ακόμη στη δήλωση χωρίς να προστίθενται λεπτομέρειες για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ρωσία.  

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε εξάλλου πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε τηλεφωνικά τη νύκτα για τα γεγονότα στο Κίεβο με τον ουκρανό ομόλογό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.  

Ο Πέσκοφ δήλωσε κι αυτός προς τους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία βλέπει τις διαμαρτυρίες ως απόπειρα πραξικοπήματος. Πρόσθεσε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει συμβουλές στον Γιανουκόβιτς. "Ο ρώσος πρόεδρος ουδέποτε έδωσε και εξακολουθεί να μην δίνει συμβουλές στον ουκρανό ομόλογό του για το τι πρέπει να κάνει ή να μην κάνει και δεν έχει την πρόθεση να δώσει στο μέλλον", δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το Ιντερφάξ.  

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέφυγε πάντως ερωτήσεις για το πότε η Ρωσία θα αποδεσμεύσει τη δεύτερη δόση ενός πακέτου στήριξης ύψους 15 δισεκ. δολαρίων προς την Ουκρανία. Ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ είχε δηλώσει τη Δευτέρα πως η Μόσχα θα αγοράσει αυτή την εβδομάδα ουκρανικά ομόλογα αποτιμημένα σε ευρώ και πηγή της ουκρανικής  κυβέρνηση είχε πει πως το Κίεβο περιμένει ότι τα χρήματα θα φθάσουν σήμερα. Ερωτηθείς για τη δεύτερη δόση, ο Πεσκόφ είπε πως δεν θέλει να σχολιάσει.

Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ για την Ουκρανία 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες για συνομιλίες σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του καθεστώτος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ωρών, ανακοίνωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. 

"Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών για την Ουκρανία θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 14:00 στις Βρυξέλλες", τόνισε η εκπρόσωπος της Άστον. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε νωρίτερα στις Βρυξέλλες ότι οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να καταλήξουν επειγόντως σε συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων εναντίον αυτών που ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπερβολικής βίας στην Ουκρανία. 

"Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η ΕΕ θα απαντήσει σε οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης στη χώρα αυτή. Για το λόγο αυτό περιμένουμε να συμφωνήσουν επειγόντως οι χώρες μέλη σε στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τις ταραχές και τη χρήση υπέρμετρης βίας", τόνισε ο Μπαρόζο. 

"Καλούμε όλες τις πλευρές να θέσουν αμέσως τέλος στη βία και ν' αρχίσουν έναν ουσιαστικό διάλογο ανταποκρινόμενοι στις προσδοκίες του ουκρανικού λαού", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Στο Παρίσι, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα και πρόσθεσε ότι είναι "πιθανή" η επιβολή ατομικών κυρώσεων από την ΕΕ. "Δεν θα παραμείνουμε αδιάφοροι. Θα υπάρξουν αποφάσεις με τη γερμανική αντιπροσωπεία και πιθανώς και κυρώσεις", τόνισε ο Φαμπιούς αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής ευρωπαϊκών μέτρων. 

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει από αύριο κιόλας "στοχευμένες" κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τη χρήση αστυνομικής βίας στην Ουκρανία, ανακοινώθηκε από τη γαλλική προεδρία. 

"Ο πρόεδρος ζήτησε από την ΕΕ να λάβει πολύ γρήγορα τις αποφάσεις που θα επιτρέψουν την επιβολή των κυρώσεων αυτών κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της 20ής Φεβρουαρίου", τονίζεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ολάντ είχε συνομιλίες με τον πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ με τον οποίο συμφώνησαν "στην ανάγκη επιβολής γρήγορα στοχευμένων κυρώσεων σε βάρος των κύριων υπευθύνων". 

Στο Βερολίνο, η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτς δήλωσε ότι η Άγγελα Μέρκελ "λυπάται" για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.  

"Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ λυπάται βαθιά για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και πιστεύει ότι πρέπει να επανεξεταστεί τώρα η όλη κατάσταση", τόνισε η Βιρτς σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν έχει έλθει πλέον η ώρα για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ουκρανίας. 

"Είναι φανερό ότι η κατάσταση πρέπει από σήμερα να επανεξεταστεί. Θα υπάρξουν περαιτέρω βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί", τόνισε η Βιρτς.

Για σφάλμα Γιανουκόβιτς κάνει λόγο η Γερμανία 

Στο Βερολίνο, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε "μεγάλο σφάλμα" του Γιανουκόβιτς την άρνησή του να αρχίσει "σοβαρές διαπραγματεύσεις" με τους αντιπάλους του. 

"Οι ελιγμοί χρονοτριβής του προέδρου Γιανουκόβιτς κόστισαν ακριβά στην Ουκρανία. Η άρνησή του για σοβαρές συζητήσεις για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση και για συνταγματική μεταρρύθμιση είναι ένα μεγάλο σφάλμα", αναφέρει ο υπουργός σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο. 

"Ζητώ με ένταση να αποκηρυχθεί η βία. Και αυτό απευθύνεται προς τις δυνάμεις της τάξης, αλλά επίσης προς τα ριζοσπαστικά στοιχεία στους κόλπους των διαδηλωτών", υπογράμμισε. "Αποτελεί ευθύνη του προέδρου Γιανουκόβιτς, της κυβέρνησης και των δυνάμεων της τάξης να ενεργήσουν με λογικό τρόπο και να κατευνάσουν την κατάσταση", συνέχισε ο υπουργός, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στο Παρίσι για ένα γαλλογερμανικό υπουργικό συμβούλιο. 

Ανησυχία και στο Βατικανό 

Στο Βατικανό, ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις ταραχές που συγκλονίζουν την Ουκρανία και ζήτησε από όλα τα μέρη "να σταματήσουν κάθε βίαιη ενέργεια".

Ταξιδιωτική οδηγία από την Ρουμανία 

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας συνιστά στους Ρουμάνους που ταξιδεύουν στην Ουκρανία να αποφεύγουν τις περιοχές των διαμαρτυριών. 

Σε ανακοίνωση του ρουμανικού ΥΠΕΞ που δόθηκε στη δημοσιότητα τονίζεται: "λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσφατα βίαια γεγονότα στο κέντρο του Κιέβου που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών, το ΥΠΕΞ συνιστά στους Ρουμάνους πολίτες να μην συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δραστηριότητες" και να αποφεύγουν περιοχές στο κέντρο του Κιέβου ή όπου αλλού ενδέχεται να "ξεδιπλωθούν" τέτοιου είδους συμβάντα. 

Επίσης, το ρουμανικό ΥΠΕΞ συστήνει στους Ρουμάνους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Κίεβο, δεδομένου ότι από χθες τα μεσάνυχτα η πρόσβαση στην πόλη έχει απαγορευτεί για όλα τα μέσα μεταφοράς και το μετρό δεν θα λειτουργεί έως αύριο το απόγευμα. 

Ευθύνες στον Γιανουκόβιτς επιρρίπτει η Σουηδία 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ επέρριψε την ευθύνη για τους νεκρούς του Κιέβου στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, λέγοντας ότι "τα χέρια του είναι λερωμένα με αίμα". 

"Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι: η τελική ευθύνη για τους νεκρούς και τη βία ανήκει στο πρόεδρο Γιανουκόβιτς. Έχει αίμα στα χέρια του", έγραψε στο Twitter ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών. 

"Προσβλέπω στην ισχυρή ενότητα του (σουηδικού) κοινοβουλίου σήμερα κατά της βίας και της καταστολής στην Ουκρανία. Άνθρωποι πυροβολούνται και σκοτώνονται στους δρόμους μίας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας", πρόσθεσε. 

Ο Καρλ Μπιλτ έχει ταχθεί από χθες υπέρ της επιβολής κυρώσεων κατά του ουκρανικού καθεστώτος. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά των συμφερόντων των προσώπων που συνδέονται με τη βία και την καταστολή στην Ουκρανία", έγραψε χθες στο Twitter. 

Κυρώσεις στην Ουκρανία θα ζητήσει η Πολωνία 

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή 'Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά της ουκρανικής κυβέρνησης, μετά το θάνατο και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς χθες στο Κίεβο. 

"Θα έχω σήμερα συνομιλίες με τους ηγέτες των μεγαλυτέρων ευρωπαϊκών χωρών και θεσμών και θα τούς πείσω να επιβάλουν κυρώσεις-ατομικές και οικονομικές", τόνισε ο Τουσκ σε έκτακτη συνεδρίαση του πολωνικού Κοινοβουλίου. 

"Ελπίζω ότι η στάση αυτή της Πολωνίας θα βοηθήσει την ΕΕ ως σύνολο στη λήψη γρήγορων αποφάσεων", πρόσθεσε ο Τουσκ.

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του ΆντενΣήμερα 08:28 | Ειδήσεις

Η ενημέρωση από το ΓΕΕΘΑ για την εμπλοκή της ελληνικής φρεγάτας.

Ερντογάν - Στάινμαγερ: Η Τουρκία ζήτησε τερματισμό των αμυντικών περιορισμώνΧθες 17:18 | Ειδήσεις

Με θέρμη, επιστρατεύοντας και το ιππικό υποδέχθηκε ο Ερντογάν τον Στάινμαγερ. Τι περιελάμβανε η ατζέντα των συζητήσεων τους. Διαδηλώσεις στη χώρα για την επίσκεψη του  Στάινμαγερ

Γενοκτονία των Αρμενίων - Τουρκικό ΥΠΕΞ: Διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότωνΧθες 18:24 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, πρόκειται για μια προσπάθεια να ικανοποιηθούν «κάποιοι ριζοσπαστικοί κύκλοι», μέσω των δηλώσεων Μπάιντεν

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πλήγματα σε 40 στόχους της ΧεζμπολάχΧθες 17:05 | Ειδήσεις

Τι υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και τι ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Κως – Θάνατος βρέφους: Ελεύθεροι με όρους οι γονείς09:16Ευρωεκλογές - Κόκκαλης: Η Ελλάδα πρέπει να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης κλιματικής ανάγκης09:03Φλώρος: Απολογία για την επίθεση στον Γραμμένο08:49Φρεγάτα Ύδρα: Κατέρριψε drone στον κόλπο του Άντεν08:36Καταγγελία για σβήσιμο τσιγάρου στο πρόσωπο μαθητή: “Εκπαιδευτικοί γνώριζαν πως δεν ήταν το μόνο περιστατικό”08:22Κηφισός: “Μποτιλιάρισμα” δεκάδων χιλιομέτρων λόγω τροχαίων08:09“The 2Night Show” – Βρεττός: Δεν με ενδιαφέρει να γίνω παρουσιαστής07:55Εορταστικό ωράριο: Αυλαία κάνει σήμερα στα εμπορικά καταστήματα07:42“Καλημέρα Ελλάδα:” Ο Φλώρος διαψεύδει τη γροθιά στον Γραμμένο, μέσω της δικηγόρου του07:28“The 2Night Show”: Η Μαρία Ιορδάνοβα και η Μαρίνα Μπομπέτσι για το viral “Scorpios”07:15Γιώργος Γεννηματάς: ο εμπνευστής του ΕΣΥ07:01Rapid test δωρεάν την Πέμπτη σε 186 σημεία06:48Τροχαίο δυστύχημα στην Ημαθία06:34Εορτολόγιο - 25 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα06:21Καιρός: Σκόνη, καταιγίδες και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:07Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Πήραν το πλεονέκτημα έδρας οι “ερυθρόλευκοι”00:12Πειραιάς: Έπεσε στη θάλασσα ενώ επιβιβαζόταν στο πλοίο23:58Λονδίνο: αφηνιασμένα άλογα έσπειραν τον πανικό στους δρόμους της πόλης (βίντεο)23:45Παρά-Κολύμβηση: Μιχαλεντζάκης και Σταματοπούλου πήραν αργυρά μετάλλια23:18Νίσυρος - Κασσελάκης: Ο Σαϊμίρ και ο γιος του κατήγγειλαν ένα κατ’ εξακολούθηση έγκλημα (βίντεο)23:04
00:00:14Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πλήθος22-03-2019 09:43 
00:02:21 
Θρήνος, οργή και αποκαλύψεις για τα μακελειά σε Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία20-03-2019 13:59
00:01:20 
Σεισμός στην Τουρκία20-03-2019 09:50
00:01:35 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο20-03-2019 20:55
00:00:44 
Η υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ ψεκάζεται με το άρωμα «φασισμός»20-03-2019 07:28
00:02:10 
Πλήθος ομογενών έδωσε το παρών στην εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου19-03-2019 20:46
00:02:09 
Το παιχνίδι των προκλήσεων παίζει και ο Ιβάνοφ19-03-2019 20:12
00:03:10 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις ο Ερντογάν, αποκαλώντας την Κωνσταντινούπολη πόλη του Ισλάμ19-03-2019 20:11
00:02:37 
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη19-03-2019 20:51
00:00:54 
Συναγερμός για επίθεση σε σχολείο σήμανε στις αρχές της Νορβηγίας19-03-2019 20:52
00:01:41 
Ο γύρος του κόσμου «με μια ματιά»19-03-2019 13:42
00:03:00 
Θλίψη και οργή από τις αποκαλύψεις για τον μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας19-03-2019 13:40
00:02:35 
Έλληνες της Ουτρέχτης περιγράφουν στον ΑΝΤ1 τον τρόμο που βίωσαν 18-03-2019 20:07
00:01:58 
Συνελήφθη ο Τούρκος που σκότωσε τους επιβάτες του τραμ στην Ουτρέχτη 18-03-2019 20:06
00:02:09 
Βήμα-βήμα ψάχνουν τα ίχνη του μακελάρη της Νέας Ζηλανδίας ανά την υφήλιο 18-03-2019 20:05
00:01:32 
Σύντομες ειδήσεις από όλον τον κόσμο18-03-2019 14:07
00:02:38 
Νέα Ζηλανδία: μέσω …διαδικτύου αγόραζε όπλα ο μακελάρης18-03-2019 13:31
00:01:46 
Επεισοδιακές διαδηλώσεις σε Σερβία, Αλβανία και Γαλλία 17-03-2019 20:45
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο