Μπεσίκτας
Δημοσίευση: 08 Σεπτεμβρίου 2014 20:32Οπαδοί της Μπεσίκτας κατηγορούνται για απόπειρα πραξικοπήματος
Με την ποινή των ισοβίων απειλούνται 35 οπαδοί της Μπεσίκτας τους οποίος εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης κατηγορεί για "απόπειρα πραξικοπήματος" κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο επικαλείται κυρίως η εφημερίδα "Μιλιέτ", οι 35 οπαδούς "επιχείρησαν να διαδώσουν μια εικόνα (για τα γεγονότα) παρόμοια με αυτή των αραβικών ανοίξεων προμηθεύοντας τον ξένο Τύπο με φωτογραφίες των συγκρούσεων με σκοπό να ανατρέψουν με παράνομα μέσα τη νόμιμη κυβέρνηση της Τουρκίας". Η ημερομηνία των δίκης των 35 μελών της "Τσαρσί" δεν έχει ακόμη ορισθεί.
Η "Τσαρσί της Μπεσίκτας", η οποία κατατάσσεται πολιτικά στην αριστερά, υποστηρίζει τόσο τη λαϊκή κληρονομιά του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ, όσο και τη μάχη των εργατών εναντίον του υπερφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Ηυπεύθυνη για την Τουρκία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Έμμα Σινκλέρ Ουέμπ, κατήγγειλε στο λογαριασμό της στο Twitter τη "γελοία" εμμονή των τουρκικών δικαστικών αρχών εναντίον των οπαδών της Μπεσίκτας.
Η εξέγερση του 2013 είχε αρχίσει στα τέλη Μαΐου με την κινητοποίηση λίγων οικολόγων ακτιβιστών οι οποίοι ήταν αντίθετοι στην καταστροφή ενός μικρού δημόσιου κήπου, του πάρκου Γκεζί, στις παρυφές της εμβληματικής πλατείας Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Έπειτα από μια βίαιη επέμβαση των δυνάμεων καταστολής τα χαράματα της 31ης Μαΐου, η κινητοποίηση μετατράπηκε σ' ένα άνευ προηγουμένου κύμα πολιτικής αμφισβήτησης εναντίον της αυταρχικής και ισλαμιστικής παρέκκλισης του τότε πρωθυπουργού και νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως κατήγγελλαν οι διαδηλωτές.
Επί τρεις εβδομάδες, περισσότεροι από 3,5 εκατ. Τούρκοι πραγματοποίησαν πορείες σε εκατό πόλεις της χώρας και οι διαδηλώσεις τους κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις της τάξης. Η καταστολή είχε αποτέλεσμα το θάνατο 8 ανθρώπων, πάνω από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.
Ο σύνδεσμος των οπαδών της Μπεσίκτας, μαζί με πολλές οργανώσεις που προέρχονταν από την τουρκική κοινωνία των πολιτών, ήταν μία από τις αιχμές του δόρατος της αμφισβήτησης.