Καταυλισμοί προσφύγων στο πάρκο Τρίτση και στο γήπεδο του μπέιζμπολ (φωτο)
Να «μοιράσει» τους πρόσφυγες σε διάφορες περιοχές προσπαθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να αποσυμφορηθεί κάπως η κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο στήνουν καταυλισμούς σε δύο σημεία ακόμα στην Αττική, ενώ την ίδια ώρα η κατάσταση στην Ειδομένη είναι έκρυθμη, καθώς δεν έλειψαν τα επεισόδια προσφύγων με Σκοπιανούς αστυνομικούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στήνονται σκηνές για τους πρόσφυγες στο γήπεδο του μπέιζμπολ, στο Ελληνικό, καθώς και στο Ίλιον, στο Πάρκο Τρίτση
Στο Πάρκο Τρίτση υπολογίζεται να μεταφερθούν 1000 άτομα, ενώ στο γήπεδο μπέιζμπολ έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία στησίματος των σκηνών.
Στο Ίλιον οι εργασίες στον χώρο που επιλέχθηκε για να δημιουργηθεί ο καταυλισμός ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί από άνδρες του Στρατού. Στο σημείο έφτασαν μηχανικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ αμέσως έπιασαν δουλειά οι εκσκαφείς.
Επικεφαλής της δημιουργίας του καταυλισμού είναι ένας εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας, ο οποίος ενημερώνει τους άνδρες του Στρατού για το πού θα πρέπει να τοποθετηθούν οι σκηνές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν εκεί την προσεχή Παρασκευή. Το θέμα απασχόλησε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Ιλίου, χθες το βράδυ, στο οποίο παραβρέθηκε ο γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλης Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε, στο χώρο εκτιμάται ότι θα φιλοξενηθούν περί τους 1.000 πρόσφυγες για διάστημα περίπου ενός μήνα.
Πρόκειται για περιφραγμένη έκταση που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για φιλοξενία σεισμόπληκτων από τον μεγάλο σεισμό του 1999. Ο κ. Παπαδόπουλος άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί η πρόταση αν ο δήμος θέσει θέμα λειτουργίας των παρακείμενων αθλητικών εγκαταστάσεων.
Όπως εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεν πρόκειται για hotspot αλλά για προσωρινή δομή και διαβεβαίωσε ότι από τη λειτουργία του δεν θα επιβαρυνθεί η περιοχή. Ανέφερε ότι δεν θα εγκατασταθούν κοντέινερ παρά μόνο αντίσκηνα και προκατασκευασμένα σπίτια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με στρατιωτικούς γιατρούς, οπλίτες γιατρούς και τις ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου και Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Επίσης, δεν θα δημιουργηθούν εστιατόρια, αλλά τέντες προσωρινής εστίασης, καθώς τη σίτιση θα καλύψει ο στρατός.
Σύμφωνα με το vimaonline.gr, που δημοσίευσε τις φωτογραφίες, οι εργασίες στο γήπεδο του μπέιζμπολ στο Ελληνικό, έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες. Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, πολιτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων και στρατιώτες έστηναν σκηνές μέσα στο γήπεδο, ενώ ένας οδοστρωτήρας "πατούσε" το έδαφος ώστε να το λειάνει από τυχόν λακούβες που υπήρχαν.
Εν τω μεταξύ, σε ανοιχτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων έχει μετατραπεί εδώ και αρκετές ημέρες το παλιό στρατόπεδο στο Σχιστό, ενώ σε περίπου 5000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά.