Αιχμές, “σκιές” και αντιδράσεις για την παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ
Ποικίλες αντιδράσεις έχει πυροδοτήσει η παραίτηση του Προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, την οποία ο κ. Σακελλαρίου συνόδευσε από επισημάνσεις για την λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.
Αποδεχόμενος την παραίτηση του Προέδρου του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, ο Σταύρος Κοντονής σχολίασε τις αιχμές του κ. Σακελλαρίου, καλώντας τους δικαστές να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Με ένα αιχμηρό tweet, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, αποδόμησε το σκεπτικό του Προέδρου του ΣτΕ, Νίκου Σακελλαρίου, ο οποίος υπέβαλλε την παραίτηση του, επικαλούμενος τις διαρροή πληροφοριών από την Διάσκεψη του ΣτΕ αναφορικά με την συνταγματικότητα της μείωσης των συντάξεων με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Αφού γράφει ότι «αν τον κ. Σακελλαρίου τον ενοχλούσε η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου έπρεπε να έχει παραιτηθεί από τον Οκτώβρη του 2016», ο Νίκος Παππάς παραθέτει βίντεο στο οποίο δημοσιογράφοι αναφέρουν τις πληροφορίες τους για την τελική απόφαση του ΣτΕ να κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
H πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του προέδρου του ΣτΕ εντείνει τις σκιές στις σχέσεις Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης, σχολίασε η ΝΔ, με δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος, Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος αναφέρει ό,τι «η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας εντείνει τις σκιές που υπάρχουν στις σχέσεις της Κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη. Η Κυβέρνηση οφείλει να δώσει άμεσα εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο την ώρα που η Δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο προφανών κυβερνητικών πιέσεων, οι ανώτατοι λειτουργοί να επιτελούν αμερόληπτα το έργο τους μακριά από τη δημοσιότητα με βάση τη συνείδηση τους και το Δημόσιο συμφέρον».
ΚΙΝΑΛ: Παραίτηση που δείχνει τις βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου
«Η αιφνιδιαστική παραίτηση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, για πρώτη φορά στα χρονικά του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη της οριακής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον νευραλγικό χώρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με ευθύνη της Κυβέρνησης. Οι διαρκείς, απροκάλυπτες και διχαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη δικαστική εξουσία -τις οποίες και ο απερχόμενος Πρόεδρος ΣτΕ είχε τον περασμένο Ιανουάριο καταγγείλει- έχουν προκαλέσει βαθιές πληγές στο Κράτος Δικαίου. Η αποκατάσταση του κύρους της Δικαιοσύνης αποτελεί πλέον θεμελιακό όρο για την περιφρούρηση της Δημοκρατίας μας», αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλλαγής.
Η Ένωση Κεντρώων, σημειώνει ό,τι «η παραίτηση του κ. Νίκου Σακελλαρίου από την θέση του προέδρου του ΣτΕ μας προβληματίζει, ιδιαίτερα για τους λόγους που επικαλείται και δηλώνουν το χάσμα μεταξύ, Δικαιοσύνης και εκτελεστικής εξουσίας. Η Ένωση Κεντρώων είχε ζητήσει, η μεν κυβέρνηση να πάψει τις απειλές κατά της Δικαιοσύνης, η δε Δικαιοσύνη να χαμηλώσει τους τόνους και να αντιληφθεί ότι η χώρα είναι υπό την κηδεμονία των δανειστών, οπότε είναι φυσικό με ιδιαίτερη φειδώ να εκδίδονται αποφάσεις της με δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έτσι φθάσαμε στην σύγκρουση των εξουσιών».
Tην έκτακτη σύγκληση της Διάσκεψης των Προέδρων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 13 παρ. 4 του ΚτΒ, ζητά από τον Πρόεδρο της Βουλής ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης προκειμένου να εξεταστεί η πρότασή του να κληθεί σε ακρόαση ο παραιτηθείς Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου προκειμένου να ενημερώσει ο ίδιος αυτοπροσώπως τα μέλη της Διάσκεψης για τις αιτιάσεις της παραίτησής του. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Θεοχάρης, "η παραίτηση αυτή είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό και πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά".
Ορίστηκε ο αντικαταστάτης
Λίγη ώρα μετά από την αποδοχή παραίτησης του κ. Σακελλαρίου, ορίστηκε ο Ανώτατος Δικαστής ο οποίος θα εκτελεί προσωρινώς χρέη Προέδρου, μέχρι να οριστεί ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κόντρα Βερβεσού - Κοντονή στην σκιά της παραίτησης Σακελλαρίου
Σε δήλωση του, ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός, επισημαίνει «H παρέμβαση του Προέδρου του ΣτΕ, Νικολάου Σακελλαρίου μέσω της πρωτοφανούς στα δικαστικά χρονικά του ΣτΕ παραιτήσεως του Προέδρου αυτού, διαλαμβάνει καίριες επισημάνσεις για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και τη διαφύλαξη της συνταγματικής δικαιοταξίας. Συγχρόνως, αποτελεί δικαίωση των πάγιων θέσεων του δικηγορικού σώματος. Έχουμε διαχρονικά επισημάνει ότι το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να ταυτίζεται με το ταμειακό συμφέρον του Δημοσίου και ότι η επικράτηση οικονομικών σκοπιμοτήτων δεν μπορεί να γίνεται έναντι οιουδήποτε τιμήματος. Η διαφύλαξη των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που κατοχυρώνει το Σύνταγμα είναι αδιαπραγμάτευτη και επαφίεται πρωτίστως στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη.
Ομοίως, έχουμε πολλαπλώς επισημάνει τις απόπειρες, ανεξαρτήτως της επιτυχίας τους ή μη, παρεμβάσεων θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο που υπονομεύει την ανεξαρτησία της.
Οι δηλώσεις του Προέδρου του ΣτΕ επιβεβαιώνουν, τέλος, την επισήμανσή μας για τον ιδιότυπο μιθριδατισμό που έχει αναπτυχθεί στην κοινωνία, καθώς πλέον έχουμε φτάσει να θεωρείται ζητούμενο η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και δη των ανωτάτων δικαστηρίων, καίτοι ο σεβασμός και η εφαρμογή τους ιδίως από την εκτελεστική εξουσία πρέπει να θεωρείται αδιαπραγμάτευτη σε ένα κράτος δικαίου, ώστε να μην περιέλθουμε σε ανυποληψία ενώπιον των ευρωπαϊκών θεσμών, δικαστικών και μη.
Οι καίριες αιτιάσεις του Προέδρου του ΣτΕ δείχνουν ότι το κέντρο βάρους της δράσης του Υπουργείου Δικαιοσύνης πρέπει να εντοπίζεται στην ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας, στην αποχή από την προσπάθεια επηρεασμού της Δικαιοσύνης, στην οποία μέχρι σήμερα επιδίδεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και όχι σε επικοινωνιακού τύπου καιροσκοπικές εξαγγελίες προεκλογικού χαρακτήρα για τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών και άλλα τοιαύτα».
Οξεία απάντηση Κοντονή
Σε απαντητική ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται ό,τι «Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Α. εκτρέπεται σε συκοφαντίες κάνοντας χρήση της θέσης του ως προέδρου της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων. Αντιλαμβανόμαστε όμως ότι η σημερινή αήθης και ανερμάτιστη επίθεση συνδυάζεται με την έναρξη της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης να τριχοτομηθεί το υδροκέφαλο Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως χθες ανακοινώθηκε. Άλλωστε ούτε ο ίδιος το κρύβει. Δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των μεγαλοδικηγορικών γραφείων τα οποία μεταχειρίζονται δεκάδες νέους δικηγόρους ως βοηθητικό προσωπικό με μισθούς ανειδίκευτου εργάτη και τα οποία από το 1981 βυσσοδομούν να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων Πρωτοδικείων στην Αθήνα.
Ας το καταλάβει καλά ο κ. Πρόεδρος ότι το Πρωτοδικείο Αθηνών θα τριχοτομηθεί ό,τι συκοφαντία και αν μετέρχεται ο ίδιος και οι όμοιοί του. Καλώ τους Προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να πάρουν θέση για όσα ο κ. Πρόεδρος εξ΄ ονόματός τους περιγράφει ιδίως αυτούς που μου δηλώνουν άγνοια για όσα αφορώντα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει».