LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΔικαιοσύνηΔημοσίευση: 25 Σεπτεμβρίου 2018 10:42

Αντιδράσεις για την καθυστέρηση του πορίσματος για το Μάτι

Η εντολή της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Η ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης στο «Καλημέρα Ελλάδα». Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.  

Μπλε Λιμανάκι - Ραφήνα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την καθυστέρηση του πορίσματος για τις ευθύνες της φονικής φωτιάς στο Μάτι της Αττικής, μετά την παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε από τους εισαγγελείς να συμπεριλάβουν στη δικογραφία που σχηματίζουν και το πόρισμα που θα συντάξει για το θέμα η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου.

Η έρευνα της κ. Παπασπύρου σχετικά με τον διοικητικό έλεγχο όλων των εμπλεκόμενων φορέων από τους ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, ξεκίνησε μόλις στις 6 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό διάστημα.

Μιλώντας στο «Καλημέρα Ελλάδα» η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Διοίκησης δήλωσε ότι, «στις 3 Αυγούστου 2018 δόθηκε εντολή ελέγχου σε μικτό κλιμάκιο με για να επιθεωρήσουν όλες τις αυθαίρετες κατασκευές και εμπόδισαν τον κόσμο να κατέβει στις παραλίες» και εξήγησε ότι, «στη συνέχεια, όταν ο πραγματογνώμονος των συγγενών ζήτησε την παρέμβασή μου για ελέγξουμε τους επιθεωρητές, το θεώρησα υποχρέωσή μου. Θα επιθεωρηθούν οι δήμοι, η περιφέρεια, η Πυροσβεστική, όλοι αν τηρήθηκαν σωστά οι διαδικασίες».

Όπως η ίδια τόνισε, «η υπόθεση δε φεύγει ποτέ από τους εισαγγελείς».

Το πολυσέλιδο πόρισμά του για τα αίτια της πολύνεκρης πυρκαγιάς στο Μάτι παραδόθηκε χθες στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο από τον πυραγό της Πυροσβεστικής που ερεύνησε για λογαριασμό της Εισαγγελίας την υπόθεση.

Ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής, που έλαβε εντολή να μελετήσει όλα τα στοιχεία για τη φονική πυρκαγιά ως πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας, συνέταξε πόρισμα 100 σελίδων το οποίο πλέον είναι στη διάθεση των εισαγγελικών λειτουργών που ερευνούν κάθε φάση της τραγωδίας όπως εκτυλίχθηκε πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και αμέσως μετά το πέρασμα της καταστροφικής φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πραγματογνώμονας της Εισαγγελίας δεν προχωράει σε απόδοση ευθυνών κατά προσώπων, κάτι που θα γίνει από τους εισαγγελικούς λειτουργούς που θα συνεκτιμήσουν όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης. Ωστόσο ο πυραγός φαίνεται να καταλήγει και να περιγράφει λεπτομερώς συγκεκριμένα ευρήματα και εμπεριστατωμένες αξιολογήσεις εν είδει συμπερασμάτων του πορίσματος. Τα συμπεράσματα αυτά θα οδηγήσουν, συγκρινόμενα και με άλλα στοιχεία, ακόμη και κατασχεθέντα και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας, σε συγκεκριμένα πρόσωπα που τελικώς θα κληθούν από την Εισαγγελία σε εξηγήσεις.

Να σημειωθεί ότι τις πρώτες κιόλας ημέρες από την έναρξη της έρευνας, οι εισαγγελείς σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος δύο στελεχών της πυροσβεστικής για την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης, για την οποία κλήθηκαν σε εξηγήσεις. Η κατηγορία σχετίζεται με "αναληθή στοιχεία" που είχαν χορηγηθεί στο πλαίσιο της έρευνας.

Στην διενέργεια της έρευνας για το Μάτι έχουν προστεθεί δύο εισαγγελείς, οι Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος, οι οποίοι μαζί με τη συνάδελφό τους Βαρβάρα Γνεσούλη συνεχίζουν την αξιολόγηση του υλικού. Αρχικά μαζί με την κ. Γνεσούλη την έρευνα έκανε και ο κ. Ζαγοραίος, ο οποίος όμως την 1 Οκτωβρίου αποχωρεί από τη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας καθώς προήχθη και πλέον θα υπηρετεί στην Εισαγγελία Εφετών.

Αργυρή Ακτή - οικόπεδο - γκρεμός - 26 νεκροί αγκαλιασμένοι

Δικηγόρος θυμάτων: θα προβώ στην εισαγγελία για ανάκληση του εγγράφου

Κατηγορηματικός ότι δεν είναι νόμιμο το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία για τις φωτιές στο Μάτι και το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης εμφανίστηκε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο δικηγόρος συγγενών των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς Αντώνης Φούσας.

«Οι εισαγγελείς πρωτοδικών είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να ασκήσουν διώξεις και δεν παίρνουν από κανέναν εντολές. Κανείς δεν έχει αρμοδιότητα να παρέμβει» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούσας.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η έκθεση της επιθεωρήτριας δημόσιας διοίκησης «θα ασχοληθεί με τα τυχόν πειθαρχικά παραπτώματα. Η ποινική έρευνα είναι τελείως άσχετη με αυτό».

Παρόλα αυτά σημείωσε ότι «στην πράξη δεν είναι εύκολο (σ.σ. για τους εισαγγελείς που διεξάγουν την έρευνα) να την αγνοήσουν (σ.σ. την παραγγελία της κυρίας Δημητρίου).

«Δεν ξέρω αν φρενάρουν την έρευνα, ξέρω ότι θα καθυστερήσει πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Φούσας υπογραμμίζοντας ότι «αν έγινε η παραγγελία αυτή, δεν είναι νόμιμο, είναι απαράδεκτο και θα προβώ σε ενέργειες στην εισαγγελέα για να ανακληθεί αυτό το έγγραφο».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε, τονίζοντας ότι, «η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης».

ΝΔ: αδιανόητο να "παγώσει" η έρευνα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

Σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αανφέρεται «η είδηση ότι παγώνει η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για την εθνική τραγωδία στο Μάτι είναι αδιανόητη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου φέρει ακέραιη την ευθύνη γι' αυτήν την εξέλιξη. Η εντολή της κ. Δημητρίου συνιστά αθέμιτη παρέμβαση στην ανεξαρτησία των εισαγγελικών λειτουργών στους οποίους έχει ανατεθεί η διεξαγωγή της προκαταρκτικής εξέτασης. 

Είναι δε, πέρα από κάθε νομική λογική, μια κατεπείγουσα ποινική έρευνα να διακόπτεται για να λάβει υπόψη της τα αποτελέσματα ενός διοικητικού ελέγχου που ξεκίνησε πριν από 15 μέρες από τη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης κ. Μαρία Παπασπύρου. Όχι μόνον διότι ουδείς γνωρίζει πότε ο διοικητικός αυτός έλεγχος θα ολοκληρωθεί, αλλά γιατί σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Μπλε Λιμανάκι - Ραφήνα

Η Νέα Δημοκρατία καλεί τη Δικαιοσύνη να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συνεχίσει απερίσπαστη την έρευνά της, χωρίς παρεμβάσεις που δημιουργούν βαριές σκιές για τους σκοπούς και τα κίνητρά τους. Πόσο μάλλον όταν ο διοικητικός έλεγχος γίνεται από την κ. Μαρία Παπασπύρου οι στενές σχέσεις της οποίας με το Μέγαρο Μαξίμου είναι αυταπόδεικτες».

Κίνημα Αλλαγής: δε θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης

Σε δήλωση του, εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου αναφέρει ότι «με μεθοδεύσεις επιχειρείται να καθυστερήσει η δικαστική έρευνα της Εισαγγελίας Αθηνών και η προσωποποίηση ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι. Είναι αδιανόητη και προκλητική οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση του πορίσματος από τον ανεξάρτητο πραγματογνώμονα. Δεν θα δεχθούμε και δεν θα επιτρέψουμε παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης για μια τραγωδία που συγκλόνισε την Ελλάδα και άφησε πίσω της 99 νεκρούς και ανείπωτο πόνο στις οικογένειές τους. Προς την Κυβέρνηση αλλά και τους αρμόδιους θεσμούς εμείς θέτουμε δύο ερωτήματα : Πρώτον, ποιος φοβάται την έρευνα της Ανεξάρτητης Ελληνικής Δικαιοσύνης; Δεύτερον, ποιος μπορεί να έχει το θράσος απέναντι στον ελληνικό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων να αναλάβει το πολιτικό, το νομικό και το ανθρώπινο κόστος να καθυστερήσει με οποιοδήποτε τέχνασμα και για οποιοδήποτε λόγο την δικαστική έρευνα. Προειδοποιούμε τους πάντες ότι κανένας δεν θα μπορέσει να προσβάλει τη μνήμη των νεκρών και την απαίτηση των Ελλήνων για καταλογισμό ευθυνών στους υπεύθυνους και απόδοση Δικαιοσύνης».

Αργυρή Ακτή - οικόπεδο - γκρεμός - 26 νεκροί αγκαλιασμένοι

Το Ποτάμι: Όχι στη συγκάλυψη

Για συγκάλυψη ευθυνών κάνει λόγο Το Ποτάμι σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μεθόδευση στην απονομή Δικαιοσύνης.

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

Σοβαρές υπόνοιες ότι προσπαθούν να καλυφθούν οι ευθύνες κυβερνητικών παραγόντων, γεννά η ωμή και αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι. Λίγο πριν απαγγελθούν κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους της Περιφέρειας, των Δήμων, της Πυροσβεστικής, της ΕΛΑΣ, του Λιμενικό και προφανώς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Προστασίας του πολίτη, η εισαγγελία του Αρείου Πάγου αποφάσισε να παγώσει τα πάντα. Η κοινωνία και πρωτίστως οι συγγενείς των θυμάτων ζητάνε Δικαιοσύνη. Κάθε μεθόδευση για την καθυστέρηση της απονομής δικαιοσύνης θα βαρύνει όχι μόνο την ηγεσία των δικαστικών σωμάτων αλλά πρωτίστως τη διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για το ίδιο θέμα εκπρόσωπος του Τομέα Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε: "Σοβαρότατη απόδειξη για τις βαριές ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕλ αποτελεί η ωμή και απροκάλυπτη αιφνιδιαστική παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, να μπλοκάρει την ανεξάρτητη και κατεπείγουσα εισαγγελική διερεύνηση για το πρωτοφανές εθνικό έγκλημα στο Μάτι, ακριβώς λίγο προτού απαγγελθούν προσωποποιημένες κατηγορίες και αποσταλούν κλήσεις για εξηγήσεις σε υπευθύνους από Περιφέρεια, Δήμους, Πυροσβεστική, ΕΛΑΣ, Λιμενικό και Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας".

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν ορρωδούν ούτε μπροστά στην εκατόμβη των 99 νεκρών συνανθρώπων μας. Οι συγγενείς των θυμάτων που ζητάνε Δικαιοσύνη μπορούν να περιμένουν… Το ‘’όλα στο φως’’ για τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σημαίνει ‘’όλα στις καλένδες’’. Τόσο κυνικά, τόσο απροκάλυπτα…

 

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΟλυμπιακή φλόγα: Η τελετή παράδοσης για το Παρίσι 2024 από το Παναθηναϊκό ΣτάδιοΣήμερα 18:34 | Ειδήσεις

Η Ολυμπιακή Φλόγα θα παραδοθεί σήμερα στους Γάλλους διοργανωτές, θα διανυκτερεύσει στη γαλλική πρεσβεία και αύριο θα ''επιβιβασθεί'' στο τρικάταρτο ''Belem''.

Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεωνΣήμερα 18:14 | Ειδήσεις

Σύμφωνα με την εισήγηση, για τις καθυστερήσεις της υπήρχαν διαμαρτυρίες Δικηγορικού Συλλόγου, αλλά και διαδίκων, ενώ οι καθυστερήσεις είχαν αυξητικό ρυθμό.

Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικάΣήμερα 18:28 | Ειδήσεις

Δέκα κατηγορούμενοι απολογήθηκαν στην ανακρίτρια. Οι υπόλοιποι επτά αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Πάτρα: Συλλήψεις για επιθέσεις σε αστυνομικούς και φθορές σε λεωφορεία23:11Ανδρουλάκης από Πρέβεζα: Η ΝΔ πάντα έχει πρώτη προτεραιότητα την κάλπη (εικόνες)22:59Σάββατο του Λαζάρου - Καιρός: τοπικές μπόρες και βοριάδες22:45 Η γηραιότερη ασθενής στην Ελλάδα υποβλήθηκε σε καρδιολογική επέμβαση22:31Ερντογάν: Ο Νετανιάχου είναι ο χασάπης της Γάζας22:18Γιάννης Καλλιάνος: Αυτοί είναι οι 23 λόγοι για τους οποίους φταίνε για τον θάνατο του πατέρα μου 22:04Δολοφονία Λυγγερίδη: ο νέος γύρος των ερευνών και οι καταθέσεις (βίντεο)21:50Λευτέρης Πετρούνιας: Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά21:37BCL: Το Περιστέρι πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε21:23Βασιλιάς Κάρολος: επιστροφή στα δημόσια καθήκοντά του ενώ συνεχίζει τη θεραπεία για τον καρκίνο21:12Κυπριακό: Αιχμές Σαμαρά κατά των χειρισμών του Υπουργείου Εξωτερικών (εικόνες)20:59Ολυμπιακή φλόγα: Ο ΑΝΤ1 στο γαλλικό πλοίο “Μπελέμ” που θα την μεταφέρει (βίντεο) 20:46Εθνικό Πρόγραμμα “Προλαμβάνω” - Μητσοτάκης: η πρόληψη σώζει ζωές (εικόνες)20:33Άρειος Πάγος: Απόλυση 5 δικαστών λόγω καθυστέρησης στην έκδοση αποφάσεων20:19Φωτιές – Κικίλιας στον ΑΝΤ1: Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι, θα “λειάνουμε τις επιπτώσεις του” (βίντεο)20:05Σπαρτιάτες - Κασιδιάρης: Πότε θα γίνει η δίκη για την εξαπάτηση εκλογέων19:52“I LOVE Σου Κου”: Εκλεκτοί καλεσμένοι και αποκλειστικές συνεντεύξεις το Σαββατοκύριακο19:38Πάτρα – Πανεπιστήμιο: Φοιτητές έκλεισαν πρύτανη στο γραφείο του (εικόνες)19:25Δολοφονία Λυγγερίδη: Στη φυλακή 3 κατηγορούμενοι για ναρκωτικά19:12Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός: Θεαματική εκδήλωση για τα εγκαίνια του κτηρίου Θεσσαλονίκης (βίντεο)18:58
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο