“Έπιασαν δουλειά” τα σκυλιά που ανιχνεύουν τις φόλες (φωτό)
Δύο γερμανικοί ποιμενικοί 18 μηνών, η Ντάικα και η Καρίνα, αποτελούν την Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, η οποία εδώ και λίγες μέρες περιπολεί και εντοπίζει φόλες, αλλά και σκοτωμένα ζώα τα οποία έχουν δηλητηριαστεί, προστατεύοντας έτσι την πανίδα της περιοχής.
Υπεύθυνοι για τους δύο σκύλους -που έκαναν το πρώτο μέρος της εκπαίδευσής τους στην Ανδαλουσία σε ειδικό κέντρο και το δεύτερο στην Κρήτη- είναι δύο ομοσπονδιακοί θηροφύλακες. Ο Σπύρος Νηστικάκης μαζί με την "Ντάικα" επιχειρούν στην Ανατολική Κρήτη, ενώ ο Γιάννης Γρηγοράκης και η "Καρίνα" στη Δυτική Κρήτη.
Ήδη κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης, αλλά και μετά την ολοκλήρωσή της, οι δύο σκύλοι έχουν εντοπίσει 8 νεκρά δηλητηριασμένα ζώα, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, περισσότερες από 15 θηλιές, 2 δόκανα, 1 παγίδα για σφήκες και φυτοφάρμακα που πιθανότατα είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δηλητηριασμένων δολωμάτων.
Η ομάδα κατέθεσε μάλιστα 3 μηνύσεις, ενώ σε συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές πραγματοποίησε και μια αυτόφωρη σύλληψη στην περιοχή Κούρτεσι Οροπεδίου Λασιθίου, υπόθεση που έχει πάρει ήδη τον δρόμο της Δικαιοσύνης.
Προτεραιότητα
Η Κρητική Ομάδα Σκύλων, άλλωστε, επικεντρώνεται κυρίως στην ανεύρεση δηλητηριασμένων δολωμάτων και νεκρών δηλητηριασμένων ζώων με προτεραιότητα στην ύπαιθρο, έπειτα από σχετική καταγγελία από ιδιώτες ή και αρμόδιες υπηρεσίες.
Η Ντάικα και η Καρίνα έφτασαν στην Κρήτη στις 16 Ιουνίου για να συναντήσουν τους νέους ιδιοκτήτες-χειριστές και μέχρι τις 20 Ιουλίου εκπαιδεύονταν καθημερινά με διπλές αυτοψίες και ασκήσεις μαζί με τους χειριστές τους, προκειμένου οι σκύλοι να εγκλιματιστούν στις συνθήκες του νησιού και οι χειριστές να εκπαιδευτούν για την δύσκολη συν-εργασία τους.
Πώς οι ποιμενικοί «καθαρίζουν» μια περιοχή
Τον τρόπο που επιχειρούν οι δύο γερμανικοί ποιμενικοί προκειμένου να «καθαρίσουν» μια περιοχή όπου υπάρχουν ύποπτα δείγματα με φόλες ή δηλητηριασμένα ζώα περιέγρψαν στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» οι δύο χειριστές τους.
«Μόλις το σκυλί εντοπίσει ένα δηλητηριασμένο ζώο ή μια φόλα σημαδεύει την περιοχή, δηλαδή κάθεται δίπλα από το εύρημα» αναφέρει ο Στέλιος Νηστικάκης, ενώ «σε περίπτωση που το σκυλί εντοπίσει ένα νεκρό ζώο, που δεν είναι δηλητηριασμένο, θα ειδοποιήσει τον χειριστή, αλλά δεν θα ''σημαδέψει'' την περιοχή».
Όπως τονίζει ο Γιάννης Γρηγοράκης ο «καθαρισμός» περιοχών από φόλες και δηλητηριασμένα ζώα προστατεύει ολόκληρο το οικοσύστημα. «Εάν ένα ζώο δηλητηριαστεί από φόλα, τότε μετατρέπεται το ίδιο σε δηλητήριο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σπάνια πτηνά που βρίσκονται στην περιοχή, ερπετά και άλλα ζώα».
Από τη στιγμή που θα αρχίσει η κυνηγετική περίοδος, τονίζει ο κ. Γρηγοράκης, αναμένεται να αυξηθούν οι καταγγελίες καθώς και οι περιπολίες για δηλητηριασμένα δολώματα. «Δυστυχώς πολλές φορές βάζουν τις φόλες βοσκοί ή λαθροθήρες για να μην πηγαίνουν οι κυνηγοί σε μια περιοχή».
Πάντως και οι δύο χειριστές των γερμανικών ποιμενικών, αφού ειδοποιηθούν από τον σκύλο για το πού βρίσκεται ένα ζώο που έχει δηλητηριαστεί, έχουν εκπαιδευτεί προκειμένου να πιστοποιούν από κάποια στοιχεία, όπως από το αν υπάρχουν νεκρά έντομα γύρω από το ζώο, αν όντως έχει πεθάνει το ζώο από δηλητήριο.