“Θύελλα” για το όριο συνταξιοδότησης των δικαστικών
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η πρόταση για παράταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με αφορμή την πρόταση για αύξηση του ορίου, θέμα που προέκυψε μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με ανώτατους δικαστικούς, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι οποιαδήποτε σκέψη για νομοθετική μεταβολή πέραν του Συντάγματος προκαλεί τρόμο. Παράλληλα, οι δικαστές και οι εισαγγελείς καλούν τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης να πάρουν θέση.
«Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας» αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και προσθέτουν ότι: «οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM τόνισε ότι «δεν υπάρχει αντικείμενο συζήτησης, για το αν θα αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης παρά μόνο στα πλαίσια Συνταγματικής Αναθεώρησης» και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε κράτος δικαίου και σεβόμαστε το Σύνταγμα, είναι απαγορευτική και η διάταξη και αυτή η συζήτηση».
Απορρίπτουν την πρόταση οι δικαστικές ενώσεις
Οι Δικαστικές Ενώσεις με κοινή τους ανακοίνωση απορρίπτουν κατηγορηματικά την πρόταση για αύξηση του ορίου ηλικίας, παραθέτοντας το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος όπου αναφέρεται ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Παράλληλα, οι επικεφαλής των τεσσάρων Ενώσεων στρέφονται κατά του Πρωθυπουργού, λέγοντας ότι «ενώ συνομιλεί, ως έχει δικαίωμα, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αρνείται επί πέντε μήνες να συναντήσει τις δικαστικές ενώσεις, παρά τα σχετικά αιτήματα που έχουν υποβάλει, απαξιώνοντας έτσι τους εκλεγμένους εκπροσώπους όλων των κλάδων της Δικαιοσύνης».
Τι απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης
Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι «καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας» και κάνει λόγο για «τρομολαγνικές διατυπώσεις».
Σε ανακοίνωση της η ΝΔ αναφέρει ότι «το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο. Οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη. Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία».
Το Ποτάμι τονίζει ότι "η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αποτελεί κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή. Ελπίζουμε μετά από αυτό η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδια της για παράταση της θητείας αρεστών στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαστών –γιατί περί αυτού πρόκειται".
Η Ένωση Κεντρώων εκφράζει την διαφωνία της και ζητάει την πιστή τήρηση των συνταγματικών διατάξεων. «Δεν είναι δυνατόν από το δικαστικό σώμα να ακούονται φωνές για παραβίαση συνταγματικών κανόνων» αναφέρεται χαρακτηριστικά.