Ομόφωνα αθώοι οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση Marfin
Της Λίας Κοντοπούλου
Αθώους κήρυξε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τους δύο κατηγορουμένους τον Θεόδωρο Σίψα και τον Παύλο Αντρέεβ ή Ανδρεάδη για την υπόθεση εμπρησμού της τράπεζας Μαρφίν και του βιβλιοπωλείου Ιανός κατά τη διάρκεια του μεγάλου αντιμνημονιακού συλλαλητηρίου της 5ης Μαΐου 2010 στο κέντρο της Αθήνας, που είχε ως τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο τριών υπαλλήλων της τράπεζας.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη και υιοθέτησε πλήρως την πρόταση της Εισαγγελέως της έδρας η οποία είχε ζητήσει την απαλλαγή των κατηγορουμένων. "Ο δεύτερος κατηγορούμενος αδιαμφισβήτητα δεν ήταν στην πορεία. Ο πρώτος ήταν, το περιέγραψε και ο ίδιος. Όμως, δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές αποδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του και προτείνω την απαλλαγή και των δύο κατηγορουμένων" ανέφερε στην αγόρευση της η εισαγγελική λειτουργός.
Αρχικά, οι κατηγορούμενοι και άλλα πρόσωπα είχαν εμπλακεί στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ είχαν υπάρξει φωτογραφίες και μαρτυρίες βάσει των οποίων οι εμπλεκόμενοι φέρονταν να βρίσκονται στο σημείο των επεισοδίων .
Ωστόσο, οι μαρτυρίες αναιρέθηκαν στην πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων.
Επιπλέον, η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε εντόνως μέσω και ειδικής πραγματογνωμοσύνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του 34χρονου Θοδωρη Σιψα με ένα εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας. "Εκ των ισχυρών διαφόρων στις φωτογραφίες των δυο εικονιζόμενων ατόμων δεν μπορούν να ταυτιστούν φωτογραφικά άρα ο Θ.Σίψας δεν μπορεί να θεωρηθεί ο άγνωστος δράστης του εμπρησμού της Μαρφίν" κατέληγε η πραγματογνωμοσύνη του ειδικού επιστήμονα Γιώργου Καραθανάση ο οποίος και εξετάστηκε ως μάρτυρας στο Δικαστήριο.
Νωρίτερα σήμερα, οι δύο κατηγορούμενοι ο Θ.Σίψας που αντιμετώπιζε κατηγορίες αναφορικά με τον εμπρησμό της Τράπεζας και ο Παύλος Αντρεεβ ή Ανδρεάδης για τα επεισόδια στον Ιανό είχαν αρνηθεί κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή.
Η απολογία Σίψα
Ο Θ.Σίψας υπό το βάρος έντονης συναισθηματικής φόρτισης επανέλαβε στο δικαστήριο ότι έχει καταδικάσει την επίθεση στην Τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ από την πρώτη στιγμή.
"Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Είμαι αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση από το 2010. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δεν θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι".
Ο 34χρονος παραδέχθηκε ότι συμμετείχε στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου 2010, είχε πλησιάσει προς την Τράπεζα όταν αντιλήφτηκε ότι το κτήριο έχει πιάσει φωτιά, σκεπτόμενος μάλιστα υπήρχε τρόπος να βοηθήσει τους υπαλλήλους.
"Τη συγκεκριμένη ημέρα συμμετείχα στην πορεία, ξεκίνησα από το Πεδίον του Άρεως.
Όταν βρισκόμουν στο ύψος της Κλαυθμώνος, αντιλήφθηκα ότι υπήρχε φωτιά στο ύψος της τράπεζας Μαρφίν. Σταμάτησα, ο κόσμος κοιτούσε προς τα εκεί. Ανέβηκα κι εγώ στο πεζοδρόμιο και κοιτούσα.
Έβλεπα την υπάλληλο με τα πολύ πυκνά μαλλιά να είναι στο μπαλκόνι.
Σκεφτόμουν πώς θα βγάλουμε έξω τους υπαλλήλους, ήμουν έτοιμος να μπω και μέσα γιατί δεν έβλεπα φωτιά από εκεί που ήμουν.
Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι κινδυνεύουν ζωές, θεωρούσα ότι θα βγουν. Έβλεπα καπνό στο μπαλκόνι, από κάτω δεν είχε τόσο καπνό. Τους άκουγα να φωνάζουν για βοήθεια, αλλά όχι ότι κινδυνεύει η ζωή τους.
Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι συνδέονται οι δύο όροφοι.
Άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα και τότε κατέβηκα από το πεζοδρόμιο.
Πήγα να χάσω τις αισθήσεις μου από τα χημικά.
Η πορεία χωρίστηκε σε δύο μέρη. Προχώρησα προς στο Σύνταγμα.
Μετά πήγα στην περιοχή των Εξαρχείων στη Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου. Εκεί έδωσα σε μία κύρια το κράνος μου.
Μια διμοιρία των ΜΑΤ ήταν προκλητική, μας φώναζαν "δολοφόνους" για ό,τι έγινε στη Μαρφίν.
Μας προσήγαγαν στη ΓΑΔΑ. Εκεί καθίσαμε κάποιες ώρες, όταν νύχτωσε μας άφησαν ελεύθερους".
Ο κατηγορούμενος αναφέρθηκε και στην προσαγωγή του στις αρχές ένα χρόνο μετά τον εμπρησμό της Μαρφίν.
"Ένα χρόνο μετά γίνεται η προσαγωγή μου σε κλίμα τρομοκρατίας. Τα μίντια μας αποκαλούσαν συλληφθέντες και ενόχους.
Είχε δημιουργηθεί κλίμα ότι η αστυνομία κάνει έργο. Κράτος και ασφάλεια είχαν προσβληθεί που έγινε εμπρησμός και δεν έχει συλληφθεί κανένας.
Το 2011, όταν με προσήγαγαν δεν είχα συνειδητοποιήσει τις κατηγορίες.
Όταν έλαβα γνώση για τι κατηγορούμαι από τον δικηγόρο μου, ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου.
Είχα σκεφτεί να πάω να βοηθήσω τους υπαλλήλους και με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει για ένα τόσο βαρύ έγκλημα Ψυχολογικά ήμουν στα όρια του γκρεμού", ανέφερε στην απολογία του.
Η απολογία Αντρέεβ
Ο έτερος κατηγορούμενος στην υπόθεση Παύλος Αντρέεβ ή Ανδρεάδης στην απολογία του υποστήριξε ότι δεν βρισκόταν καν στο κέντρο της Αθήνας και ότι κατά τη διάρκεια των επεισοδίων εργαζόταν στον Διόνυσο.
"Από την πρώτη στιγμή που έμαθα το τραγικό γεγονός αρνήθηκα κάθε κατηγορία. Δούλευα εκείνη την ημέρα, τη θυμάμαι χαρακτηριστικά, γιατί γιόρταζε η μητέρα μου. Δεν πήρα δικηγόρο στην προσαγωγή μου γιατί ήμουν σίγουρος.
Ξέρω πολύ καλά τι έκανα έλεγα όταν με ρωτούσαν γιατί δεν θέλω δικηγόρο.
Πληροφορήθηκα τα γεγονότα μέσω της τηλεόρασης δούλευα στον Διόνυσο .
Ήξερα ότι θα γίνει συλλαλητήριο στο κέντρο και έλεγα ευτυχώς που δεν δουλεύω κέντρο και δεν θα χάσω μεροκάματο.
Γύρισα σπίτι μετά τις 3 το απόγευμα. Με είχε αφήσει ο εργοδότης μου γύρω στις 3 στην Εθνική, δεν έχω συγκρατήσει τα στοιχεία του γιατί έκανα μεροκάματα σε πάρα πολλούς τότε. Ο λόγος που άλλαζα πολλούς ήταν η μαύρη εργασία, δεν ήθελα.
Έφτασα σπίτι, ήταν η γιαγιά μου εκεί. Άνοιξα την τηλεόραση, είδα τι γίνεται στο κέντρο, ότι κάτι καίγεται και μετά πληροφορήθηκα ότι έχουν πεθάνει άτομα και το σχολίαζα με τη γιαγιά μου.
Πρόεδρος: Πώς έφτασε η αστυνομία σε σας, πώς το εξηγείτε;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω, έχει μάλλον μεθόδους που τα κάνει αυτά. Δεν ανήκω σε κάποιον χώρο. Είχα πέσει από τα σύννεφα, εννοείται ότι είναι αδιανόητο. Δεν ήξερα τι να πω. Δεν με ενδιαφέρουν οι πορείες.
Θέλω να πω συλλυπητήρια στους ανθρώπους, είναι τραγικό βέβαια ό,τι και να τους πεις δεν αλλάζει και θα ήθελα πραγματικά να βρεθούν οι ένοχοι", είπε ο κατηγορούμενος κλείνοντας την απολογία του.