ΕΛΑΣ
Δημοσίευση: 28 Ιουλίου 2015 16:54Μεγάλο «χτύπημα» σε παράνομη διακίνηση και εμπορία όπλων
Δύο διαφορετικές ομάδες με εξειδίκευση στο λαθρεμπόριο όπλων και τη μετασκευή αεροβόλων σε πυροβόλα εξάρθρωσαν τα στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Πατρών, που συνέλαβαν συνολικά έντεκα μέλη των κυκλωμάτων και τέσσερις αγοραστές, ενώ κατέσχεσαν περισσότερα από ογδόντα πιστόλια, περίστροφα και πολεμικά όπλα.
Από τη Βουλγαρία στη... μαύρη αγορά
Δεκαεννέα άτομα διαπίστωσαν ότι εμπλέκονται στην πρώτη ομάδα, που τα μέλη της έφερνε στη χώρας μας γνήσια εργοστασιακά όπλα κυρίως από τη Βουλγαρία και τα πωλούσαν στη μαύρη αγορά σε διάφορες περιοχές, αλλά κυρίως στην Αττική, στην Αχαΐα, στην Κορινθία και στην Ηλεία.
Από τα δεκαεννέα συνέλαβαν τα επτά, ηλικίας 23,28,29,34,36,37,40 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 34χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.
Για τη σύλληψή τους πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας σε περιοχές της Αττικής, της Αχαΐας, της Ηλείας και της Κορίνθου ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, στις οποίες συνέδραμαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου και του Τμήματος Ασφαλείας Κορίνθου.
Ο 34χρονος, φερόμενος από τις αρχές ως αρχηγός της εγκληματικής ομάδας, είχε υπό τις εντολές του μέλη της οργάνωσης που πήγαιναν ή έμεναν στη Βουλγαρία και παραλάμβαναν τα όπλα, ενώ πολλές φορές ο ίδιος πραγματοποιούσε τις αγοραπωλησίες όπλων σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Σε έρευνες που ακολούθησαν στις οικίες των δραστών, παρουσία δικαστικών λειτουργών, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
- (29) πιστόλια και περίστροφα,
- (5) πολεμικά τυφέκια, μεταξύ των οποίων (3) τύπου καλάσνικοφ
- (156) πυροκροτητές και (500) μέτρα φυτίλι,
- (10.500) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
- (12.000) καψύλια φυσιγγίων,
- (3) κιλά χάλυβα που χρησιμοποιείται για κατασκευή βολίδων,
- (650) κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων,
- (27.555) ευρώ και (35) γραμμάρια κάνναβης.
Έκαναν τα αεροβόλα... πυροβόλα
Στη δεύτερη ομάδα συμμετείχαν τουλάχιστον δέκα άτομα, από τα οποία συνελήφθησαν τα πέντε, ηλικίας 29, 46, 29, 45 και 56 ετών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και ο 45χρονος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.
Τα μέλη της οργάνωσης διακινούσαν παράνομα οπλισμό, που εισήγαγαν στην Ελλάδα κυρίως από τη Βουλγαρία, σε περιοχές της Αχαΐας, της Αττικής, της Κορινθίας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
Ο 45χρονος, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, ήταν υπεύθυνος σε κατάστημα εμπορίας κυνηγετικών και αεροβόλων όπλων -ανταλλακτικών, στην Πάτρα, το οποίο χρησιμοποιούσε ως «βιτρίνα» των παράνομων δραστηριοτήτων της οργάνωσης.
Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, έκανε παραγγελίες πιστολιών κρότου, ανταλλακτικών και άλλων συναφών ειδών και στη συνέχεια, τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης τα μετασκεύαζαν σε πυροβόλα όπλα, στο χώρο του καταστήματος.
Στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνταν και οι συναντήσεις των μελών της οργάνωσης και των υποψήφιων αγοραστών όπλων.
Ως προς τους ρόλους των υπολοίπων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, ο 27χρονος, που αναζητείται, ήταν ο βοηθός του αρχηγού της οργάνωσης και εργάζονταν στο κατάστημα, ενώ ο 29χρονος συλληφθείς ήταν ο συντηρητής-τεχνικός μεταποίησης και επισκευής των όπλων. Επιπλέον, ο 56χρονος με τον 60χρονο και τον 65χρονο αποτελούσαν τους προμηθευτές όπλων εισάγοντας τα από τη Βουλγαρία, ενώ ο 46χρονος και ο 29χρονος λειτουργούσαν ως (μεσάζοντες) πωλητές.
Από τη μέχρι τώρα έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες πώλησαν παράνομα σε τουλάχιστον 50 αγοραστές όπλα και πυρομαχικά το τελευταίο πεντάμηνο.
Σε έρευνες που ακολούθησαν παρουσία δικαστικού λειτουργού, στις οικίες των δραστών σε περιοχές της Αττικής και της Αχαΐας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
- (52) πιστόλια και περίστροφα
- (15) σπρέι πιπεριού,
- (2) συσκευές εκκένωσης (tazer),
- (5.000) ευρώ και
- (5) γραμμάρια κοκαΐνης.
Χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, που ήταν καταχωρημένες σε τρίτα άτομα, κυρίως αλλοδαπούς (αχυρανθρώπους), ενώ χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένη – συνθηματική φρασεολογία στις συνομιλίες, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αγοραστές. Επιπλέον, για την μεταξύ τους επικοινωνία, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές εφαρμογές.
Επισημαίνεται ότι οι εγκληματικές οργανώσεις συνεργάζονταν με τη μεθοδολογία των «συγκοινωνούντων δοχείων», καθώς η μία οργάνωση προμηθευόταν κατά καιρούς, για την κάλυψη των αναγκών της, όπλα και πυρομαχικά από την άλλη οργάνωση, η οποία δραστηριοποιείτο σε ευρύτερο γεωγραφικό φάσμα, ενώ διακριβώθηκε και η απευθείας επικοινωνία μεταξύ των δύο αρχηγικών μελών των οργανώσεων.
Στο πλαίσιο της έρευνας αναδείχτηκε ότι πρόκειται για εγκληματικές οργανώσεις, που είχαν αναπτύξει διεθνικό εγκληματικό δίκτυο και συνεργάζονταν με αλλοδαπούς, κυρίως από τη Βουλγαρία, για την προμήθεια του παράνομου οπλισμού.
Ο οπλισμός που κατασχέθηκε θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας για περεταίρω εργαστηριακό έλεγχο, προκείμενου να εξακριβωθεί τυχόν συμμετοχή τους σε άλλες παράνομες ενέργειες.