Εφετείο Φλωρεντίας
Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2014 06:48Ένοχοι εκ νέου Αμάντα Νοξ και Σελεσίτο για τη στυγερή δολοφονία
Το εφετείο της Φλωρεντίας έκρινε ένοχους την Πέμπτη την Αμερικανίδα φοιτήτρια Αμάντα Νοξ και τον Ιταλό φίλο της, Ραφαέλε Σολεσίτο, για τη δολοφονία το 2007 της Βρετανίδας συγκατοίκου της Μέρεντιθ Κέρτσερ, επικυρώνοντας την απόφαση του 2009.
Το ιταλικό εφετείο καταδίκασε ερήμην τη Νοξ σε 28 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη και τον Σολεσίτo σε 25 χρόνια κάθειρξη.
Η Νοξ και ο Σολεσίτο είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2009 σε 26 και 25 χρόνια κάθειρξη, αντίστοιχα, για τη δολοφονία της Κέρτσερ τον Νοέμβριο του 2007. Τον Οκτώβριο του 2011 είχαν αθωωθεί σε δεύτερο βαθμό, όμως η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον Μάρτιο του 2013. Η νέα δίκη τους στο εφετείο της Φλωρεντίας, που επικύρωσε την αρχική απόφαση του 2009, είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2013.
Έως τώρα, ο μοναδικός που έχει καταδικαστεί οριστικά για την υπόθεση ήταν ο υπήκοος Ακτής Ελεφαντοστού Ρούντι Γκουέντε, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16 ετών για ανθρωποκτονία και σεξουαλική επίθεση, όμως οι δικαστές έχουν κρίνει ότι δεν έδρασε μόνος του.
Τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2007 η 21χρονη Μέρεντιθ Κέρτσερ, φοιτήτρια από το Λιντς, βρέθηκε ημίγυμνη σε μια λίμνη αίματος στο δωμάτιο που μοιραζόταν με την Νοξ στην Περούτζια. Το σώμα της έφερε 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε ότι είχε βιαστεί.
Η 25χρονη Αμάντα Νοξ μετά την απελευθέρωσή της το 2011 επέστρεψε στη γενέτειρά της, το Σιάτλ των ΗΠΑ, και δεν ήταν παρούσα στη νέα δίκη, ενώ μπορεί να ασκήσει και πάλι έφεση στο ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας. Στην περίπτωση αυτή και εφόσον δεν αθωωθεί, η Ιταλία μπορεί να ζητήσει την έκδοσή της. Από πλευράς του, ο Σολεσίτο εξακολουθεί να είναι ελεύθερος εν αναμονή της επικύρωσης της απόφασης από το ανώτατο δικαστήριο, όμως δεν μπορεί να ταξιδέψει εκτός Ιταλίας.
Τρομοκρατημένη από την απόφαση δήλωσε η Αμάντα Νοξ
Στενοχωρημένη και τρομοκρατημένη για την απόφαση του ιταλικού δικαστηρίου, δήλωσε η Αμερικανίδα φοιτήτρια, Αμάντα Νόξ, χαρακτηρίζοντας «άδικη» την ετυμηγορία.
«Αφού το δικαστήριο μας είχε αθωώσει την πρώτη φορά, περίμενα κάτι καλύτερο από το ιταλικό σύστημα δικαιοσύνης. Τα αποδεικτικά στοιχεία και οι κατηγορίες δεν δικαιολογούν μια ετυμηγορία ενοχής πέραν της λογικής αμφιβολίας», ανέφερε σχετικά η Νοξ δια του εκπροσώπου της.