Μύλος με το “peruka gate”
Του Κώστα Τσουρού
Πέντε ημέρες μετά το τηλεγράφημα του ΑΠΕ περί σύλληψης των δύο Ελλήνων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη, ο απεσταλμένος του πρακτορείου στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Γιώργος Μηλιώνης σπάει τη σιωπή του και με γραπτή δήλωση αποκαλύπτει ότι δεν ήταν αυτός που έστειλε στην Αθήνα την είδηση.
«Περίμενα από όσους έχουν την επαγγελματική, δεοντολογική και ηθική ευθύνη να αποκαταστήσουν πλήρως την αλήθεια γύρω από το σχετικό τηλεγράφημα του ΑΜΠΕ (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων). Δεν το έπραξαν. Κατόπιν τούτου, δηλώνω ανοιχτά και υπεύθυνα ότι ο συντάκτης του εν λόγω τηλεγραφήματος ΔΕΝ είμαι εγώ. Τα κείμενα τα οποία αποστέλλω στο ΑΜΠΕ φέρουν πάντοτε την υπογραφή μου, είτε με πλήρη αναφορά του ονόματός μου, είτε με τα αρχικά Γ.Μ», έγραψε ο Γιώργος Μηλιώνης.
Η δήλωση του συναδέλφου που ανατρέπει τα ως τώρα δεδομένα προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της Νέας Δημοκρατίας όσο και των δύο άμεσα εμπλεκόμενων δημοσιογράφων που ζητούν από το πρακτορείο να μάθουν ποιος έδωσε το ρεπορτάζ.
Εύλογα προκύπτει το ερώτημα και περιμένουμε απάντηση από τη διοίκηση του ΑΠΕ - ΜΠΕ για το ποιός συνέταξε και απέστειλε το τηλεγράφημα. Μήπως τελικά ο υπουργός - καναλάρχης κ. Παππάς έχει και αλλά χαρίσματα εκτός από τη σύνταξη του νόμου - παρωδία για τις τηλεοπτικές άδειες;», σχολίασε η ΝΔ
Από την πλευρά του ο Δημήτρης Σουλτογιάννης διερωτήθηκε «ποιος βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο του τηλεγραφήματος; Πόσο ψηλά πρέπει να κοιτάξω;» και πρόσθεσε πως προτίθεται να ασκήσει όλα τα νομικά του δικαιώματα.
«Τώρα αρχίζει το μεγάλο καλαμπούρι» ήταν το σχόλιο του Θανάση Δημάδη
ΑΠΕ-ΜΠΕ: πήραμε την αναφορά της αστυνομίας της Νέας Υόρκης
Το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων απαντά ότι το επίμαχο τηλεγράφημα στηρίχθηκε στην αναφορά της αμερικανικής αστυνομίας, μετάφραση της οποίας δημοσιεύει σήμερα, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει: «Οι αστυνομικοί της υπηρεσίας προχώρησαν σε προφορικές επιπλήξεις και στον Δημάδη και στον Σουλτογιάννη να αποφύγουν να πλησιάσουν τον Έλληνα υπουργό, είτε άλλο μέλος της ελληνικής αποστολής»
Μόνο που στο αρχικό τηλεγράφημα της 18ης Σεπτεμβρίου ο τίτλος ήταν «gια πλαστογραφία συνελήφθησαν δύο Έλληνες δημοσιογράφοι στη Νέα Υόρκη».
Στο σημερινό ισχυρισμό του πρακτορείου περί αναφοράς της αστυνομίας απαντά ο Δημήτρης Σουλτογιάννης υποστηρίζοντας ότι και πάλι το πρακτορείο ψεύδεται.
«Τώρα η σύλληψη έγινε επίπληξη. Τα μασάνε εκεί στο ΑΠΕ, ενώ ακόμα δεν μας λένε ποιος έγραψε την είδηση; Επικαλούνται μια φανταστική αναφορά της αστυνομίας με επιπλέον ψέματα. Να τους ενημερώσω ότι η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν κάνει ποτέ αναφορές παρά μόνο σε περίπτωση σύλληψης. Άλλο μεγάλο τους ψέμα. Η αστυνομία της Νέας Υόρκης δεν ήρθε ποτέ! (Γι' αυτό και δεν δημοσιεύουν αναφορά στην αγγλική-ειναι ανύπαρκτη). Η ταυτοποίηση στοιχείων έγινε από το Σώμα Διπλωματικής Προστασίας του υπουργού!»
Εξηγήσεις για όλες τις πτυχές του θέματος περιμένει και η ΕΣΗΕΑ. Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Σταμάτης Νικολόπουλος δήλωσε πως «το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Το παρακολουθούμε και σε συνεννόηση με τον συνάδελφο Γιώργο Μηλιώνη, που είναι και μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, θα προσδιορίσουμε τη στάση και την παρέμβασή μας. Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι».
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων πάντως για όποια απορία παραπέμπει αλλού… Διαμηνύει πως «την οφειλόμενη απάντηση προς κάθε ενδιαφερόμενο δεν χρειάζεται να τη δώσει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού τη δίνει η αστυνομία της Νέας Υόρκης. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύονται στο Πρακτορείο φέρει ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ- ΜΠΕ.»