“Άδειασαν” την Λέσβο από πρόσφυγες πριν φτάσει ο Φάιμαν
Συντονισμένη επιχείρηση-"σκούπα", προκειμένου να "αδειάσει" όσο το δυνατόν περισσότερο η Μυτιλήνη και οι γύρω περιοχές απο πρόσφυγες και μετανάστες και έτσι, μέσω της "τεχνητής αποσυμφόρησης", να δοθεί, στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αυστριακό Καγκελάριο Φάιμαν που την επισκέφθηκαν εντός της ημέρας, μια πιό ικανοποιητική εικόνα για την Λέσβο και την διαχείριση των προσφυγικών ροών, "μυρίζει" η μαζική δρομολόγηση πλοίων με προορισμό των Πειραιά.
Με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν κινηθεί ήδη απο νωρίς χθες, απο την Λέσβο δρομολογήθηκαν σήμερα 4 πλοία, με αποκλειστικό αντικείμενο την μεταφορά προσφύγων στον Πειραιά. Έτσι, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν ήδη τρία επιβατηγά πλοία, μεταφέροντας συνολικά 4.911 προσφυγες εκ των οποίων οι 4.454 απο την Λέσβο, ενώ αναμένεται να καταπλεύσει εντός της ημέρας ακόμη ένα, το "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.466 πρόσφυγες, ανεβάζοντας σε 7.920 των αριθμό των προσφύγων που δεν βρίσκονται πλέον στην Λέσβο.
Ειδικότερα, το "Τerra Jet" αποβίβασε στο λιμάνι του Πειραιά 1.702 μετανάστες, το "Blue Star Patmos" 1.980 και το "Blue Star 1" 1.229 (772 από τη Μυτιλήνη και 457 από τη Χίο).
Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάϊμαν, στη Λέσβο προκειμένου να επισκεφτούν εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου.
Επίσης συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, κ. Γαληνό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού.
«Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
«Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου: Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα
Υποδεχόμενη τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στη Μυτιλήνη, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη και μάλιστα στις ημέρες των προγραμματικών δηλώσεων, καταδεικνύει τη σοβαρότητα που δίνουμε όλοι στην αντιμετώπιση μιας κατάστασης που δυστυχώς θα συνεχίσει να μας απασχολεί. «Οι πρωτοβουλίες σας στην Ευρώπη, αλλά και στον ΟΗΕ, για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, ελπίζουμε ότι θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα και θα ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την περεταίρω ενεργοποίηση και κοινή δράση των ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και για την απαραίτητη συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικά με την Τουρκία», συμπλήρωσε η Περιφερειάρχης απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό.
Η κα. Καλογήρου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Αυστρίας κ. Βέρνερ Φάιμαν, τον οποίο ευχαρίστησε που επέλεξε να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου σε μια τόσο δύσκολη στιγμή. «Θέλω να τονίσω σε εσάς, όπως τόνισα και στον Πρόεδρο Γιούνγκερ, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές, αλλά ιδίως ο απλός κόσμος –οι νησιώτες- δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό με πνεύμα αλληλεγγύης, με αυταπάρνηση, με εθελοντική προσφορά», είπε στον αυστριακό Καγκελάριο και συμπλήρωσε:
«Από την άλλη πλευρά τα νησιά μας αντιμετωπίζουν τις άμεσες, αλλά και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, τόσο στην καθημερινότητα όσο και στην αναπτυξιακή τους προοπτική και οφείλουμε να αναζητήσουμε λύσεις στήριξής τους. Χρειαζόμαστε άμεσα προσωπικό, χρηματοδότηση και τεχνικά μέσα. Παράλληλα όμως επιβάλλεται να αναληφθούν αναπτυξιακού χαρακτήρα πρωτοβουλίες με την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των επάλληλων κρίσεων, (δημοσιονομική, οικονομική, προσφυγική), ώστε τα νησιά μας όχι απλώς να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα, αλλά και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών».