LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 12 Απριλίου 2016 16:59 | Ανανέωση: 12 Απριλίου 2016 21:37

Προσαγωγές αλληλέγγυων στην Ειδομένη

Μεταξύ αυτών ένας Γερμανός υπήκοος υπό κράτηση. Εντείνονται οι έλεγχοι. Πάνω από 53.000 οι πρόσφυγες στη χώρα. Ασφυκτική η κατάσταση σε Πειραιά και Ελληνικό. Επεισόδια στον Κατσικά.

Ειδομένη - αστυνομία - φυλλάδιο - πρόσφυγες - μετανάστες

Δεκαέξι προσαγωγές έγιναν σήμερα από τις αστυνομικές δυνάμεις κοντά στην Ειδομένη, στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που έχουν αρχίσει από την ΕΛΑΣ, ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία επεισόδια και τα όσα έχουν αναφερθεί για συγκεκριμένα άτομα που φέρονται ότι παρακινούν τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, οι προσαγωγές έγιναν στην γέφυρα του Αξιού, απ' όπου περνούν αναγκαστικά όσοι εισέρχονται στη χώρα από την ΠΓΔΜ, καθώς κινούνται μέσα στο ελληνικό έδαφος προς τα σύνορα.

Προσαχθέντες είναι πέντε Γερμανοί υπήκοοι, δύο Βρετανοί, ένας Ολλανδός, ένας Αυστριακός, ένας Πορτογάλος, δύο Σουηδοί, ένας Τσέχος και δύο Έλληνες πολίτες. Οι προσαχθέντες δήλωσαν στους αστυνομικούς ότι είναι αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, αλλά, σύμφωνα με τις αρχές, κανείς δεν ανήκει σε κάποια από τις ΜΚΟ που βρίσκονται στην περιοχή. Όλοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής για εξακρίβωση στοιχείων.

Από τους 15 προσαχθέντες κρατείται και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα για οπλοφορία, μόνο ένας, Γερμανός υπήκοος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένα μαχαίρι.

Παράλληλα, η αστυνομία προσήγαγε κι έναν Σύρο, γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από μια ομάδα προσφύγων, που κάθισαν πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή για λίγη ώρα, φωνάζοντας «θέλουμε πίσω τον φίλο μας». Ωστόσο, ο νεαρός Σύρος αφέθηκε τελικά ελεύθερος και οι πρόσφυγες αποχώρησαν από τις γραμμές.

Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι συνεχίζονται και εντείνονται κυρίως στη Γευγελή στο τελωνείο των Ευζώνων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν έντυπο υλικό, όπως αυτό που μοιράστηκε το Σάββατο προκαλώντας τα βίαια επεισόδια.

Την ίδια ώρα, ο Πρωθυπουργός καταγγέλλει δημοσίως τη δράση «ορισμένων ΜΚΟ» στην Ειδομένη, ενώ αρμόδιοι Υπουργοί ζητούν από την Ευτέρπη Κουτζαμάνη να διερευνήσει ευθύνες που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας και των προσφύγων.

Για σήμερα είχε διαδοθεί νέα φήμη ότι θα ανοίξουν τα σύνορα, στις 11:00, ενώ υπήρξε και άνωθεν εντολή στις αρχές για χρήση δακρυγόνων στην περίπτωση που πρόσφυγες επιχειρήσουν εκ νέου εξόρμηση προς τα σύνορα με τα Σκόπια. Το κάλεσμα αυτή τη φορά έγινε προφορικά, από μερίδα αλληλέγγυων που δραστηριοποιούνται στον άτυπο καταυλισμό της Ειδομένης.

Στο μεταξύ, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με πρόσφυγες που βάζουν φωτιά σε βαγόνι τρένου που τους στέγαζε ενώ κάποιοι άλλοι μετακινούν πλατφόρμα τρένου για να εφορμήσουν εναντίον των αστυνομικών κοντά στο φράχτη με τα Σκόπια.

Γεμάτα τα λεωφορεία για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Συνολικά 15 λεωφορεία (7 χθες και 8 σήμερα) με πρόσφυγες έχουν αναχωρήσει τα δύο τελευταία 24ωρα από την Ειδομένη για τα κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας που έχουν δημιουργηθεί σε διάφορες περιοχές.

Σήμερα, από το πρωί έχουν αναχωρήσει έξι λεωφορεία για την Πέτρα Όλυμπου, όπου μεταφέρονται Κούρδοι Γεζίντι από το βόρειο Ιράκ, ένα για την Αλεξάνδρεια Ημαθίας κι ένα για τα Γιαννιτσά, ενώ αρκετοί ακόμη πρόσφυγες περιμένουν να αναχωρήσουν ως το βράδυ.

Όλοι όσοι είναι παρόντες δηλώνουν κουρασμένοι από την κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης κι ευελπιστούν πως οι συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας θα είναι καλύτερες. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν διστάζουν να πάρουν μόνοι τους το λεωφορείο προκειμένου να βρεθούν σε κάποιο κέντρο για το οποίο έχουν «καλές συστάσεις», όπως λένε, από γνωστούς τους που έχουν ήδη πάει εκεί.

Ασφυκτική η κατάσταση στο Ελληνικό

Άθλιες είναι οι συνθήκες διαβίωσης στις εγκαταστάσεις του πρώτη αεροδρομίου του Ελληνικού που τείνει να μετατραπεί σε «νέα Ειδομένη».

Στο κτίριο μένουν περίπου 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες, ενώ η κατάσταση χειροτερεύει όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία με αποτέλεσμα οι άνθρωποι που ζουν εκεί να σπάνε τζάμια για να αεριστεί ο χώρος, σύμφωνα με τον Δήμαρχο της περιοχής Γιάννη Κωνσταντάτο.

Όπως είπε, μιλώντας στο Mega, οι μετανάστες έχουν στήσει σκηνές ακόμη και έξω στον δρόμο, γιατί στην κλειστή αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου η θερμοκρασία έφτασε τις προηγούμενες μέρες μέχρι τους 40 βαθμούς και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι «αργά ή γρήγορα κάτι θα συμβεί».

Επεισοδιακή η μετεγκατάσταση προσφύγων στον Κατσικά

Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα στον Κατσικά, όταν έφτασε το πρώτο από τα 6 λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες από το Κουτσόχερο της Λάρισας, όπου αρχικά είχαν μεταφερθεί, για μετεγκατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας στο Κατσικά.

Μόλις άρχισαν να κατεβαίνουν από το λεωφορείο οι πρώτες οικογένειες, οι πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται στην δομή, δεν τους δέχτηκαν, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν διαπληκτισμοί. Μάλιστα, κάποιοι άρχισαν να χειροδικούν και με την παρέμβαση αλληλέγγυων και μελών από ΜΚΟ, αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Αμέσως, οι πρόσφυγες -στην πλειοψηφία τους Κούρδοι- μπήκαν στο λεωφορείο το οποίο απομακρύνθηκε και στάθμευσε σε μικρή απόσταση όπου βρίσκονται άλλα πέντε πούλμαν. Να σημειωθεί ότι πολλοί πρόσφυγες δεν ήθελαν να κατέβουν από τα λεωφορεία και ζητούσαν στεγασμένη δομή φιλοξενίας.

Ελληνικό - πρόσφυγες - μετανάστες - συνθήκες - σκηνές - ρούχα

Πάνω από 53.000 οι πρόσφυγες στη χώρα

Σε 53.381 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης. Από αυτούς μόλις οι 80 είναι νέες αφίξεις. Στα νησιά παραμένουν 7.055 πρόσφυγες, οι περισσότεροι (4.041) στη Λέσβο.

Στην Αττική φιλοξενούνται 14.405 πρόσφυγες. Αισθητά μειωμένος είναι ο αριθμός όσων βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά (3.806) μετά την έναρξη λειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά, όπου έχουν μεταφερθεί 795 άτομα.

Στην Εύβοια, τη Φθιώτιδα και τη Λάρισα βρίσκονται 2.376 άτομα και στον δήμο Ανδραβίδας στη νότια Ελλάδα 340. Η βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να φιλοξενεί την πλειονότητα των προσφύγων (29.205), από τους οποίους οι 11.194 είναι στο camp της Ειδομένης και οι 1.237 στο βενζινάδικο του Πολυκάστρου. Επίσης, 298 πρόσφυγες φιλοξενούνται πλέον σε νέο κέντρο φιλοξενίας στο Χαλκερό του δήμου Καβάλας, χωρητικότητας 350 ατόμων.

Πειραιάς - λιμάνι - πρόσφυγες - λεωφορείο - μεταφορά

Ασφυκτική παραμένει η κατάσταση στον Πειραιά

Σε 3.800 ανέρχονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που εξακολουθούν να διαμένουν στους δύο επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, ως τις 20:45 χθες που έγινε το τελευταίο δρομολόγιο με λεωφορείο, περίπου 700 άτομα είχαν αναχωρήσει από τον επιβατικό σταθμό της πύλης Ε2 και από την Ε1 με προορισμό την περιοχή του Σκαραμαγκά. Η διαδικασία συνεχίζεται και σήμερα καθώς σε πρώτη φάση γίνεται προσπάθεια να αδειάσει ο επιβατικός σταθμός της Ε2.

Χθες βράδυ υπήρξε αυξημένη ζήτηση από πολλούς μετανάστες και πρόσφυγες να μεταφερθούν στον συγκεκριμένο χώρο με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να επιλέξουν να επιβιβαστούν σε ταξί προκειμένου να μετακινηθούν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σκαραμαγκά.

Προτεραιότητα έχει δοθεί στους Γεζίντι, κατόπιν στους Σύρους και μετά στους Αφγανούς. Στόχος των εμπλεκόμενων υπηρεσιών είναι έως το Πάσχα να έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι από τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Πειραιάς - λιμάνι - πρόσφυγες - λεωφορείο - μεταφορά

Δρίτσας: Έως το Πάσχα θα αποσυμφορηθεί ο Πειραιάς

Για υποδειγματική στάση του λιμενικού σώματος και των εθελοντών, έκανε λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, αναφερόμενος στις προσπάθειες αποσυμφόρησης του λιμανιού του Πειραιά από τους πρόσφυγες και μετανάστες, που αυτή τη στιγμή ανέρχονται, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση, σε 3.675 άτομα.

Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει αποσυμφορηθεί στο μεγαλύτερο μέρος του το λιμάνι και προσέθεσε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα από τη διαμονή των ανθρώπων αυτών στο συγκεκριμένο χώρο, που έφθασαν και τις 6.000 άτομα, δεν επηρεάστηκε καμία λιμενική λειτουργία. Αναφερόμενος στα κέντρα φιλοξενίας είπε ότι στο Σκαραμαγκά θα υπάρχουν τρεις τομείς των 1.000 ατόμων.

Γεροβασίλη: Επιταχύνουν τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας

Η κυβέρνηση επιταχύνει τη δημιουργία θέσεων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες, σημείωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.

Η ίδια τόνισε ότι ήδη από τον Πειραιά αποχώρησαν περισσότερα από 1.000 άτομα που μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, ανέφερε ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί και έχουν ξεκινήσει να εργάζονται τα πρώτα κλιμάκια εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της εξέτασης των αιτήσεων θα είναι έτοιμα μετά από περίπου 15 ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει το επόμενο στάδιο εφαρμογής της συμφωνίας.

Υπεραστικά - λεωφορεία - κτελ - μεταφορά - πρόσφυγες - Ιωάννινα - Πειραιάς - hot spot

Φωτίου: Η αποφόρτιση της Ειδομένης θα πάρει χρόνο

Η αποφόρτιση της Ειδομένης θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από ό,τι ο Πειραιάς, είπε στο «Πρακτορείο 104,9 FM», η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, η οποία χαρακτηρίζει θετικό γεγονός ότι αποχώρησε ήδη του 1/5 περίπου των προσφύγων από το λιμάνι.

«Η αποφόρτιση της Ειδομένης σίγουρα θα απαιτήσει περισσότερο χρόνο από τον Πειραιά και μεγαλύτερες δυνάμεις», υπογράμμισε η κ. Φωτίου γιατί, όπως είπε, οι πρόσφυγες βλέπουν απέναντί τους το «όραμα της επαγγελίας» των συνόρων και είναι πιο δύσκολο να πειστούν για να αποχωρήσουν.

Όπως επεσήμανε, οι προσπάθειες για την εκκένωση της Ειδομένης και του Πειραιά επικεντρώνονται στην ενημέρωση, μέσω των φυλλαδίων που διανέμονται, με στόχο να αντιληφθούν ότι οι συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας είναι πολύ καλύτερες. «Όπως και στον Πειραιά, χρειαζόμαστε φυλλάδια σε κάθε τέντα, σκηνή-σκηνή και λεπτομερή ενημέρωση για το πού θα πάνε», τόνισε η κ. Φωτίου.

Στο μεταξύ, αναφερόμενη στο ζήτημα των ασυνόδευτων παιδιών, έκανε γνωστό ότι αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται γύρω στα 500 ανήλικα παιδιά σε πιστοποιημένους ξενώνες, που έχει ορίσει το κράτος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), ενώ το 95% περίπου αυτών των παιδιών είναι αγόρια, ηλικίας 13 έως 18 ετών. Επίσης, μερικές επιπλέον εκατοντάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι, τους οποίους δεν έχει τοποθετήσει μέχρι στιγμής το ΕΚΚΑ σε πιστοποιημένες δομές, βρίσκονται είτε σε ξεχωριστούς χώρους μέσα σε hot spots είτε σε αστυνομικά τμήματα, καθώς, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός, ορισμένα απ’ αυτά τα παιδιά δραπετεύουν ελπίζοντας ότι θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους νωρίτερα.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠειραιάς - Κατάρρευση κτηρίου: ο τραγικός θάνατος του αστυνομικού και οι μαρτυρίες (βίντεο)Χθες 18:25 | Ειδήσεις

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στο Πασαλιμάνι όπου ένας αστυνομικός έχασε τη ζωή του. Ελεύθεροι οι 8 συλληφθέντες εργάτες, κρατείται ο εργολάβος.

Άγιοι Ανάργυροι – Μητέρα Κυριακής στον ΑΝΤ1: Το “Νινάκι” μου περιμένει δικαίωσηΧθες 10:52 | Ειδήσεις

Η μητέρα της Κυριακής Γρίβα, του τελευταίου θύματος γυναικοκτονίας, μίλησε αποκλειστικά στον ΑΝΤ1.

Εξάρθρωση σπείρας που έκανε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία - Τεράστια η λεία τουςΧθες 16:32 | Ειδήσεις

Ποιος ήταν ο τρόπος δράσης της σπείρας που "ξάφριζε" κοσμηματοπωλεία σε... πανελλήνια εμβέλεια. Η τεράστεια λεία τους και τι βράθηκε στην κατοχή των συλληφθέντων.

“Daniel” - Βλοχός Καρδίτσας: Τι ζητούν 115 οικογένειες με επιστολή στον ΠρωθυπουργόΤρίτη 16 Απριλίου 2024 21:44 | Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνουν 115 οικογένειες από τον Βλοχό Καρδίτσας που επλήγη από την κακοκαιρία “Daniel” τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
“The 2night Show” – Foxy Lee: Η Φιλοσοφική, το metal και η αγάπη για την καλή μουσική (βίντεο)10:11Άλμπερτ Αϊνστάιν: Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας09:58Νίσυρος: Κατήγγειλε παρενόχληση του παιδιού του και κινδυνεύει με απέλαση (βίντεο)09:45Ελληνουτουρκικά: Συνάντηση Τσίπρα - Οζέλ (εικόνες)09:31ΟΗΕ – Παλαιστίνη: Γιατί είναι “καταδικασμένο” το αίτημα ένταξής της09:18Καύσιμα: Πασχαλινή έξοδος με αμόλυβδη στα 2 ευρώ και πάνω (βίντεο)09:04“The 2night Show” – Βιβή Αναστασιάδου: Η ζωή στη Θεσσαλονίκη, το διαζύγιο και η αγάπη για τα παιδιά της (βίντεο)08:51Ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος… “Ενώπιος Ενωπίω” με τον Νίκο Χατζηνικολάου08:37“The 2night Show” – Ποσειδώνας Γιαννόπουλος: Η μετανάστευση, το παρατσούκλι και το… “ευχάριστο ατύχημα” (βίντεο)08:24Conference League: Ο Ολυμπιακός έχει ραντεβού με την Ιστορία08:10Σύνοδος Κορυφής: Τα συμπεράσματα για την Τουρκία07:57Βραζιλία: Πήγε τον... νεκρό θείο της σε τράπεζα ως... εγγυητή για δάνειο (βίντεο)07:44Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές και πτώση θερμοκρασίας έως 10 βαθμούς07:30Σύνοδος Κορυφής - Μέση Ανατολή: Εκκλήσεις για να μην κλιμακωθεί η κρίση07:17Απαξίωση της πολιτικής ή εύκολη και δοκιμασμένη λύση;07:03Θεσσαλονίκη: Διασωληνώθηκε 17χρονος ποδηλάτης που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο06:50Champions League: Ρεάλ και Μπάγερν στα ημιτελικά06:36Σημεία για rapid test δωρεάν την Πέμπτη06:23Καιρός: τοπικές βροχές και πτώση θερμοκρασίας την Πέμπτη06:09Δικηγόρος έκανε λάθος “κλικ” και “έδωσε” διαζύγιο σε άλλο ζευγάρι23:59
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο