Αναταράξεις από την παραίτηση Ράικου
Ποικίλες αντιδράσεις εξακολουθεί να προκαλεί η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, που έσκασε σαν «βόμβα» το απόγευμα της Παρασκευής.
Στην Εισαγγελέα απάντησε σήμερα με άρθρο του ο Διευθυντής της εφημερίδας Documento, Κώστας Βαξεβάνης.
Η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς ζήτησε την αντικατάσταση της, αναφέροντας σε επιστολή της, που διέρρευσε στον Τύπο, ότι έχει μπει «στο μάτι» παράκεντρων εξουσίας. Όπως ανέφερε, αυτά την πιέζουν με ψευδή και ανυπόστατα -κατά την ίδια - δημοσιεύματα, με τελικό στόχο να σταματήσει η έρευνα με επίκεντρο την εταιρεία Νovartis, από την οποία έχουν προκύψει, όπως αναφέρει στοιχεία-«φωτιά».
«Θέλουν να σταματήσουν την έρευνα μου»
«Τα πρώτα κρίσιμα και ουσιώδη στοιχεία, οδηγούν μετά βεβαιότητας στο συμπέρασμα ότι μεγάλος αριθμός κρατικών αξιωματούχων (κυρίως ιατρών δημόσιων νοσοκομείων) δωροδοκούνταν απευθείας από λογαριασμό της εταιρείας Novartis Ελβετίας, με εμβάσματα σημαντικών χρηματικών ποσών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς. Αντίστοιχα εμβάσματα εισέρχονταν απευθείας, σε λογαριασμούς νομικών προσώπων, τα οποία πιθανολογούνται ότι χρησίμευαν ως οχήματα προκειμένου να διοχετευθούν ως «δώρο» στους τελικούς αποδέκτες τους, προφανώς αξιωματούχους. Αυτό προμήνυε πιθανή ύπαρξη παρόμοιων εμβασμάτων και σε άλλους εμπλεκόμενους, ενδεχομένως και πολιτικούς. Το συνολικό ποσό που κατευθύνθηκε στους παραπάνω ανέρχεται, με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, περίπου σε 28 εκατομμύρια ευρώ», τονίζει στην επιστολή παραίτησης της η Ελένη Ράικου.
«Με πλήττουν παράκεντρα εξουσίας»
Η Εισαγγελέας παραιτήθηκε μετά την προβολή διαφημιστικού τρέιλερ της εφημερίδας Ντοκουμέντο, στο πρωτοσέλιδο της οποίας αναφέρεται ότι υπάρχει αναφορά σε βάρος της από ανακρίτρια πως σκοπίμως δεν έχει περιλάβει στην έρευνα της για τα εξοπλιστικά προγράμματα επιβαρυντικά στοιχεία για τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκο.
Για άκρως συκοφαντικό και υποβολιμαίο δημοσίευμα κάνει λόγο η Ελένη Ράικου, εξηγώντας ότι με δικές της έρευνες και ενέργειες έχουν ασκηθεί διώξεις εναντίον των δύο προσώπων που αναφέρονται στο δημοσίευμα. Μάλιστα, συνδέει το άρθρο με την έρευνα της για την υπόθεση Novartis, που χαρακτηρίζει ως κορωνίδα της διαφθοράς στην Ελλάδα.
Βαξεβάνης: είναι βαριά η γίδα, κυρία Ράικου
Εμείς αποκαλύψαμε το σκάνδαλο Novartis και ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Documento, που επιμένει ότι η κα Ράικου απέκρυψε 250.000 έγγραφα της δικογραφίας για τα εξοπλιστικά.
Σε άρθρο του, ο διευθυντής της εφημερίδας, απαντά στην επιστολή της υπό παραίτηση Εισαγγελέως Διαφθοράς, αναφέροντας, απευθυνόμενος στην Ελένη Ράικου, «είναι δύσκολο πράγμα να προσπαθείς να πραγματοποιήσεις ηρωική έξοδο, όταν σε έχουν πιάσει με τη γίδα στην πλάτη. Είναι βαριά η γίδα και μάλλον γελοίο το θέαμα».
Όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Κώστας Βαξεβάνης, «η κυρία Ράικου δεν αφιερώνει ούτε μια λέξη για να απαντήσει στην ουσία των αποκαλύψεων. Ούτε την αλήθεια υπηρετεί ούτε την ηθική. Μόνο τα επικοινωνιακά τρυκ. Οι Εισαγγελείς κυρία Ράικου, δεν περιγράφουν συμφέροντα, ούτε φοβίζουν τον κόσμο με επίκληση παραθεσμικών κέντρων. Τα κατονομάζουν και διώκουν τους φορείς τους. Ούτε το ένα έχει κάνει ούτε το άλλο».
«Δεν θα γίνω “Ιφιγένεια” στον βωμό συμφερόντων»
Η Ελένη Ράικου τονίζει, μέσω της επιστολής της ότι παραιτείται αρνούμενη, όπως αναφέρει, να γίνει «Ιφιγένεια» για τα συμφέροντα που την έχουν στοχοποιήσει μέσω παράκεντρων εξουσίας, τα οποία, όπως υποστηρίζει, επιδιώκουν μανιωδώς να σταματήσει κάθε έρευνα της.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «με αστειότητες και εκμεταλλευόμενοι την τουλάχιστον ανεξήγητη ενέργεια συγκεκριμένης ανακρίτριας "έστησαν" μία πρωτοφανή ιστορία συκοφάντησής μου. Επειδή έχω στοχοποιηθεί από παράκεντρα εξουσίας και διαφθοράς που επιζητούν μανιωδώς την ακύρωση του έργου μου και επειδή δεν αισθάνομαι ότι απολαμβάνω της θεσμικής προστασίας που δικαιούμαι, ζητώ την αντικατάστασή μου».
Σάλος αντιδράσεων
Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς και οι μύδροι που εξαπολύει έχουν προκαλέσει σάλο, με κυβερνητικούς αξιωματούχους να την καλούν πάντως να δώσει αποδείξεις και ονόματα και την ΝΔ να ζητά απαντήσεις από την Κυβέρνηση.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ανέφερε ότι η παραίτηση της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, δύο μήνες πριν από τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ενώ ο ίδιος την είχε διαβεβαιώσει προσωπικά ότι στηρίζει απόλυτα το έργο της και την ολοκλήρωση της προσπάθειας να υπάρξει απόλυτη διαλεύκανση της υπόθεσης Novartis. «Διαλαμβάνονται στο κείμενο της παραίτησής της ισχυρισμοί ασύνδετοι και εικασίες που δεν έχουν κάποιον λογικό ειρμό. Δείχνουν σπασμωδικότητα, όταν μάλιστα διανθίζονται με απόψεις ότι δήθεν απειλείται η ζωή της, απόψεις των οποίων ουδέποτε έγινα αποδέκτης. Μένω με πάρα πολλά ερωτηματικά και δεν μπορώ να καταλάβω πώς συνδέονται δύο διαφορετικές υποθέσεις. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής και επαναλαμβάνω ότι εμπιστευόμαστε απολύτως τους εισαγγελικούς λειτουργούς σε αυτήν τη διαδικασία, οι οποίοι είναι οι μόνοι αρμόδιοι για να φέρουν εις πέρας αυτό το δύσκολο και πολύπλοκο έργο».
«Η παραίτηση της Εισαγγελέως Διαφθοράς, λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. Το λιγότερο που αναμένουμε είναι να κατονομάσει όλους εκείνους που την εμπόδισαν να παράξει έργο, όπως ισχυρίζεται. Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη στα θέματα διαφθοράς να φτάσει μέχρι το τέλος», διαμηνύουν οι κυβερνητικές πηγές.
«Η παραίτηση–βόμβα της Εισαγγελέως Διαφθοράς επιβεβαιώνει, με τον χειρότερο τρόπο, όσα καταγγέλλει η Νέα Δημοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης. Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι Υπουργοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις για τη λειτουργία παράκεντρων εξουσίας και διαφθοράς», τονίζει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
«Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύει τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς από κάθε απόπειρα επηρεασμού και εκβιασμού. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.
«Ο πολιτικός κόσμος, η ηγεσία της Δικαιοσύνης και οι δικαστικές ενώσεις οφείλουν να στηρίξουν την προσπάθεια της κυρίας Ράϊκου» υπογραμμίζει το Ποτάμι.