Οργισμένες διαδηλώσεις
Δημοσίευση: 27 Νοεμβρίου 2013 10:18Εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στην Ταϊλάνδη
Οι διαδηλωτές εδώ και ημέρες στοχεύουν κρατικά κτίρια, προσπαθώντας να διακόψουν τη λειτουργία κυβερνητικών υπηρεσιών και υπουργείων, προκειμένου να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα.
Το Γραφείο Ερευνών της Ταϊλάνδης, το αντίστοιχο FBI της χώρας, στεγάζεται σε ένα κτιριακό συγκρότημα, στη βόρεια Μπανγκόκ, μαζί με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. «Ζητήσαμε την εκκένωση του κτιρίου του Γραφείου Ερευνών», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Θαρίτ Πενγκντίτ, τονίζοντας ότι «μέσα σε μισή ώρα θα έχουν απομακρυνθεί όλοι οι υπάλληλοί».
Χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία προς το κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το Γραφείο Ερευνών της χώρας. Μετά το κλείσιμο πέντε υπουργείων τις τελευταίες δύο ημέρες, σχεδόν 4.000 διαδηλωτές βγήκαν και σήμερα στους δρόμους, απαιτώντας την παραίτηση της πρωθυπουργού και του αδελφού της.
Οι οργισμένες διαδηλώσεις ξέσπασαν μετά από ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο αμνηστίας, που δεν ψηφίστηκε από τη Γερουσία και το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή του αδελφού της Γινγκλούκ, χωρίς να εκτίσει ποινή φυλάκισης για μια καταδίκη διαφθοράς του 2008.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα το Γραφείο Ερευνών εξέδωσε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του ηγέτη της αντικυβερνητικής εκστρατείας Σουτέπ Ταουγκσουμπάν όσον αφορά στον ρόλο που φέρεται ότι διαδραμάτισε κατά την περίοδο που διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία υπόθεση που αφορά τον θάνατο τουλάχιστον 90 ανθρώπων κατά την καταστολή, το 2010, των διαδηλώσεων οπαδών του πρώην πρωθυπουργού Θαξίν Σιναουάτρα, αδελφού της νυν πρωθυπουργού της χώρας.
Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα, συνεχίζεται στο κοινοβούλιο η συζήτηση γύρω από την πρόταση μομφής που έχει καταθέσει σε βάρος της κυβέρνησης το Δημοκρατικό Κόμμα, που, πάντως, εδώ και σχεδόν 20 χρόνια δεν έχει κερδίσει καμιά εκλογική αναμέτρηση.
Ο Αμπισίτ Βετζατζίβα, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, υποστήριξε στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης πως η διαφθορά έχει διπλασιαστεί στα δύο χρόνια της κυβέρνησης της Γινγκλούκ.
Η πρωθυπουργός, η οποία αναμένεται ότι θα ξεπεράσει την πρόταση μομφής χάρη στην άνετη πλειοψηφία που διαθέτει στο κοινοβούλιο, δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τον Σουτέπ και επανέλαβε ότι το κράτος "δεν θα καταφύγει στη βία". "Δεν υπάρχει παρά μια δημοκρατία και μια εκλεγμένη κυβέρνηση, όχι καθεστώς Τακσίν", δήλωσε απορρίπτοντας τις κατηγορίες των αντιπάλων της ότι είναι η μαριονέτα του αδελφού της.
Ο Σουτέπ από την πλευρά του ζήτησε να δημιουργηθεί μια μη αιρετή διοίκηση για να κυβερνήσει τη χώρα, δηλώνοντας έτσι για πρώτη φορά με σχετικά σαφή τρόπο πως η βούληση των διαδηλωτών είναι να απαλλαγούν από το δημοκρατικό σύστημα, σε μια χώρα που έχει γνωρίσει 18 πραξικοπήματα ή απόπειρες πραξικοπήματος μετά την εγκαθίδρυση της συνταγματικής μοναρχίας, το 1932.
"Αν καταστρέψουμε το σύστημα Τακσίν (...), θα το αντικαταστήσουμε με ένα συμβούλιο του λαού", το οποίο "θα επιλέγει τα σωστά πρόσωπα για τις θέσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών", δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ απευθυνόμενος σ' ένα ενθουσιώδες πλήθος.