Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα
Δημοσίευση: 12 Φεβρουαρίου 2014 09:00Προτελευταία στην Ε.Ε. η Ελλάδα στο θέμα της ελευθερίας του Τύπου
Τη μεγαλύτερη πτώση, όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου, στην Ευρώπη σημείωσε η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στην προτελευταία θέση, ψηλότερα μόνο από τη Βουλγαρία.
Στην έκθεση της μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης της ελευθεροτυπίας «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (Reporters sans frontieres, RSF) η Ελλάδα βρίσκεται στην 99η θέση παγκοσμίως. «Η πιο σημαντική πτώση του δείκτη για την ελευθερία του Τύπου στην Ευρώπη ήταν αυτή της Ελλάδας, η οποία υποχώρησε 14 θέσεις», δηλώνει η Ντελφίν Χάλγκαντ, προσθέτοντας πως «η κατάσταση στην Ελλάδα αποτελεί τη χειρότερη εκδοχή της οικονομικής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη».
Η οργάνωση σημειώνει στην έκθεσή της πως οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα πέφτουν συχνά θύματα επιθέσεων (κάνοντας ειδική μνεία στη Χρυσή Αυγή), ενώ κάνει αναφορά στο κλείσιμο της ΕΡΤ.
Η Βρετανία απώλεσε τρεις θέσεις και κατατάσσεται πλέον 33η. Σε αυτή τη χώρα «ασκήθηκαν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας σκανδαλώδεις πιέσεις στην εφημερίδα The Guardian», μεταξύ άλλων, υπενθύμισε η RSF.
Η Βουλγαρία βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έπειτα από μια χρονιά που σημαδεύτηκε από τις βίαιες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων τις οποίες διέπραξαν στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας στο περιθώριο διαδηλώσεων.
Η Βρετανία απώλεσε τρεις θέσεις και κατατάσσεται πλέον 33η. Σε αυτή τη χώρα «ασκήθηκαν στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας σκανδαλώδεις πιέσεις στην εφημερίδα Guardian», υπενθυμίζει η RSF.
Η Γαλλία, η οποία έχασε μια θέση πέφτοντας στην 39η, γνώρισε επίσης μια «ανησυχητική» χρονιά το 2013, σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επικαλέστηκε ιδίως την απόφαση της γαλλικής δικαιοσύνης να αποσυρθούν δημοσιεύματα σχετικά με καταγεγραμμένες συνομιλίες για την υπόθεση της πολυεκατομμυριούχου Λιλιάν Μπετανκούρ από τον ιστότοπο Mediapart και το περιοδικό Le Point.
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση, ακολουθούμενη, όπως και την περασμένη χρονιά, από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.
Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» επικρίνουν ορισμένες χώρες της Δύσης διότι, όπως τονίζουν, «το επιχείρημα της εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιείται καταχρηστικά για να περιστέλλεται η ελευθερία της πληροφόρησης».
Αυτό ισχύει, κατά την οργάνωση, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίες κατρακύλησαν 13 θέσεις στην κατάταξή της πέφτοντας στην 43η.
Η ΜΚΟ αναφέρθηκε στην καταδίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ σε 35 χρόνια κάθειρξη διότι διαβίβασε στον ιστότοπο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα διπλωματικά έγγραφα, καθώς και στη δίωξη σε βάρος του Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA).
Τέλος, μεγάλη υποχώρηση της ελευθερίας του Τύπου καταγράφηκε το 2013 σε χώρες όπου ξέσπασαν ένοπλες συρράξεις, όπως το Μάλι και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.