LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 23 Μαρτίου 2016 15:56

“Φεύγουν” και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα από τα hot spot των νησιών

Γιατί πήραν τέτοια απόφαση. Πού και πως θα συνδράμουν στο εξής για το Προσφυγικό. Έτοιμη να "σκάσει" η Ειδομένη.

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Όλες τις δραστηριότητες που συνδέονται με τα hotspots στη Λέσβο και τη Σάμο σταματούν οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», οι οποίοι αντιτίθενται στη νέα συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, ακολουθώντας έτσι την ανάλογη κίνηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Στις δραστηριότητες αυτές εντάσσονται η μεταφορά των προσφύγων στα κέντρα και η λειτουργία των ιατρικών κλινικών στο εσωτερικό τους. Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση θα συνεχίσει να παρέχει τις δραστηριότητες διάσωσης και της επείγουσας ιατρικής φροντίδας, όπως και το πρόγραμμα παροχής ψυχολογικών πρώτων βοηθειών για τους επιζώντες των ναυαγίων στη Λέρο και το Αγαθονήσι.

Εξάλλου, διευκρινίζεται ότι στη Λέσβο θα συνεχίσουν να λειτουργούν το διαμετακομιστικό κέντρο στον Μανταμάδο, όπου προσφέρονται στους νεοαφιχθέντες πρώτες βοήθειες, τις δράσεις θαλάσσιας διάσωσης στις βόρειες ακτές του νησιού και τις κινητές ιατρικές μονάδες για όσους βρίσκονται έξω από τα hotspots.

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γενική Διευθύντρια των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» στην Ελλάδα, Μαριέττα Προβοπούλου, «οι ΓΧΣ δεν ήταν ποτέ η μοναδική οργάνωση που παρείχε ιατρική φροντίδα στη Μόρια. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι θα δημιουργηθεί ένα κενό στη βοήθεια μετά την αποχώρησή μας» και προσθέτει: «Εμεις θα συνεχίσουμε να παρέχουμε βοήθεια με τις κινητές μονάδες μας μετά την άφιξη στο νησί σε περιπτώσεις προσφύγων που θα βρίσκονται έξω από το κέντρο της Μόριας. Επίσης, διερευνούμε την πιθανότητα να υποστηρίξουμε τα τοπικά νοσοκομεία σε περιπτώσεις σοβαρών παραπομπών προσφύγων σε αυτά από τη Μόρια».

Γιατροί χωρίς Σύνορα

Η αποχώρηση των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» από τα hotspots γίνεται εξαιτίας της διαφωνίας της οργάνωσης με τις αποφάσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, με τις οποίες «επισημοποιείται ένα σύστημα που θέτει σε κίνδυνο το άσυλο και σε πλήρη περιφρόνηση την ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία των αναγκών. Αρνούμαστε να σχετιστούμε με αυτό τον κυνικό μηχανισμό», παρατηρεί η κ. Προβοπούλου.

Προσωρινή αποχώρηση και από την Ειδομένη

Εξάλλου, οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έχουν αποχωρήσει προσωρινά ακαι πό τον καταυλισμό της Ειδομένης «για λόγους ασφαλείας». Ωστόσο, όπως διευκρινίζει η κ. Προβοπούλου, παραμένουν στην περιοχή και παρακολουθούν τις εξελίξεις «για να δούμε πώς θα κινηθούμε και αν θα καταφέρουμε να επιστρέψουμε σύντομα». «Είναι μια διαδικασία που ακολουθούμε στις αποστολές μας σε ολο τον κόσμο για την ασφάλεια του προσωπικού μας, η οποία αποτελεί και την προτεραιότητα της οργάνωσης». Ήδη η ομάδα καθαριότητας της οργάνωσης έχει επιστρέψει στα καθήκοντά της, ωστόσο δεν επιχειρεί η ιατρική ομάδα, ενώ γίνονται συνεχείς επαφές με τους πρόσφυγες.

«Οι ΜΚΟ σύμμαχοι στην προσπάθειά μας», δηλώνει ο Γ. Κυρίτσης

Σχετικά με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και άλλων οργανώσεων στα hotspots, ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, επισημαίνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «υπάρχει μια συμφωνία σε ισχύ αλλά το πλαίσιο εφαρμογής έχει θολά σημεία. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις οργανώσεις και θεωρούμε ότι οι παρεξηγήσεις θα αρθούν και η συνεργασία θα συνεχιστεί μαζί τους».

Σχετικά με την Ειδομένη ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι η ένταση θα περιοριστεί και δεν θα υπάρχει λόγος ανησυχίας για τις οργανώσεις. «Θεωρούμε τις ΜΚΟ συμμάχους στην προσπάθεια που γίνεται για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», καταλήγει ο ίδιος.

Έτοιμη να “εκραγεί” η Ειδομένη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς οι άσχημες συνθήκες διαβίωσης αλλά και η απογοήτευση των προσφύγων από το οριστικό κλείσιμο των συνόρων που μπλοκάρει το ταξίδι τους προς την Ευρώπη προκαλεί εκνευρισμό, την ώρα που στην χώρα βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» δεκάδες χιλιάδες άτομα.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ενώ χθες ήταν 52.207, σήμερα, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης ανέρχονται σε 49.085, δηλαδή ο αριθμός των προσφύγων παρουσιάζεται μειωμένος κατά περίπου 3.000 άτομα.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ο αριθμός των προσφύγων ξεπερνά του 3.800, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε Λέσβο και Χίο. Στην Αττική βρίσκονται συνολικά 13.850 πρόσφυγες και στην κεντρική Ελλάδα 2.933.

Ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων συγκεντρώνεται στα βόρεια της χώρας, αγγίζοντας τους 28.412, οι περισσότεροι εκ των οποίων (12.000)  βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης στα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Ωστόσο, οι αυξημένες προσφυγικές ροές από την Τουρκία δεν έχουν σταματήσει, παρά το γεγονός ότι εδώ και τρεις ημέρες βρίσκεται σε ισχύ η συνθήκη Ε.Ε.-Τουρκίας για την διακοπή του προσφυγικού ρεύματος, ενώ τεταμένο είναι το κλίμα και στον Πειραιά.

Πρόσφυγες - κατάσταση - προσφυγικές ροές

Διαμαρτυρία προσφύγων και αποχώρηση των ΜΚΟ

Εκατοντάδες πρόσφυγες προχώρησαν σε διαμαρτυρία χθες απαιτώντας το άνοιγμα των συνόρων με την ΠΓΔΜ και απέκλεισαν την οδική πρόσβαση από και προς τον καταυλισμό, ενώ πολλοί είναι αυτοί που ξεκίνησαν απεργία πείνας.
Επίσης, δύο άτομα επιχείρησαν να αυτοπυρποληθούν. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι περιέλουσαν τα ρούχα τους με βενζίνη και προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, ωστόσο παρενέβησαν άλλοι πρόσφυγες και τους εμπόδισαν, ενώ μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.

Ειδομένη - πρόσφυγες - αυτοπυρπολύθηκαν

Το τεταμένο κλίμα υποχρέωσε τα μέλη των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην περιοχή να αποχωρήσουν εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν συνθήκες ασφαλείας για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Για λόγους ασφαλείας, αποχώρησαν οι εργαζόμενοι και εθελοντές των οργανώσεων «Πράξις», που έχει αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων της Ειδομένης, αλλά και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και οι Γιατροί του Κόσμου, μετά από ένα επεισόδιο που έγινε έξω από τα γραφεία τους, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης προσφύγων.

Την ίδια ώρα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) αποφάσισε χθες να αποχωρήσει από την Ειδομένη λέγοντας ότι δεν συμμετέχει στην εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, όπως είχα αρχικά ανακοινωθεί και ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει πια στη μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα σε «κέντρα κράτησης».

AP - Πρόσφυγες - Ειδομένη

 

Μουζάλας: Κίνδυνος να χαθούν παιδιά στην Ειδομένη

Το φόβο ότι θα υπάρξουν θάνατοι παιδιών στην Ειδομένη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

"Η φροντίδα μας είναι να μην πεθάνουν παιδιά στον καταυλισμό της Ειδομένης, αλλά αυτό είναι κάτι που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για οπουδήποτε υπάρχει αυτού του μεγέθους το προσφυγικό ρεύμα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας, και πρόσθεσε: "Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι αυξάνουμε τις προσπάθειές μας για να μην συμβεί αυτό".

Για το κέντρο κράτησης στην Αμυγδαλέζα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε ότι "δεν έπαψε ποτέ να λειτουργεί", όπως και τα υπόλοιπα κέντρα κράτησης. "Το ότι υπάρχει μια επιείκεια στον ποιον βάζεις στα προαναχωρησιακά κέντρα, είναι μια διαφοροποίηση".

Πρόσφυγες - Ειδομένη

Στην Ειδομένη ο υπουργός Υγείας

Ως τον «ορισμό της ανθρωπιστικής κρίσης» περιέγραψε τον καταυλισμό της Ειδομένης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την επίσκεψή του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ.

Ο υπουργός χαρακτήρισε «πολύ προβληματικές» τις συνθήκες διαβίωσης, στέγης, διατροφής και ατομικής υγιεινής, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα άλλο επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού.

«Γι’ αυτό προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο, με επικεφαλής το ΕΚΕΠΥ, προκειμένου να έχουμε μια διακριτή υγειονομική παρουσία από πλευράς του κράτους, σε όλους τους καταυλισμούς, με τη συνέργεια και των ενόπλων δυνάμεων, αλλά και όλων των ΜΚΟ» ανέφερε.

Ο Α.Ξανθός παραδέχθηκε ότι «σε μια τέτοια μείζονα ανθρωπιστική κρίση, πάντα το κράτος θα εμφανίζεται ανεπαρκές για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες και πάντα θα χρειάζεται η συνδρομή όλων των εθελοντών και των ΜΚΟ».

Το Ποτάμι: Πού πήγαν 3.122 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια μέρα;

Ερωτηματικά προκαλεί ο μειωμένος αριθμός προσφύγων σε σχέση με χθες σύμφωνα με την σημερινή καταγραφεί σε όλη την χώρα. Το θέμα σχολίασε το Ποτάμι με ανακοίνωση του. 

Συγκεκριμένα, το Ποτάμι αναφέρει: «Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται στην Ελλάδα 3.122 λιγότεροι πρόσφυγες και μετανάστες σε σύγκριση με χθες (χθες ήταν 52.207 και σήμερα 49.085). Το ερώτημα που τίθεται  αβίαστα είναι: τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι σε μια μέρα; Επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία; Είναι λάθος τα στοιχεία που δίνονται; Έφυγαν από την Ελλάδα για άλλους προορισμούς; Αν ναι, αυτό έγινε νόμιμα ή παράτυπα; Αναμένουμε τις απαντήσεις της κυβέρνησης».

Απαντώντας στο Ποτάμι, ο Εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Γιώργος Κυρίτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Αν το Ποτάμι παρακολουθούσε συστηματικά τους πίνακες ροών που δίνονται κάθε μέρα στη δημοσιότητα, δεν θα κατέφευγε σε θεωρίες συνωμοσίας που δημιουργούν σύγχυση.

Σε αρκετές περιπτώσεις, ο συνολικός αριθμός αυξομειώνεται από μέρα σε μέρα, κάτι που έχει να κάνει με το ενοποιημένο σύστημα καταγραφής, όπως αναφέρεται και σε σχετική σημείωση που υπάρχει κάθε μέρα στον πίνακα.

Τέτοιες περιπτώσεις αυξομείωσης των αριθμών παρατηρούνται όταν υπάρχουν μετακινήσεις εν εξελίξει της ώρα της καταγραφής (με πλοία, λεωφορεία κ.λπ.), όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες.

Οι άνθρωποι δεν είναι «σκουπίδια» για να τους σπρώχνεις κάτω από το χαλί και η Ελλάδα είναι δημοκρατία, δεν «εξαφανίζει» ανθρώπους.

Σε ό,τι αφορά την σχεδόν πανηγυρική διαπίστωση του Ποταμιού ότι δήθεν οι ΜΚΟ φεύγουν, θα τους συμβουλεύαμε να πληροφορηθούν καλύτερα τι συμβαίνει και να μην παίζουν με όρους τηλεοπτικής δημοσιότητας και πλακίτσας με ευαίσθητα ζητήματα, τα οποία δεν προσφέρονται για μικροκομματική εκμετάλλευση και φτηνό λαϊκισμό.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΚαλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)Σήμερα 07:50 | Ειδήσεις

«Η δικογραφία για τις συλλήψεις για τον θάνατο του Λυγγερίδη είναι της πλάκας, μόνο και μόνο για να πλήξει τον Ολυμπιακό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.

“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην ΑθήναΣήμερα 09:12 | Ειδήσεις

Πως τα μέλη της διεθνούς συμμορίας είχαν κάνει “χτυπήματα” κέντρο της πρωτεύουσας. Τι βρέθηκε στην κατοχή τους.

Τροχαίο δυστύχημα στην ΕλευσίναΣήμερα 06:10 | Ειδήσεις

Νεκρός ο οδηγός και σοβαρά τραυματίας ο συνοδηγός στο τροχαίο που έγινε τα ξημερώματα κοντά στην παραλία της Ελευσίνας.

Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμαΣήμερα 08:42 | Ειδήσεις

Ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης μίλησε στο "Καλημέρα Ελλάδα" για τις γερμανικές βόμβες που βρέθηκαν στον χώρο του πρώην αεροδρομίου. 

Pοή στη κατηγορία: Ειδήσεις
Φορολογικές δηλώσεις: Aυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους10:34Βασιλιάς Κάρολος: “Επιδεινώνεται η υγεία του –προετοιμάζονται για την κηδεία του”10:19Σητεία: Τον μαχαίρωσε επειδή του έκανε παρατήρηση10:06Άνω Λιόσια: Αδέσποτη σφαίρα στην αυλή σχολείου!09:52Κωνσταντάτος για βόμβες στο Ελληνικό: Από θαύμα δεν γίναμε παρανάλωμα09:39Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άντρας που έπεσε στις γραμμές του τρένου09:25“Pink Panthers” - Ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία: Δύο συλλήψεις στην Αθήνα09:12Νέα Ιωνία: Άντρας έπεσε στις γραμμές του τρένου09:04Τσερνόμπιλ: το πυρηνικό δυστύχημα που άλλαξε τον κόσμο08:50Κρήτη – ενδοοικογενειακή βία: Πολυετής φυλάκιση σε πατέρα που χτύπησε την κόρη του08:37Τροχαίο δυστύχημα με μηχανή στην Σκιάθο08:24Καλλιάνος - Κούγιας κατά Γεωργιάδη: Μου έχει κάνει πολύ κακή εντύπωση η συμπεριφορά του (βίντεο)08:10Και η ψυχολογική κακοποίηση;08:09Ρομάριο: Επιστρέφει στα γήπεδα μετά από 15 χρόνια07:57“Ενώπιος Ενωπίω” – Ελεονώρα Μελέτη: Δεν θα γίνω πολιτικάντζα…07:43Ολυμπιακή φλόγα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε 6 Δήμους την Παρασκευή07:29Κασσελάκης: Μπορούμε να είμαστε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές07:15Εορτολόγιο - 26 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 07:01Γκράινερ: Σκέφτηκα την αυτοκτονία στις ρωσικές φυλακές06:48Σημεία για rapid test την Παρασκευή σε 176 σημεία06:34
00:02:36Θεσσαλονίκη: πήγαν να κλέψουν βρέφος από την αγκαλιά της μητέρας του22-03-2019 07:54 
00:02:12 
Νέες πληροφορίες για την έκρηξη στο Ρωσικό προξενείο22-03-2019 09:27
00:02:05 
Επέστρεψε στην Ελλάδα η Ειρήνη, μετά την αθώωση της για την μεταφορά ναρκωτικών στο Χονγκ Κονγκ20-03-2019 20:46
00:05:21 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες στον ΑΝΤ1 για την τραγωδία στον Νέο Κόσμο20-03-2019 20:05
00:04:59 
Κύμα αντιδράσεων από τις μαρτυρίες για την Αφή του Αγίου Φωτός20-03-2019 21:48
00:05:18 
Μαρτυρία στον ΑΝΤ1 από θύμα του κυκλώματος που έσπρωχνε γυναίκες στην πορνεία20-03-2019 20:47
00:03:34 
Μάνδρα: ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για την πολύνεκρη τραγωδία19-03-2019 19:55
00:02:09 
Αιχμές κατά των Ιεραρχών, αλλά και αυτοκριτική για τους χειρισμούς του, έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος19-03-2019 20:46
00:02:30 
Ασύλληπτη τραγωδία στον Νέο Κόσμο19-03-2019 19:57
00:01:33 
Η αντίδραση των κατοίκων της Μάνδρας μετά τις διώξεις που ανακοινώθηκαν19-03-2019 19:56
00:02:37 
Έναν Γολγοθά χωρίς τέλος ανεβαίνει η Βαρβάρα Φύτρου19-03-2019 19:56
00:01:53 
Κύκλωμα αδειών παραμονής είχαν στήσει επιτήδειοι, παριστάνοντας τα ζευγάρια19-03-2019 20:44
00:00:50 
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για τον θάνατο της μητέρας και του παιδιού της στον Νέο Κόσμο19-03-2019 20:51
00:01:49 
Πυρά και από τους εισαγγελείς, δέχεται ο νέος Ποινικός Κώδικας19-03-2019 20:45
00:00:46 
Δεκάδες κιλά ακατέργαστης κάνναβης εντόπισαν αστυνομικοί σε αυτοκίνητο19-03-2019 20:44
00:01:48 
Εξπέρ στην παραβίαση κλειδαριών ήταν τα μέλη της μαφίας των Γεωργιανών19-03-2019 20:44
00:02:03 
Έναν και μοναδικό μαθητή, έχει το νησάκι των Αρκιών19-03-2019 20:47
00:01:20 
Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για το κύκλωμα με τα διπλώματα «μαϊμού»19-03-2019 20:15
00:01:08 
Σοκ με τον 8χρονο που βρέθηκε κλειδωμένος στην τουαλέτα του σπιτιού του19-03-2019 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο